Ελληνο-τουρκικό μπρα ντε φερ : Η Βουλή κυρώνει τις ΑΟΖ ενώ η γερμανική διαμεσολάβηση πέφτει στο κενό
Με σαφή τα μηνύματα της Αθήνας προς τη γερμανική διαμεσολάβηση ότι υπό τους παρόντες όρους δεν είναι δυνατός ο ελληνοτουρκικός διάλογος, συνεδριάζει αύριο στις 11 το πρωί η ολομέλεια της βουλής για να κυρώσει τις συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο για την ΑΟΖ. Το μεγάλο ερωτηματικό είναι αν ο Μητσοτάκης θα ανακοινώσει την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 νμ που προανήγγειλε ο Δένδιας
- Ο Κηφισός δεν θα άντεχε το νερό του Ντάνιελ ή της Βαλένθια - Καθηγητής του ΕΜΠ εξηγεί τον λόγο
- Ανδρουλάκης: Να επενδύσουμε στη βιωσιμότητα, την αειφορία και στις συνέργειες μεταξύ του τουρισμού
- Ο Σπηλιωτόπουλος εξηγεί γιατί δεν υπέγραψε τη διακήρυξη του κόμματος Κασσελάκη
- Στοιχεία σοκ για την ενδοοικογενειακή βία: Πάνω από 15.000 γυναίκες έχουν πέσει θύματα σε δέκα μήνες
Με σαφή τα μηνύματα της Αθήνας προς τη γερμανική διαμεσολάβηση ότι υπό τους παρόντες όρους δεν είναι δυνατός ο ελληνοτουρκικός διάλογος, συνεδριάζει αύριο στις 11 το πρωί η ολομέλεια της βουλής για να κυρώσει τις συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο για την ΑΟΖ. Η συζήτηση και η ψήφιση των συμφωνιών αναμένεται ως το απόγευμα αύριο να έχει ολοκληρωθεί.
Θα έχετε σύντομα σαφή κυβερνητική τοποθέτηση…
Ωστόσο το ενδιαφέρον στρέφεται στο αν τελικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αναμένεται να παρέμβει στη συζήτηση στη βουλή αύριο το μεσημέρι, θα ανακοινώσει την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 μίλια στο Ιόνιο.
Μία αποστροφή του Νίκου Δένδια τη Δευτέρα στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της βουλής έδωσε τροφή για το παραπάνω σενάριο.
Συγκεκριμένα στην κριτική και τις επισημάνσεις της αντιπολίτευσης για την απουσία ρητής αναφοράς στην επέκταση των χωρικών υδάτων στη συμφωνία με την Ιταλία για την ΑΟΖ ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε χαρακτηριστικά:
«Θα έχετε σύντομα σαφή κυβερνητική τοποθέτηση επ’ αυτού».
Αυτό που μένει να φανεί είναι αν η κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης θα κάνει το βήμα προς σ’ αυτή την κατεύθυνση στην αυριανή συζήτηση στη βουλή.
Είναι κάτι το οποίο άλλωστε το έχει ζητήσει και ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι ως κυβέρνηση επί υπουργίας Κοτζιά όταν προετοίμαζαν το σχετικό μέτρο είχαν δεχτεί τότε την κριτική της ΝΔ ως αντιπολίτευσης πως η επέκταση των χωρικών υδάτων στα δυτικά θαλάσσια σύνορα χωρίς την ταυτόχρονη επέκτασή τους στα 12 μίλια ανατολικά έστελνε λάθος μηνύματα και τροφοδοτούσε την προκλητικότητα και τις βλέψεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Θα παρέμβουν οι πολιτικοί αρχηγοί
Πάντως η αυριανή συζήτηση στη βουλή θα είναι και μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για μια εφ’ όλης της ύλης παρέμβαση για τα ελληνοτουρκικά και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο του συνόλου των πολιτικών αρχηγών, οι οποίοι αναμένεται και αυτοί όπως και ο κ. Μητσοτάκης να λάβουν το λόγο.
Η κύρωση της Συμφωνίας με την Ιταλία έχει ευρύτερη συναίνεση. Εκτός της κυβέρνησης στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της βουλής, την ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ.
Αντίστοιχα τη Συμφωνία με την Αίγυπτο την ψήφισαν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράστηκε με «παρών».
Τις δύο συμφωνίες καταψήφισαν το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25, ενώ επιφυλάχθηκε για να ξεκαθαρίσει την τελική της στάση στην ολομέλεια της βουλής η «Ελληνική Λύση».
Αξίζει πάντως να επισημανθεί πως ειδικά για την Συμφωνία με την Αίγυπτο επειδή διεμβολίζει το τουρκολιβυκό σύμφωνο, η Γερμανία είχε σοβαρές αντιρρήσεις και μάλιστα τόσο η Άγκυρα όσο και το Βερολίνο δεν ήθελαν την κύρωσή τους από την ελληνική βουλή.
Στην κόψη του ξυραφιού
Η συζήτηση και η κύρωση από τη βουλή των δύο συμφωνιών για την ΑΟΖ έρχεται σε μια στιγμή όπου τα πράγματα στην Ανατολική Μεσόγειο κινούνται στην κόψη του ξυραφιού και η Τουρκία δείχνει διατεθειμένη να το τραβήξει στα άκρα, αρνούμενη να βάλει «τελεία» στην προκλητικότητα του μαρκαρίσματος της Ανατολικής Μεσογείου με αλλεπάλληλες Navtex.
Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει την Αθήνα να απαντά με δικές της Navtex και με διεθνείς αεροναυτικές ασκήσεις.
Ωστόσο αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι πως ακόμα και η Γερμανία που διατηρεί μια πιο εφεκτική στάση έναντι της Τουρκίας και θέλει να παρεμβαίνει περισσότερο ως ουδέτερος διαμεσολαβητής παρά ως Ευρωπαίος σύμμαχος της Ελλάδας μετά τη νέα όξυνση των πνευμάτων από τον Ερντογάν, δυσκολεύεται να πιέσει για διάλογο μέσα σε αυτές τις συνθήκες.
Τα έμμεσα μηνύματα προς το Βερολίνο
Αυτό φάνηκε και στις δηλώσεις σήμερα του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών αλλά και στα σαφή μηνύματα του Νίκου Δένδια τόσο προς την Άγκυρα αλλά εμμέσως πλην σαφώς και στο Βερολίνο.
«Πολλοί μας συνιστούν διάλογο. Μα η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι είναι και παραμένει πάντοτε έτοιμη για διάλογο. Όμως δεν υφίσταται υπό το καθεστώς απειλών, υπό το καθεστώς προκλήσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας προσθέτοντας πως «ο βιασμός του δικαίου δε μπορεί και δεν πρέπει να επιτραπεί να αποτελεί βάση διαλόγου».
Μάλιστα ο κ. Δένδιας ανέφερε με νόημα πως η προκλητικότητα και η επιθετικότητα της Τουρκίας που συνεχώς εντείνεται υπερβαίνει τις διαφορές μεταξύ δύο χωρών και έκανε λόγο για την ανάγκη υπεράσπισης του ευρωπαϊκού κεκτημένου καθώς όπως είπε «αφορά την αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για αυτό και δε χωρούν διπλά σταθμά».
AM @NikosDendias empfängt #Bundesaußenminister @HeikoMaas im @GreeceMFA . Auf der Agenda: Die Entwicklungen im östlichen Mittelmeer https://t.co/NlE6btT9Uo
— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) August 25, 2020
Όχι στρατιωτική αντιπαράθεση μελών του ΝΑΤΟ
Τα μηνύματα του Χάικο Μάας στην Αθήνα ήταν δύο. Κατά πρώτον ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι «η Γερμανία και ολόκληρη η Ε.Ε. στέκεται σταθερά στο πλευρό της Ελλάδας με αίσθηση αλληλεγγύης».
Κατά δεύτερον ο κ. Μάας διαμήνυσε την προσοχή πως η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι «παιχνίδι με τη φωτιά» και πως «η μικρότερη σπίθα μπορεί να οδηγήσει σε μια καταστροφή» και στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι για να προχωρήσει ένας διάλογος χρειάζονται δείγματα αποκλιμάκωσης.
Ειδικότερα δε, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών εστίασε στο ότι «στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ εταίρων του ΝΑΤΟ και μεταξύ γειτόνων» δε θα μπορούσε να ευνοήσει κανέναν και δεσμεύτηκε ότι η Γερμανία θα κάνει ό,τι μπορεί για να μη συμβεί κάτι τέτοιο.
Αγγελιαφόρος και ατζέντα τρίτων
Αξίζει να επισημανθεί ωστόσο ότι στις συνομιλίες του κ. Μάας με τον Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι πέραν του τερματισμού των τουρκικών προκλήσεων, οι συνομιλίες Ελλάδας και Τουρκίας για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ δεν μπορούν να γίνουν με την «ατζέντα τρίτων» ενώ το ΚΚΕ χαρακτήρισε το Γερμανό υπουργό Εξωτερικών ως «αγγελιαφόρο» προτάσεων οδυνηρών συμβιβασμών για την Ελλάδα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Σχετικά με την επίσκεψη του Γερμανού ΥΠΕΞ#ΚΚΕ #eu #NATO #Τουρκια #κυβερνηση
https://t.co/z3VoX8t0un— Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ (@gt_kke) August 25, 2020
Άκαμπτη και απειλητική η Τουρκία
Πάντως η συγκεκριμένη προσπάθεια διαμεσολάβησης από τη Γερμανία δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή να έχει κάποιο αποτέλεσμα καθώς η επιθετική και άκαμπτη στάση της Τουρκίας είναι απόλυτη.
Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου μετά τη συνάντησή του με τον Γερμανό υπουργό Μάας, ο οποίος μετέβη στην Άγκυρα μετά την Αθήνα δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σε συνέχεια παρόμοιων δηλώσεων του ίδιου του Ερντογάν ουσιαστικά απείλησε με πόλεμο την Ελλάδα αν δεν κάνει πίσω και δεν υποταχθεί στις τουρκικές αξιώσεις.
Εάν η Αθήνα κάνει το λάθος βήμα «αυτή τη φορά δεν θα είναι ατύχημα, θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί» είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Υποβαθμίζει το θέμα των κυρώσεων η ΕΕ
Πάντως στο θέμα των κυρώσεων το οποίο ζήτησε μετ’ επιτάσεως ο Νίκος Δένδιας και δημοσίως κάλεσε τον Μπορέλ να παρουσιάσει κατάλογο στο άτυπο συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ τις επόμενες μέρες, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών δεν έκανε κάποια δημόσια αναφορά ενώ λίγο αργότερα μέσω Ευρωπαίου αξιωματούχου από τις Βρυξέλλες ουσιαστικά το θέμα των κυρώσεων υποβαθμίστηκε περαιτέρω και μετατέθηκε για τις ελληνικές καλένδες.
Προκειμένου να γίνει σαφές ότι η ΕΕ αυτή τη χρονική στιγμή δεν θα σπεύσει να λάβει κάποιου είδους απόφαση για κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας, ανώτατος αξιωματούχος της ΕΕ ανέλαβε να περιγράψει το πλαίσιο της συζήτησης.
Αφενός, ξεκαθάρισε ότι καλύτερο είναι να χρησιμοποιούμε τον όρο «επιλογές» και όχι «κυρώσεις», αφετέρου αποσαφήνισε ότι δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.
Το ραντεβού Παναγιωτόπουλου Στόλτενμπεργκ
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παπαγιωτόπουλος μετέβη στο Βερολίνο όπου σήμερα και αύριο θα διεξαχθεί Άτυπη Σύνοδος των υπουργών Άμυνας της EE.
Τον Έλληνα υπουργό Νίκο Παναγιωτόπουλο έχουν ζητήσει να συναντήσουν ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και η Γερμανίδα ομόλογός του Αννεγκρέτ Κράμπ–Καρενμπάουερ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις