Κοροναϊός : Αστυνομικοί σε καραντίνα – Φόβοι για έξαρση των κρουσμάτων εντός των ΑΤ
Συνεχίζεται η αναστάτωση στην ΕΛ.ΑΣ για τα κρούσματα covid-19 κι ο φόβος για μόλυνση επισκεπτών αστυνομικών τμημάτων.
«Ορισμένοι αστυνομικοί λόγω έλλειψης ρεπό – ύστερα από την αποδυνάμωση πολλών αστυνομικών τμημάτων – ίσως προτιμούν να μπουν σε πολυήμερη καραντίνα για να … ξεκουραστούν, παρά να προχωρήσουν σε διαγνωστικούς ελέγχους για τον Covid-19. Κι αυτό επιτείνεται βεβαίως κι από τους κινδύνους για μόλυνση που διατρέχουν στις υπηρεσίες τους«.
Αυτό επισημαίνουν μιλώντας προς «Το Βήμα», συνδικαλιστές της ΕΛΑΣ ύστερα από την αναστάτωση που έχουν προκαλέσει στο εσωτερικό των αρχών ασφαλείας τα αλλεπάλληλα κρούσματα κοροναϊού είτε στο προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ που επιστρέφει κυρίως από νησιά του Αιγαίου, είτε σε κρατουμένους αστυνομικών τμημάτων.
Οπως αναφέρουν «δεν είχε υπάρξει οποιαδήποτε διοικητική μέριμνα για την νέα έξαρση της νόσου και υπάρχει προχειρότητα με επακόλουθος κινδύνους για το προσωπικό. Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί ότι λόγω και των νέων υπηρεσιών περιπολιών όπου έχουν αποσπασθεί περίπου 250 αστυνομικοί , η αποδυνάμωση των αστυνομικών τμημάτων κυρίως στην Αθήνα φτάνει στο 60% . Με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί να έχουν εξαντληθεί λόγω έλλειψης ρεπό κλπ κι οι καραντίνες να φαίνονται σε ορισμένους … ευχάριστες«!
Η ΕΛΑΣ απεφάσισε να μετατρέψει – όπως έχει ήδη αποκαλύψει «Το Βήμα» – το αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας, αλλά κι αυτό της Νίκαιας σε χώρο κράτησης φορέων του κοροναϊού επιλογή που προκαλεί σειρά νέων διαμαρτυριών από τους συνδικαλιστές.
Το κύριο ερώτημα είναι πώς θα διαχειρίζονται οι αστυνομικοί τους νοσούντες κρατουμένους και πώς θα προφυλάσσονται οι πολίτες στα εν λόγω τμήματα που θα είναι ανοικτά για το κοινό.
Οπως ενδεικτικά ανέφερε σε ανακοίνωση της η Ενωση Αστυνομικών Πειραιά «οι κρατούμενοι που είναι θετικοί στον ιό, αντί της μεταφοράς τους σε κάποιο Νοσοκομείο ή κάποιον άλλο ειδικό χώρο υγείας, όπου θα τους παρέχονται με κάθε ασφάλεια οι προβλεπόμενες ειδικές υπηρεσίες υγείας, αυτοί θα παραμένουν στα κρατητήρια των Αστυνομικών Υπηρεσιών; Από πότε λοιπόν, οι αστυνομικοί έγιναν γιατροί ή ειδικοί στο χώρο της υγείας για να γίνονται αρωγοί και «εκτελεστές αποφάσεων» σε μία τόσο ιδιαίτερη συνθήκη; Τί πρόβλεψη υπάρχει, εάν βεβαίως υπάρχει, για την υγεία και την ασφάλεια των συγκεκριμένων αστυνομικών, δεδομένου ότι εκεί υπηρετούν αστυνομικοί που το στενό τους οικογενειακό περιβάλλον, περιλαμβάνεται στις ευπαθείς αυτές ομάδες προστασίας; Πώς λοιπόν αυτοί οι αστυνομικοί θα εκτελούν τα καθήκοντά τους ενώ θα αποτελούν μόνιμη εστία κινδύνου για τους οικείους τους; Υπάρχει κάποιο πρωτόκολλο ενεργειών από την ΕΛ.ΑΣ. για την φροντίδα ασθενών-κρατουμένων που είναι φορείς στο COVID ή οι αστυνομικοί θα λειτουργούν σαν «λοιμωξιολόγοι» και θα αυτοσχεδιάζουν; Οι πολίτες της περιοχής της περιφέρειας Β’ Πειραιά, θα νιώθουν ασφαλείς που το τοπικό τους Αστυνομικό Τμήμα θα μπει σε αυτή την τόσο επισφαλή διαδικασία; Θα υπάρχει ασφάλεια να επισκέπτονται το Αστυνομικό Τμήμα Νίκαιας και το Τμήμα Ασφαλείας στον πάνω όροφο, να έρχονται σε καθημερινή επαφή με τους αστυνομικούς που θα έχουν άμεση και συνεχή επαφή με τους θετικά διαγνωσμένους κρατούμενους στον COVID-19; Τί άποψη έχει γι’ αυτό η Διοίκηση του Ε.Ο.Δ.Υ;»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις