Επεκτείνεται ο φράχτης του Έβρου την ώρα που η Τουρκία «μαρκάρει» την Ανατολική Μεσόγειο
Στην επέκταση του φράχτη του Έβρου προχωράει η κυβέρνηση. Οι ανακοινώσεις έρχονται τη στιγμή που άνοιξε η συζήτηση στη βουλή για την κύρωση των συμφωνιών με την Ιταλία και την Αίγυπτο για την ΑΟΖ. Ο εσωτερικός κατευνασμός και οι εντυπώσεις από το τουρκικό μαρκάρισμα στην Ανατολική Μεσόγειο
- Μεθοδεύσεις και προσπάθειες επηρεασμού των ιατροδικαστών στο συγκλονιστικό θρίλερ της Αμαλιάδας
- Ακόμη περισσότερες «καταστροφές» στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν υπόσχεται ο Πούτιν
- «Είσαι ενδοτικός», «Μην είσαι κατά συρροή δειλός»: Συνεχίζεται ο πόλεμος Νετανιάχου και Γκαντζ
- Νετανιάχου: «Θα δράσουμε κατά των Χούθι, όπως δράσαμε κατά των τρομοκρατών του Ιράν»
Στην επέκταση του φράχτη του Έβρου προχωράει η κυβέρνηση και δεν είναι τυχαίο ότι οι ανακοινώσεις αυτές γίνονται τη στιγμή που άνοιξε η συζήτηση στη βουλή για την κύρωση των συμφωνιών με την Ιταλία και την Αίγυπτο για την ΑΟΖ.
Εσωτερικός κατευνασμός
Η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που έχει δημιουργήσει η τουρκική επιθετικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο με το μαρκάρισμα περιοχών από το Oruc Reis, στρέφει και για λόγους κατευνασμού των εσωκομματικών αντιδράσεων στη ΝΔ -μετά και τις παραδοχές Διακόπουλου που οδήγησαν στην παραίτησή του- την προσοχή στην …οχύρωση του Έβρου για την αποτροπή προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.
Μάλιστα λίγο πριν ξεκινήσει η συζήτηση στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας στη βουλή για τις συμφωνίες για την ΑΟΖ, συνεδρίασε η επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης όπου ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έκανε τις σχετικές ανακοινώσεις για τον φράχτη του Έβρου ενώ και ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος απάντησε σε σχετική ερώτηση στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Δεν είναι τυχαίο ότι στις ανακοινώσεις του κ. Πέτσα κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών συμπεριλαμβάνονταν και η επέκταση του φράχτη του Έβρου.
Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης στην βουλή ο νέος φράχτης θα περιλαμβάνει και ποτάμιες περιοχές, ενώ η στρατηγική της κυβέρνησης ως απάντηση στην εργαλειοποίηση του προσφυγικού-μεταναστευτικού συνίσταται στην επέκταση του μεταλλικού φράχτη, τη δημιουργία αντιβαλλιστικών παρατηρητηρίων και την ολοκλήρωση του έργου ηλεκτρονικής επιτήρησης των χερσαίων συνόρων.
«Απόπειρα εισβολής»
«Πραγματοποιήθηκε απόπειρα εισβολής μεγάλου αριθμού ατόμων που απέτρεψαν δυνάμεις της ελληνικής αστυνομίας και η οπισθοφυλακή των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο αριθμός που επιχείρησαν να εισέλθουν από διάφορα σημεία ήταν 59 χιλιάδες άτομα» είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης για το πρώτο τρίμηνο του 2020 αιτιολογώντας την αναγκαιότητα του έργου και σημείωσε ότι και πρόσθεσε ότι αντίστοιχες απόπειρες μικρότερης έντασης εξακολουθούν να υφίστανται.
Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος από την πλευρά του γνωστοποίησε ότι από την 28η Φεβρουαρίου έως και την 3η Αυγούστου του 2020 απετράπη η παράνομη είσοδος στην περιοχή του Έβρου συνολικά 61.508 ατόμων.
Το έργο
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τόνισε επίσης ότι «η κατασκευή νέου φράχτη είναι έργο διαφορετικό από αυτό του 2012. Το έργο στις Καστανιές είναι σε χερσαίο σημείο. Δεν παρεμβάλλεται ποταμός. Ο χαρακτήρας του έργου θα είναι αμυντικός και αποτελείται από ισχυρό μεταλλικό κιγκλίδωμα (χάλυβας) 5 μέτρων . Το πάνω μέρος του φράχτη (1,25 μ.) θα είναι λεία λαμαρίνα με αντι-αναρριχητική λειτουργία και προεξοχές για τοποθέτηση αγκαθωτής κοντσερτίνας.
Το κιγκλίδωμα θα στηρίζεται σε πασσάλους που θεμελιώνεται σε 6 μέτρα βάθος καθώς οι περιοχές παρουσιάζουν πλημμυρικά φαινόμενα. Ο νέος φράχτης είναι απόλυτα προσαρμοσμένος με την γεωγραφία της περιοχής και θα έχει και αντιπλημμυρικό χαρακτήρα».
Πέραν αυτού, ο κ. Χρυσοχοϊδης ανέφερε ότι θα πραγματοποιηθούν και συνοδά έργα «που θα συμβάλλουν στην γεωργική οδοποιία με νέους δρόμους. Επίσης, απαιτείται αναβάθμιση του υφιστάμενου φράχτη καθώς έχει υποστεί φθορές από την πρόσφατη οργανωμένη εισβολή. Θα ενισχυθεί με προσθήκη από πλευρά Ελλάδος ισχυρού κιγκλιδώματος χαλύβδινου ύψους 4 μέτρων.
Η συμβολή του στρατού
Παράλληλα ο Στρατός κατασκευάζει 8 νέα υπερυψωμένα αντιβαλλιστικά παρατηρητήρια σε βάθος 10-15 μέτρα πίσω από τα σύνορα, κατασκευή κτηρίων κ.α.».
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε ότι «ο προσδιορισμός των θέσεων για τα νέα εμπόδια δεν αυθαίρετα. Το ΥΠΕΞ καθόρισε το εξώτερο επιτρεπτό όριο. Η απόσταση από την γραμμή είναι η ελάχιστη εφικτή» ενώ πρόσθεσε ότι το έργο θα ξεκινήσει με την ενίσχυση του φράχτη στις Καστανιές και θα έχει ολοκληρωθεί εντός 8 μηνών.
Σε ότι αφορά το κόστος του έργου αυτό θα ανέλθει στα 62 εκατομμύρια ευρώ.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης επισήμανε ότι «από παρατηρήσεις που γίνονται από την ΕΛΑΣ και το Στρατό γνωρίζουμε ότι οι Τούρκοι κατασκευάζουν έργο πυκνής ηλεκτρονικής επιτήρησης συνόρων από τον Βορρά έως τη θάλασσα. Σας ενημερώνω ότι και η Ελλάδα εκτελεί παρόμοιο έργο για επέκταση του έργου ηλεκτρονικής επιτήρησης και διασύνδεσης με ολοκληρωμένο σύστημα. Σε λίγους μήνες το έργο θα είναι έτοιμο για να πετύχουμε ολοκληρωμένη προστασία και επιτήρηση των χερσαίων συνόρων μας» ενώ πρόσθεσε επίσης ότι τις επόμενες εβδομάδες θα αυξηθεί ο αριθμός των στελεχών της Frontex στον Έβρο.
Από την πλευρά του υπουργείου Άμυνας ο κ.Παναγιωτόπουλος ενημερώνοντας τη βουλή αναφέρθηκε στα μέτρα που λαμβάνει το ΓΕΣ και τα οποία είναι:
Η αύξηση της επίγειας και εναέριας επιτήρησης των συνόρων, με τμήματα ενεργών Μονάδων του Στρατού Ξηράς και τη χρήση πολλαπλών ηλεκτρονικών μέσων καθώς και πτητικών μέσων.
Η εγκατάσταση συνεχώς και σε μεγαλύτερη έκταση, βελτιούμενων εμποδίων.
Η διεξαγωγή μικτών περιπολιών με την ΕΛΑΣ και η διάθεση προσωπικού στο ενιαίο κέντρο Ελέγχου Επιτήρησης Συνόρων (ΕΚΕΕΣ), όπου υλοποιείται συντονισμός των διαθέσιμων δυνάμεων και μέσων.
Επιπρόσθετα, έχουν εκδηλωθεί ενέργειες για την κατασκευή και τοποθέτηση εμποδίων, διαφόρων τύπων, σε μεγάλο μήκος των συνόρων, κατέληξε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Η ασπίδα και η Ευρώπη – Φρούριο
Από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ πάντως η Όλγα Γεροβασίλη αντέκρουσε τη λογική περί απόπειρας εισβολής μεταναστών στον Έβρο και σημείωσε ότι «δεν συμφωνούμε με την μετατροπή της Ελλάδας σε ασπίδα της Ευρώπης-φρούριο».
«Εισβολή αμάχων και αδύναμων δεν υπάρχει. Δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται έτσι» είπε η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ διευκρινίζοντας πως «είναι όμως μια εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από τον Ερντογάν για να εκβιάζει», κάνοντας παράλληλα λόγο για ελεγχόμενη κρίση από πλευράς Τουρκίας.
Υπέρ της κατασκευής του έργου στον Έβρο τάχθηκε το ΚΙΝΑΛ δια της τοποθέτησης του Γιώργου Καμίνη, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής εξέφρασε επιφυλάξεις, η βουλευτής του ΜέΡΑ25 Αγγελική Αδαμοπούλου επεσήμανε την ανάγκη σεβασμού των δικαιωμάτων, ενώ ο εκπρόσωπος της ακροδεξιάς «Ελληνικής Λύσης» υπερθεμάτισε στην κατασκευή του έργου.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις