«Δεν κοιμόμαστε τα βράδια»: Ο αγώνας των επιστημόνων για να εμβολιάσουν 7 δισ. ανθρώπους
Σίγουρα για να γίνει κάτι τέτοιο δεν απαιτείται μόνο άριστος προγραμματισμός αλλά και κινητοποίηση πολλών μηχανισμών καθώς υπάρχουν διάφοροι αστάθμητοι παράγοντες που σίγουρα θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν.
Σε εξέλιξη βρίσκεται η κούρσα επιστημονικών ομάδων για την ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού εμβολίου κατά του Covid-19.
Ήδη κράτη και ήπειροι έχουν αρχίσει να κλείνουν συμφωνίες με περισσότερες από μία εταιρίες που θα παρέχουν την επιτυχημένη φόρμουλα σε λίγο καιρό.
Ωστόσο οι συμφωνίες αυτές αλλά και η άτυπη κόντρα μεταξύ των επιστημονικών ομάδων δεν είναι το μόνο δύσκολο της υπόθεσης.
Αν το καλοσκεφτεί κάποιος το πραγματικό στοίχημα είναι η χορήγηση του εμβολίου σε επτά δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.
Σίγουρα για να γίνει κάτι τέτοιο δεν απαιτείται μόνο άριστος προγραμματισμός αλλά και κινητοποίηση πολλών μηχανισμών καθώς υπάρχουν διάφοροι αστάθμητοι παράγοντες που σίγουρα θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν.
Εμβολιασμός σαν να φτιάχνεις κεικ
Ο Μάθιου Ντούσαρ, γενικός διευθυντής του Κέντρου Ανάπτυξης και Καινοτομίας Εμβολίων στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος είναι σε συνεχή επικοινωνία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης που ετοιμάζει ένα πολλά υποσχόμενο εμβόλιο, παρομοιάζει τη διαδικασία με το ψήσιμο ενός κέικ.
«Φτιάχνεις ένα κέικ στο σπίτι, αφιερώνεις χρόνο και προσοχή και σου γίνεται καταπληκτικό. Ύστερα όμως πρέπει να ψήσεις άλλα 70 εκατομμύρια τέτοια, που πρέπει να είναι τέλεια. Είναι μεγάλη πρόκληση», δηλώνει στο BBC.
Σχετικά με την παραγωγή του εμβολίου, ο ίδιος τονίζει πως και εκεί γίνεται τεράστια προσπάθεια.
«Έχουμε συμπιέσει πραγματικά το χρονοδιάγραμμα σχεδόν στο μισό. Έτσι, ενώ περιμέναμε να έχουμε το εμβόλιο έτοιμο στα τέλη του 2022, ελπίζουμε τώρα να το έχουμε διαθέσιμο στην αγορά το 2021».
Εκτός όμως από την συρρίκνωση του χρονοδιαγράμματος, φαίνεται πως η ανάγκη να δοθεί ένα τέλος στην πανδημία προκαλεί πιέσεις σε πολλά επίπεδα.
Έτσι η ανθρωπότητα θα πρέπει να παράγει δισεκατομμύρια δόσεις από αρκετούς τύπους εμβολίων. Όλα τους μάλιστα θα πρέπει να παραχθούν και να διανεμηθούν σε όλο τον κόσμο.
Η Διεθνής Ένωση Εμβολίων «Gavi» έχει ήδη προτρέψει τις κυβερνήσεις να μεθοδεύσουν κατάλληλα την περίπλοκη διαδικασία.
Ωστόσο το παραπάνω δεν είναι εύκολο, καθώς πολλές πλούσιες χώρες κάνουν ήδη συμφωνίες με εταιρείες-φαρμακοβιομηχανίες για να βεβαιωθούν ότι μπορούν να εξασφαλίσουν προμήθειες σε περίπτωση που βρεθεί μαγική φόρμουλα.
Διατηρώντας τα… κρύα
Ένα ακόμη πιθανό πρόβλημα αφορά τα ψυγεία, όπου τα σκευάσματα να χρειαστεί να διατηρηθούν σε χαμηλές θερμοκρασίες (2-8 βαθμούς Κελσίου).
Οπως εξηγεί ο καθηγητής Τόμπι Πίτερς, ειδικός logistics του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, που συνδράμει οργανώσεις όπως το «Gavi»:
«Δεν είναι μόνο τα ψυγεία για τα εμβόλια, πρέπει να υπολογιστούν οι παλέτες με τις οποίες θα μετακινηθούν με τα αεροπλάνα, τα οχήματα που θα τα μεταφέρουν στα επιμέρους καταστήματα ακόμη και η διανομή τους στον πληθυσμό, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες».
Τελικά ποιος θα μπει πρώτος στην ουρά;
Σε περίπτωση όμως που βρεθεί το εμβόλιο και οι ειδικοί καταφέρουν να το διατηρούν κρύο… τελικά ποιος θα είναι ο πρώτος και ο καλύτερος που θα έχει το εμβόλιο στα χέρια του;
Ο Δρ. Τσάρλι Γουέλερ, επικεφαλής εμβολίων στην εταιρία Wellcome Trust του Ηνωμένου Βασιλείου, τονίζει ότι οι χώρες θα πρέπει να θέσουν μεταξύ τους ειλικρινείς ερωτήσεις.
«Ποιος χρειάζεται αυτό το εμβόλιο; Ποιες είναι οι ομάδες υψηλότερου κινδύνου; Και ποιες είναι σε υψηλότερη προτεραιότητα;».
Την ίδια ώρα ακόμη και η πραγματοποίηση των εμβολιασμών στους πολίτες θα είναι δύσκολη.
Το Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, εξετάζει να χρησιμοποιήσει τα εκλογικά κέντρα ως κέντρα εμβολιασμού. Ωστόσο πως θα γίνει ο εμβολιασμός ανθρώπων σε φτωχότερες χώρες;
Σε κάθε περίπτωση μπορεί όλοι οι επιστήμονες να λένε και να περιμένουν πότε θα βρεθεί κάποιο είδος εμβολίου.
Ωστόσο εκ του πρακτέος πολλοί από μένουν ξύπνιοι τη νύχτα από την τεράστια όγκο δουλειάς που έχει το σχέδιο του να… εμβολιάσει όλη την υφήλιο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις