Προβληματισμός για τις προσφυγικές ροές – Θωρακίζονται τα σύνορα στον Έβρο
Το προσφυγικό εξακολουθεί να είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για την κυβέρνηση.
Το θέμα της θωράκισης των ελληνοτουρκικών συνόρων στον Έβρο, από τις προσφυγικές ροές, φέρνει στο προσκήνιο η κυβέρνηση, σε μια -κατά πολλούς- προσπάθεια να διασκεδάσεις τις εντυπώσεις από το «καυτό» θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, με την περιπλάνηση του Oruc Reis, εντός και εκτός ελληνικής υφαλοκρηπίδας και τις καθημερινές υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο.
Αυτό δε σημαίνει ότι το προσφυγικό δεν εξακολουθεί να είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για την κυβέρνηση, η οποία βλέποντας ότι η ΕΕ εξακολουθεί να κωφεύει, και επιμένει στα σχέδια για συγκέντρωση και εγκλωβισμό των προσφύγων στο εσωτερικό της χώρας, αναζητά βοήθεια ώστε να επιτευχθεί η αδυναμία εισόδου προσφύγων στην Ελλάδα.
Άλλωστε η διεθνοποίηση του προβλήματος του προσφυγικού – μεταναστευτικού, είναι ίσως ο μοναδικός πυλώνας του κυβερνητικού σχεδίου για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών που εξασφαλίζει ευρύτερη αποδοχή.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η επίσκεψη στις Καστανιές του Έβρου, του Αυστριακού υπουργού Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ, μαζί με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον υπουργό Μετανάστευσης & Ασύλου Νότη Μηταράκη και τον αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Κουμουτσάκο.
Μία μέρα πριν ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε την επέκταση του φράχτη στον Έβρο, η οποία, σύμφωνα με τον υπουργό, κρίθηκε επιβεβλημένη μετά την «απόπειρα εισβολής μεγάλου αριθμού ατόμων στα ελληνοτουρκικά σύνορα», αλλά και γιατί συνεχίζει να «υπάρχει από την Τουρκία η παρότρυνση σε χιλιάδες ανθρώπους που επιχειρούν να περάσουν τα σύνορα έστω και ανεπιτυχώς».
Υποσχέσεις για αυστριακή βοήθεια
«Τα ελληνικά σύνορα είναι και σύνορα της Αυστρίας. Είχαμε εξαιρετικά χρήσιμες και εποικοδομητικές διμερείς συνομιλίες. Η Αυστρία θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας και θα τη βοηθήσει σε ό,τι χρειαστεί», τόνισε ο Αυστριακός υπουργός, αμέσως μετά την ενημέρωση που έγινε στην αίθουσα συσκέψεων του Στρατιωτικού Φυλακίου 1, για την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα κατά μήκος του Έβρου.
Από την πλευρά τους οι Ελληνες υπουργοί, στις δηλώσεις τους ανέδειξαν τα περί κοινού μετώπου Ελλάδας, Αυστρίας, Ευρώπης που «δεν θα επιτρέψουν σε κανένα να παίξει παιχνίδια παράνομης μετανάστευσης με τα ελληνικά σύνορα» ούτε θα επιτρέψουν «την εργαλειοποίηση δυστυχισμένων ανθρώπων για γεωπολιτικούς λόγους».
Ο φράχτης του Έβρου
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αναφέρθηκε και στον φράχτη, λέγοντας πως «σε λίγες μέρες θα ξεκινήσει η κατασκευή του φράχτη και η ενίσχυση του υφιστάμενου, εδώ στις Καστανιές, έτσι ώστε να θωρακίσουμε την Ελλάδα και την Ευρώπη εδώ στις Καστανιές».
Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης μία μέρα νωρίτερα, στην βουλή ο νέος φράχτης θα περιλαμβάνει και ποτάμιες περιοχές, ενώ η στρατηγική της κυβέρνησης ως απάντηση στην εργαλειοποίηση του προσφυγικού-μεταναστευτικού συνίσταται στην επέκταση του μεταλλικού φράχτη, τη δημιουργία αντιβαλλιστικών παρατηρητηρίων και την ολοκλήρωση του έργου ηλεκτρονικής επιτήρησης των χερσαίων συνόρων.Σύμφωνα με τον ίδιο, θα φτάνει σε μήκος κοντά 200 χιλιόμετρα και ύψος 5 μέτρων, με σιδερόφρακτα χαλύβδινα κιγκλιδώματα.Το έργο θα ολοκληρωθεί σε 8 μήνες και θα στοιχίσει περίπου 62 εκατ. ευρώ.
Αναγκαία η επέκταση του φράχτη
Ο κ. Χρυσοχοΐδης, επαναλαμβάνοντας τα περί απόπειρας εισβολής, χαρακτήρισε αναγκαίο το έργο:«Πραγματοποιήθηκε απόπειρα εισβολής μεγάλου αριθμού ατόμων που απέτρεψαν δυνάμεις της ελληνικής αστυνομίας και η οπισθοφυλακή των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο αριθμός που επιχείρησαν να εισέλθουν από διάφορα σημεία ήταν 59 χιλιάδες άτομα» είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης για το πρώτο τρίμηνο του 2020 αιτιολογώντας την αναγκαιότητα του έργου και σημείωσε ότι και πρόσθεσε ότι αντίστοιχες απόπειρες μικρότερης έντασης εξακολουθούν να υφίστανται. Εξάλλου όπως είπε συνεχίζει να «υπάρχει από την Τουρκία η παρότρυνση σε χιλιάδες ανθρώπους που επιχειρούν να περάσουν τα σύνορα έστω και ανεπιτυχώς».
Παράλληλα αναφέρθηκε στη μεγάλη ενίσχυση της Frontex με «αρκετές εκατοντάδες αστυνομικούς, οι οποίοι θα συμμετέχουν μαζί μας στην επιτήρηση των ευρωπαϊκών συνόρων», από 120 άτομα που είναι σήμερα.
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Τραμπ: Καυγάς Μασκ με δικηγόρο και συνεργάτη του νέου προέδρου
- Ο Φουκώ διαβάζει Χέγκελ