Σχολεία: «Μάχη» για τις μάσκες και τον αριθμό των μαθητών – Πού μένει… μετεξεταστέο το υπ. Παιδείας
Οι κυρώσεις για τη μη χρήση μάσκας στα σχολεία, τα πολυπληθή τμήματα και η απουσία προσλήψεων έχουν προκαλέσει την αντίδραση της αντιπολίτευσης και των εκπαιδευτικών.
Οργή και πολλά ερωτηματικά προκάλεσαν σε γονείς και εκπαιδευτικούς οι ανακοινώσεις της Νίκης Κεραμέως για το άνοιγμα των σχολείων. Πέρα από την υποχρεωτική χρήση μάσκας και τα διαφορετικά διαλείμματα, το υπουργείο Παιδείας δεν έχει προβεί σε κάποιο άλλο μέτρο για την αποφυγή του συνωστισμού στα σχολεία, όπως φερ’ ειπείν η εκ περιτροπής λειτουργία, τα μικρότερα τμήματα ή η εναλλαγή μαθημάτων το πρωί και το απόγευμα.
Και το ζήτημα της μάσκας ωστόσο αναδεικνύεται σε «αγκάθι» καθώς, όπως ανακοίνωσε ο Στέλιος Πέτσας, θα υπάρξει μηδενική ανοχή απέναντι στους μαθητές που δεν φορούν μάσκα, οι οποίοι θα είναι αντιμέτωποι με κυρώσεις.
Προφανώς, οι ποινές αυτές αποτελούν την απάντηση της κυβέρνησης στους γονείς εκείνους που με διαδικτυακές ομάδες κάλεσαν τον κόσμο να μη βάλει μάσκες στα παιδιά τους, διακινώντας παράλληλα θεωρίες συνωμοσίας. Παρ’ όλα αυτά, πληθαίνουν οι φωνές που αναφέρουν ότι δεν είναι λογικό να τιμωρούνται τα παιδιά για την ανευθυνότητα των γονιών τους ή για μια δικιά τους απροσεξία.
Εντύπωση και έντονη κριτική από την αντιπολίτευση προκάλεσε και η δήλωση της υπουργού Παιδείας ότι δεν χρειάζεται να «σπάσουν» τα τμήματα, αφού σε πανελλήνιο επίπεδο ο μέσος όρος μαθητών ανά τάξη στη χώρα είναι 17 παιδιά πλην ειδικών σχολείων.
Η κα Κεραμέως απέκλεισε επίσης τη δημιουργία πρωινών και απογευματινών τμημάτων εξηγώντας ότι: « αφενός έχουμε 17 μαθητές ανά τάξη κατά μέσο όρο και επίσης τι θα γινόταν με τους γονείς που θα έπρεπε να κρατάνε τα παιδιά εναλλάξ; Τρίτον δε θα επαρκούσε το εκπαιδευτικό προσωπικό, και βεβαίως το κόστος θα ξεπερνούσε τα 10 εκατομμύρια ευρώ ημερησίως!»»
Η επιστροφή των μαθητών στα θρανία εν μέσω της πανδημίας του κοροναϊού ενέχει τους κινδύνους της, αλλά ομόφωνα οι ειδικοί επισημαίνουν ότι είναι επωφελής για τα παιδιά. Ξένες χώρες, όπως η γειτονική Ιταλία και η Δανία, έχουν ανακοινώσει σειρά προσλήψεων και άνοιγμα νέων αιθουσών για να υποστηρίξουν τα ολιγομελή τμήματα.
Την ίδια ώρα, η Ελλάδα απλά θα δώσει μια υφασμάτινη μάσκα και το περιβόητο παγουρίνο – που προκάλεσε τον περίγελο του διαδικτύου – ενώ υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ψηφίστηκε και η αύξηση του μέγιστου αριθμού μαθητών ανά τμήμα.
Επόμενο ήταν οι εκπαιδευτικοί και γονείς να οδηγηθούν στους δρόμους, με μαζικά πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια στις πόλεις της χώρας. Ανάμεσα στα αιτήματά τους ήταν το όριο των 15 μαθητών στις τάξεις και οι προσλήψεις περισσότερων καθηγητών και δασκάλων.
Δόγμα καμίας ανοχής σε όσους δεν φοράνε μάσκα
Πριν δοθεί το «πράσινο» φως από τους επιστήμονες για να χτυπήσει στις 7 Σεπτεμβρίου ή αργότερα το κουδούνι στα σχολεία, η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να υπάρξουν επιπτώσεις στους μαθητές που δε θα δεχθούν να φορέσουν μάσκα όταν θα μπουν στις τάξεις.
Τις ποινές προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος είπε «δεν πρέπει να τιμωρείται ένα παιδί για την ανευθυνότητα του γονέα του. Το βασικό είναι να πειστούν οι γονείς και οι μαθητές ότι είναι για την υγεία τους η χρήση μάσκας». Στο ερώτημα αν κάποιος μαθητής δεν φοράει μάσκα στην τάξη ο κ. Πέτσας είπε ότι θα υπάρχει πλέγμα κυρώσεων που θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες. Ωστόσο δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες γι’ αυτό.
Στον ίδιο τόνο κινήθηκε και η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, η οποία δήλωσε στον ΑΝΤ1 ότι δεν θα υπάρξει ανοχή σε όσους δεν φοράνε μάσκα στο σχολεία.
Χαρακτηριστικά είπε ότι: «το σχολείο θα έχει κανόνες που θα ισχύουν για όλους. Φροντίζουμε για τους εκπαιδευτικούς και τα παιδιά που μπορούν να εξαιρεθούν από την χρήση μάσκας ή την παρουσία στα σχολεία. Για όλους τους άλλους θα ισχύουν οι ίδιοι κανόνες. Ποιος δεν θα θέλει να φοράει το παιδί του μάσκα; Άλλωστε, η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη σε όλους τους κλειστούς χώρους στην καθημερινότητα όλων μας».
Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, κανείς δε θα μπαίνει στην τάξη χωρίς μάσκα. Ο εκάστοτε εκπαιδευτικός θα είναι υποχρεωμένος να απομακρύνει τους μαθητές που δε φορούν μάσκα και να μπαίνει απουσία.
Οι διευθυντές δε θα επιτρέπουν την είσοδο δασκάλων και καθηγητών, αλλά και όλων των εργαζομένων στις σχολικές μονάδες, χωρίς μάσκα.
Κόντρα στη Βουλή για τον μέσο όρο μαθητών ανά τμήμα
Έντονη κριτική δέχθηκε στη Βουλή η Νίκη Κεραμέως για τον αριθμό των μαθητών στις τάξεις. Η υπουργός Παιδείας οδηγήθηκε σε αναδίπλωση της δήλωσης της περί μέσου όρου 17 μαθητών ανά τμήμα πανελλαδικά, ομολογώντας ότι στα μεγάλα αστικά κέντρα ο αριθμός αυτό κυμαίνεται από 18 έως 22 άτομα.
Ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης χαρακτήρισε αναγκαία την χρήση μάσκας και τα αντισηπτικά στα σχολεία πρόσθεσε όμως ότι αυτά δεν αρκούν αν δεν ληφθούν μέτρα για τις αποστάσεις μεταξύ των παιδιών στα τμήματα
«Η μάσκα είναι αναγκαία, το λέει ο ΠΟΥ και όλοι οι υπεύθυνοι φορείς αλλά η μάσκα δεν αρκεί. Και τα αντισηπτικά στα σχολεία είναι σωστά. Υπάρχει όμως και μία τρίτη παράμετρος σοβαρή που είναι οι αποστάσεις. Με τμήματα που θα είναι 25- 27 παιδιά σε τάξης 30 m² πως θα δοθεί η μάχη αποτελεσματικά με ασφάλεια για την αναγκαία λειτουργία των σχολείων; Η λέξη «αποστάσεις» έχει ξεχαστεί από την ομιλία της υπουργού που έκανε σήμερα και από τις χθεσινές τις εξαγγελίες », είπε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.
«Θέλει θράσος να επιβάλλετε μέτρα ανεπεξέργαστα, έωλα κρυβόμενη πίσω από την εσχάτως φορεμένη μάσκα σας, για να καλύψετε τη σοβαρή ανεπάρκεια και ανετοιμότητα του Υπουργείου. Είχατε 70 ημέρες να δουλέψετε, να συζητήσετε, να επεξεργαστείτε και να προετοιμάσετε ένα σχέδιο», είπε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Χαρά Κεφαλίδου που κατηγόρησε το υπουργείο Παιδείας ότι σπατάλησε το προηγούμενο διάστημα για να διορίσει δικούς του, κομματικούς Διευθυντές Εκπαίδευσης.
«Σε όλη την Ευρώπη αποφασίζονται και εφαρμόζονται συνδυαστικά μέτρα με τήρηση αποστάσεων, μικρότερα τμήματα με λιγότερους μαθητές, περισσότερες σχολικές αίθουσες, εκ περιτροπής διδασκαλία, προσλήψεις εκπαιδευτικών, επιμορφώσεις γονέων και εκπαιδευτικών, προσαρμοσμένα μέτρα ανά Περιφέρεια και όχι μόνο οριζόντια, τήρηση αυστηρών υγειονομικών προδιαγραφών κ.α. Δυστυχώς, η Ελλάδα, το παγκόσμιο παράδειγμα, έχει ένα Υπουργείο Παιδείας που αυτοσχεδιάζει», είπε η Χαρά Κεφαλίδου.
«Το ερώτημα δεν είναι αν πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία αλλά με ποιον τρόπο πρέπει να ανοίξουν», ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ Ιωάννης Δελής που κατηγόρησε την κυβέρνηση για άνευ προηγουμένου και χυδαία στοχοποίηση της νεολαίας για την εξέλιξη της πανδημίας, στοχοποίηση που γίνεται για να αποσείσει τις κυβερνητικές ευθύνες. «Η κυβέρνηση όσο και αν προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από το δάχτυλό της και όσο και αν το κουνάει στους νέους και τον ελληνικό λαό, οι δικές της ευθύνες είναι βαρύτατες γιατί επέτρεψε να γίνουν λάστιχο να υγειονομικά πρωτόκολλα στον τουρισμό, τις μεταφορές, στα εργοστάσια και σε πολλούς εργασιακούς χώρους που κινείται και εργάζεται και νεολαία. «Ασφαλώς και πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία αλλά με προϋποθέσεις ώστε να περιφρουρηθούν τα δικαιώματα της νέας γενιάς και στη μόρφωση και στη ζωή», είπε ο Ιωάννης Δελής που παρατήρησε ότι «το κυβερνητικό σχέδιο εξαντλείται στη χρήση της μάσκας με επίκληση και σήμερα της ατομικής ευθύνης που αυτή τη φορά απευθύνεται στα νήπια και τους μαθητές του Δημοτικού». Η κυβέρνηση, είπε, πρέπει να απαντήσει πως ενώ τον περασμένο Ιούνιο, με σχεδόν μηδενικά κρούσματα, τα σχολεία επαναλειτούργησαν με ανώτατο αριθμό 15 μαθητών, ανά τμήμα, τώρα, με πάνω από 200 κρούσματα τη μέρα, θα επιτραπεί να λειτουργήσουν τάξεις με 20, με 25 και με 27 μαθητές.
Η απάντηση της Νίκης Κεραμέως
Στις ενστάσεις για τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη και τα τμήματα με 25 ή και περισσότερα παιδιά, αναφέρθηκε η Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.
Όπως είπε, υπήρξε ομόφωνη εισήγηση των ειδικών, για όλο το πλέγμα των μέτρων που θα ισχύσουν στα σχολεία, από τις μάσκες μέχρι όλα τα υπόλοιπα. “Έγινε πολύς λόγος για τον αριθμό που είπα 17 μαθητών κατά μέσο όρο, αυτό ισχύει εάν αφαιρέσουμε τα ειδικά σχολεία, κατά μέσο όρο ανά την Ελλάδα ο αριθμός είναι αυτός για τους μαθητές στις τάξεις. Η εισήγηση της επιτροπής είναι η επιστροφή των παιδιών στην κανονικότητα. Πολλές χώρες πάνε σε άνοιγμα των σχολείων σε πλήρη σύνθεση, διότι τα σχολεία πρέπει να επιστρέψουν στην κανονικότητα και τα παιδιά πρέπει να επιστρέψουν στα σχολεία, με τους εκπαιδευτικούς, με τους συμμαθητές του και με όλες τις δραστηριότητες που έκανε στην καθημερινότητα τους”, εξήγησε η υπουργός Παιδείας.
Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης ότι η Κυβέρνηση δεν έδρασε έγκαιρα για να βρει επιπλέον αίθουσες για να μειωθεί ο αριθμός των παιδιών ανά τμήμα, η κα Κεραμέως είπε ότι “επί κυβερνήσεως του, ο ΣΥΡΙΖΑ έψαξε αίθουσες μόνο για μια τάξη και κατάφερε να βρει μόνο σε μερικές δεκάδες από τους Δήμους τα χώρας, δεν είναι εύκολο κάτι τέτοιο”.
- Καλιφόρνια: Τουλάχιστον 2 νεκροί από την πτώση αεροσκάφους σε εργοστάσιο
- ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν παρασημοφορεί τη Ρεπουμπλικανή Λιζ Τσέινι, πολέμια του Τραμπ
- Ισραήλ: Ο Νετανιάχου ζητά να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων
- Βόρεια Μακεδονία: Ανασύρθηκαν 3 πτώματα γυναικών μετά από πτώση αυτοκινήτου στον Αξιό
- Συρία: Το Ισραήλ βομβαρδίζει εγκαταστάσεις του στρατού κοντά στο Χαλέπι
- Νότια Κορέα: Πράκτορες επιχειρούν να συλλάβουν τον παυθέντα πρόεδρο και εμποδίζονται από τον στρατό