Δευτέρα 01 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Εξάρχεια: Συνέλαβαν ΛΟΑΤΚΙ+ άτομο επειδή απάντησε σε ομοφοβικά σχόλια αστυνομικών

Εξάρχεια: Συνέλαβαν ΛΟΑΤΚΙ+ άτομο επειδή απάντησε σε ομοφοβικά σχόλια αστυνομικών

Ο νεαρός άνδρας οδηγήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων, όπου του απέδωσαν κατηγορίες για απειλή και εξύβριση.

Σχεδόν δύο χρόνια μετά τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, κάποια πράγματα φαίνεται πως δεν αλλάζουν στην Ελληνική Αστυνομία, η οποία την Κυριακή προέβη στη σύλληψη του Ηλία Γκ., ακτιβιστή και μέλους της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, στα Εξάρχεια.

Ο Ηλίας συνελήφθη επειδή απάντησε σε αστυνομικούς που του επιτέθηκαν λεκτικά με χυδαία ομοφοβικά σχόλια, ενώ περπατούσε αμέριμνος στα Εξάρχεια.

Ο νεαρός άνδρας οδηγήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων, όπου του απέδωσαν κατηγορίες για απειλή και εξύβριση.

Τη Δευτέρα, ο Ηλίας Γκ. οδηγήθηκε στον εισαγγελέα στην Ευελπίδων. Στο πλευρό του βρέθηκαν ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα με συνθήματα και αντανακλαστικά.

Ο Ηλίας δεν είναι μόνος

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση από ΛΟΑΤΚΙ+, φεμινιστικές και αντιφασιστικές οργανώσεις σχετικά με το περιστατικό:

«Ο Ηλίας δεν είναι ένοχος. Ένοχοι είναι οι αστυνομικοί που ενσαρκώνουν σε εμετικό βαθμό το πρότυπο της τοξικής αρρενωπότητας, προσβάλλοντας, εκφοβίζοντας και παραβιάζοντας με τη συμπεριφορά τους τα σώματα μας και τις ταυτότητες μας. Δεν είναι η πρώτη φορά που γυναίκες, θηλυκότητες και ΛΟΑΤΚΙ+ υποκείμενα υφίστανται σεξιστικά, ομοφοβικά και τρανσφοβικά σχόλια από τους ένστολους μπράβους του Χρυσοχοίδη. Γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι στους δρόμους της πόλης και, ειδικά στα Εξάρχεια, που έχουν μετατραπεί σε στρατιωτικοποιημένη ζώνη, οι ζωές μας δεν είναι ασφαλείς. Κινδυνεύουν διαρκώς από την αστυνομική αυθαιρεσία. Την έχουμε βιώσει, αλλά δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε την αστυνομική δυστοπία και να παραμερίσουμε την επιθυμία μας να κυκλοφορούμε ελεύθερες, χωρίς να μας παρενοχλούν και χωρίς να μας εκδικούνται γι’ αυτό που είμαστε.»

Η ανάρτηση του Μιχάλη Λώλη για το περιστατικό

Με ανάρτησή του στο Facebok, o υπαστυνόμος Μιχάλης Λώλης, ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος αξιωματικός του Αστυνομικού Σώματος, καταδίκασε το περιστατικό αυτό.

«Φυσικά τέτοιες συμπεριφορές συναδέλφων μου δε θα μένουν στο απυρόβλητο, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα υπαγορεύεται αυστηρά από το Κώδικα Δεοντολογίας του Αστυνομικού και κάθε παρέκκλιση από αυτόν πρέπει να τιμωρείται αυστηρά, ειδικά όταν πρόκειται για ρατσιστικές συμπεριφορές που μας εκθέτουν ως Αστυνομία. Οι ομοφοβικές αντιλήψεις, πολλώ δε μάλλον όταν αυτές εκδηλώνονται κατά την εκτέλεση των καθηκόντων μας, δε συνάδουν με την ιδιότητα του Αστυνομικού.

Θα συναντηθούμε κύριοι «συνάδελφοι» να σας εξηγήσω τη τοξική αρρενωπότητα που σας πλήττει και πόσο «άντρες» είμαστε οι ομοφυλόφιλοι και πόσο αστυνομικοί δεν είστε εσείς, γιατί «άντρες» δεν είστε σίγουρα.

Αναρωτιέμαι κάθε φορά, τόσοι ομοφυλόφιλοι συνάδελφοι μου υπηρετούν στην Υ.Α.Τ. και στην Υ.Μ.Ε.Τ., με πολλούς εκ των οποίων γνωρίζομαστε προσωπικά, ένας δε βρέθηκε να σας μιλήσει σχετικά και να συμμαζευτείτε;», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αντίδραση του ΜέΡΑ25

Για τη σύλληψη του Ηλία εξέδωσε ανακοίνωση το ΜέΡΑ25, ζητώντας να σταματήσουν τα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Το νέο περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας που καταγγέλλεται στα Εξάρχεια είναι πραγματικά εξοργιστικό. Φαίνεται πως οι δυνάμεις καταστολής του κ. Χρυσοχοΐδη έχουν “λύσει όχι μόνο τα χέρια τους”, αλλά και την “γλώσσα τους” με την ευθεία προσβολή συμπολιτών μας για την σεξουαλικότητα και την έκφραση φύλου τους.

Τα όσα καταγγέλλονται για την επίθεση που δέχθηκε το απόγευμα της Κυριακής ο Ηλίας Γ. ακτιβιστής του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος τόσο για τις λεκτικές ομοφοβικές προσβολές από αστυνομικούς, όσο και για την μετέπειτα σύλληψη του επειδή αντέδρασε σε αυτές, αποδεικνύουν περίτρανα αυτό που το ΜέΡΑ25 έχει πολλαπλώς επισημάνει για την αναγκαία λογοδοσία των αστυνομικών οργάνων, τα οποία δεν είναι ούτε υπεράνω του νόμου, ούτε και επιτρέπεται να ευτελίζουν με οποιοδήποτε τρόπο τους πολίτες κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Η δίωξη που στήθηκε σε βάρους του Ηλία Γ. είναι απαράδεκτη και καλούμε στην άμεση παύση της. Παράλληλα πρέπει να διαταχθεί ΕΔΕ για τους αστυνομικούς που έδρασαν στο συμβάν και τους συναδέλφους τους που δεν αντέδρασαν σε αυτές τις “πρακτικές”. Ενώ καλούμε και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και την Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη να πάψουν επιτέλους να καλλιεργούν το καθεστώς ατιμωρησίας των αστυνομικών οργάνων και να δοθεί άμεσα στη δημοσιότητα το περιβόητο πόρισμα της “Επιτροπής Αλιβιζάτου” που καιρό τώρα αναμένουμε.»

Sports in

Επένδυση – προμήνυμα για νέες κορυφές

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης κάλυψε με ίδια κεφάλαια ακόμα μία ΑΜΚ της ΠΑΕ Ολυμπιακός, ύψους 30 εκατ. ευρώ. Στα 63 εκατ. ευρώ η συνολική επένδυση μόνο την τελευταία τριετία!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 01 Ιουλίου 2024