Μελέτη-σοκ: Ο κοροναϊός έχει τη δυναμική να γίνει η φονικότερη πανδημία όλων των εποχών – Πιο θανατηφόρα και από την ισπανική γρίπη
Ομάδα επιστημόνων αποφάσισαν να συγκρίνουν τις δύο επιδημίες για να δουν ποια ενδεχομένως προκαλέσει μεγαλύτερο κακό στην ανθρωπότητα.
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
- Ο Τραμπ διορίζει τον παραγωγό του «Apprentice», ως ειδικό απεσταλμένο στη Μεγάλη Βρετανία
Πιο θανατηφόρα από την μέχρι έως τώρα πιο φονική πανδημία της σύγρχρονης ιστορίας μπορεί να γίνει η πανδημία του κοροναϊού.
Ο λόγος για την ισπανική γρίπη του 1918 η οποία σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε σε ακαδημαϊκό έντυπο δεν αποκλείεται να μπει στην δεύτερη θέση της λίστας με τις πιο φονικές πανδημίες στον κόσμο και την θέση της να πάρει η Covid-19.
Η ισπανική γρίπη του 1918 μόλυνε το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού και σκότωσε τουλάχιστον 50 εκατομμύρια ανθρώπους, εκ των οποίων 675.000 στην Αμερική, σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Πρόληψης και Αντιμετώπισης Ασθενειών (CDC).
Μάλιστα η επιδημία είχε χτυπήσει στις αρχές του 20ου αιώνα όταν δεν υπήρχαν ούτε εμβόλια, ούτε αντιβιοτικά για την αντιμετώπιση δευτερογενών λοιμώξεων, που αναπόφευκτα εμφανίστηκαν στους ασθενούντες από τη γρίπη.
Η τότε κοινωνία προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση, έλαβε μέτρα παρόμοια με τα τωρινά, όπως η επιβολή καραντίνας και η ενίσχυση της προσωπικής υγιεινής, σύμφωνα με το CDC.
Μετά από έναν αιώνα και ο πλανήτης βρίσκεται και πάλι αντιμέτωπος με μία νέα επιδημία, η οποία έχει εξαπλωθεί με ταχύτατους ρυθμούς σε όλη την υφήλιο.
Ο κοροναϊός έχει ήδη μολύνει τουλάχιστον 22,2 εκατομμύρια ανθρώπους και ευθύνεται για το θάνατο τουλάχιστον 783,525 ανθρώπων παγκοσμίως, σύμφωνα με το ερευνητικό κέντρο John Hopkings.
Τι ανέλυσαν οι ερευνητές
Έτσι μία ομάδα επιστημόνων αποφάσισαν να συγκρίνουν τις δύο επιδημίες για να δουν ποια ενδεχομένως προκαλέσει μεγαλύτερο κακό στην ανθρωπότητα.
Η έρευνα εστίασε στη Νέα Υόρκη, η οποία επλήγη σκληρά και από τους δύο ιούς. Την άνοιξη ο SARS-CoV-2 χτύπησε με σφοδρότητα την πόλη, προκαλώντας πάνω από 19.000 επιβεβαιωμένους θανάτους και πάνω από 4.600 πιθανούς ή μη επιβεβαιωμένους θανάτους, όπως αναφέρει το Τμήμα Υγείας και Ψυχικής Υγιεινής της Νέας Υόρκης.
Συγκεκριμένα οι ερευνητές, ανέλυσαν θανάτους όλων των αιτιών στη Νέα Υόρκη τον Οκτώβριο και Νοέμβριο του 1918, που ήταν και η περίοδος με τη μεγαλύτερη έξαρση του ιού στην πόλη και τους συνέκριναν με τους θανάτους όλων των αιτιών, τους ίδιους μήνες από το 1914 και μετά. Έπειτα υπολόγισαν τους θανάτους όλων των αιτιών από τις 11 Μαρτίου έως τις 11 Μαΐου του τρέχοντος έτους στη Νέα Υόρκη, από την περίοδο, δηλαδή, που το ξέσπασμα του COVID-19 κορυφώθηκε έως ότου και υποχώρησε. Οι χρονικές περίοδοι που συνέκριναν ήταν διάρκειας 61 ημερών, η κάθε μία.
Γιατί επέλεξαν την Νέα Υόρκη;
Οι ερευνητές επέλεξαν να συγκρίνουν το πρόωρο ξέσπασμα στη Νέα Υόρκη με την κορύφωση της έξαρσης της γρίπης του 1918, αντί με το ήπιο κύμα της γρίπης που ξέσπασε την άνοιξη του 1918, ώστε «οι άνθρωποι να μπορέσουν να αντλήσουν πληροφορίες για το πόσο σοβαρό είναι αυτό το νέο ξέσπασμα», είπε ο συγγραφέας της μελέτης Dr. Jeremy Faust, ιατρός έκτακτων περιστατικών στο νοσοκομείο Brigham and Women’s στη Βοστώνη και καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου του Harvard.
Η θνησιμότητα στην Νέα Υόρκη επί Covid και επί ισπανικής Γρίπης
Η θνησιμότητα από όλες τις αιτίες στην κορυφή της πανδημίας της Γρίπης του 1918 ήταν 2,8 φορές υψηλότερη από ό, τι τους ίδιους μήνες των προηγούμενων ετών. Αντίθετα, για το ξέσπασμα COVID-19 στις αρχές του 2020 στη Νέα Υόρκη, διαπίστωσαν ότι 33.465 θάνατοι όλων των αιτιών, σημειώθηκαν μεταξύ 8,28 εκατομμυρίων κατοίκων το διάστημα απο 11 Μαρτίου έως 11 Μαΐου. Η θνησιμότητα από κάθε είδους αιτία τους μήνες αυτούς του 2020 ήταν 4,15 φορές υψηλότερη από αυτούς τους μήνες μεταξύ 2017 και 2019.
Με απλά λόγια δηλαδή στην κορύφωση της πανδημίας της Γρίπης του 1918 στη Νέα Υόρκη περίπου 287 ανά 100.000 άτομα πέθαναν, τον μήνα, από οποιαδήποτε αιτία στη Νέα Υόρκη, ενώ κατά τη διάρκεια της της νόσου COVID-19, περίπου 202 ανά 100.000 άτομα πέθαναν, τον μήνα στην πόλη.
Τα παραπάνω στοιχεία έχουν ως αποτέλεσμα η θνησιμότητα από κάθε είδους αιτία κατά την άνοιξη του 2020 ήταν το 70% της θνησιμότητας, από κάθε είδους αιτία κατά το φθινόπωρο του 1918. «Όταν το κάνουμε αυτό, βλέπουμε ότι ο COVID-19 έχει πράγματι τη δυναμική και ήδη, δυστυχώς το έχει κάνει, να προκαλέσει θανάτους της ίδιας κλίμακας με την Γρίπη του 1918», δήλωσε ο Faust.
ΠΗΓΗ: Live Science
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις