Καλίν στη Χουριέτ: Αιγαίο, Μεσόγειος και «τουρκική» μειονότητα οι διαφορές μας με την Ελλάδα
Επανέλαβε ότι η Τουρκία θα προστατεύσει τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ σημείωσε ότι «η εργαλειοποίηση της ΕΕ από την Ελλάδα εναντίον μας είναι λάθος στρατηγική» και «καταδικασμένη να αποτύχει».
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Επίθεση στην Ελλάδα εξαπολύει ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν μετά την υπογραφή της συμφωνίας με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ, τονίζοντας ότι η Αθήνα υπονόμευσε όλη τη διαδικασία διαλόγου για τα ελληνοτουρκικά.
Σ«Από εκείνο το σημείο τέθηκε σοβαρό ζήτημα εμπιστοσύνης… Με τη στάση που τήρησε η Ελλάδα, μπήκαμε πλέον σε νέα περίοδο. Μετά τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για ΑΟΖ δεν μπορούμε να κάνουμε σαν να μην έχει συμβεί κάτι» σημείωσε σε συνέντευξή του στην τουρκική Xurrriyet, υπογραμμίζοντας ότι ξεχωριστό λόγο και ρόλο σε όσα συμβαίνουν έχει η Γερμανία.
Επανέλαβε ότι η Τουρκία θα προστατεύσει τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ σημείωσε ότι «η εργαλειοποίηση της ΕΕ από την Ελλάδα εναντίον μας είναι λάθος στρατηγική» και «καταδικασμένη να αποτύχει».
Λέει ότι η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει τα μαξιμαλιστικά της αιτήματα και πως οι δυο χώρες «μπορούν μόνες τους να λύσουν τα θέματά τους». Υπογραμμίζει μάλιστα ότι δεν υπάρχουν ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών μόνο στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο αλλά «και με τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας στην Ελλάδα και την εκλογή μουφτή».
«Από καιρό σε καιρό η Ελλάδα εγείρει μαξιμαλιστικά αιτήματα για τα νησιά. Πρέπει να σταματήσουν ώστε το πολιτικό κλίμα και οι συνθήκες να γίνουν ξανά κατάλληλα για επανέναρξη διαλόγου. Μιλάνε για τον Χάρτη της Σεβίλλης, εμείς τον απορρίπτουμε. Αυτός ο χάρτης δεν έχει ούτε νομική υπόσταση, ούτε αλήθεια. Λαμβάνει υπόψη μόνο τις θέσεις της Αθήνας» επισημαίνει.
Και προσθέτει: «Θέλουμε το Αιγαίο και τη Μεσόγειο να είναι θάλασσες ειρήνης. Θέλουμε οι πηγές τους να είναι διαθέσιμες σε όλους. Εμείς πάντως ποτέ δεν θα υποχωρήσουμε από τα δικαίωματά μας και τα συμφέροντά μας».
Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση να ξεκινήσουν ξανά διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, απάντησε ότι αυτό μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή. «Δεν εποφθαλμιούμε τίποτε, αλλά κανείς δεν θα φάει όσα δικαιούμαστε», καταλήγει.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις