Προβληματισμό και ανησυχία εκφράζει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων σε ανακοίνωση του για «την επιχειρούμενη από ετών προσπάθεια για την πυκνή χωροθέτηση αιολικών πάρκων πλησίον της Κοιλάδας των Μουσών, μιας περιοχής μοναδικού φυσικού κάλλους και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, επιλογή που θέτει σε αμφισβήτηση την έννοια της έμμεσης βλάβης επί μνημείων και συνεπώς, τον ίδιο τον αρχαιολογικό νόμο».

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνει ότι μετά από απόρριψη αιτήματος από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας «μία από τις εταιρίες προσέφυγε ιεραρχικώς, επικαλούμενη νομικούς λόγους και μαζί με νεότερο αίτημα της ίδιας εταιρείας, εισάγονται προς εξέταση στο σημερινό Κ.Α.Σ».

Ο ΣΕΑ επικαλείται, μεταξύ άλλων, τις εισηγήσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Βοιωτίας με το ιστορικό της υπόθεσης και την αρχαιολογική τεκμηρίωση σχολιάζοντας ότι «η έως τώρα διαχείριση των αιτημάτων, τα οποία η Εφορεία αντιμετωπίζει εν συνόλω και όχι μεμονωμένα όπως ενδεχομένως παραπλανητικά υποβάλλονται προς έγκριση, θα εξασφάλιζε τη συνέχιση της προστασίας της Κοιλάδας των Μουσών».

Και καταλήγει ότι «το περιβάλλον των αρχαιολογικών χώρων αποτελεί συνθετικό στοιχείο μεταξύ των μνημείων στα οποία επιτρέπει να συντίθενται σε μια ενιαία αισθητική και λειτουργική ενότητα. Σύμφωνα με το άρθρο 24 του Συντάγματος, το φυσικό και το πολιτιστικό περιβάλλον νοούνται ως μια ενότητα που αποτελούν αντικείμενο προστασίας για λόγους δημοσίου συμφέροντος».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ