Επιστροφή στα θρανία μετ’ εμποδίων – Αύξηση της μεταδοτικότητας του κοροναϊού θα φέρει το άνοιγμα των σχολείων
Με τα καθημερινά κρούσματα να πλησιάζουν απειλητικά τα 300, η επιτροπή των επιστημόνων ίσως κάτσει και πάλι στο τραπέζι για να σκεφτεί αν είναι συνετό τα σχολεία να ανοίξουν από τις 7 Σεπτεμβρίου.
- Νέα επιδείνωση του καιρού με καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και χιόνια
- Στους 94 έχουν φτάσει οι νεκροί στη Μοζαμβίκη μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Απίστευτο περιστατικό σε κηδεία: 20χρονος χόρευε δίπλα στο φέρετρο και τράβαγε τα γένια των ιερέων
Γεμάτος… αγκάθια είναι ο δρόμος της επιστροφής των μαθητών στα θρανία για τη νέα σχολική χρονιά. Στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα του φόβου διασποράς του κοροναϊού και των ελλιπών μέτρων για την τήρηση των αποστάσεων μεταξύ των παιδιών, έρχεται να προστεθεί και η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες.
Αν και οι μικρότεροι μαθητές θεωρείται ότι δεν διατρέχουν τόσο μεγάλο κίνδυνο μόλυνσης, οι λοιμωξιολόγοι θεωρούν βέβαιο ότι με το άνοιγμα των σχολείων θα αυξηθεί η μεταδοτικότητα του ιού. Το στοιχείο αυτό έρχεται να προστεθεί στην αγωνία εκπαιδευτικών και γονέων που αντιδρούν για τις ποινές για τη μη χρήση μάσκας στα σχολεία και για τις αποστάσεις στις υπερπληθείς τάξεις.
Επιπροσθέτως, με τα καθημερινά κρούσματα να πλησιάζουν απειλητικά τα 300, η επιτροπή των επιστημόνων ίσως κάτσει και πάλι στο τραπέζι για να σκεφτεί αν είναι συνετό τα σχολεία να ανοίξουν από τις 7 Σεπτεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες μέρες ο καθηγητής Αθανάσιος Τσακρής είχε πει χαρακτηριστικά: «Αν θα περάσουμε τα 300 κρούσματα ή και ακόμα υψηλότερα νούμερα, τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα, θα πρέπει να προβληματιστούμε εντονότερα, ειδικά στις περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, για το πως θα ανοίξουν τα σχολεία, αν θα ανοίξουν και πότε».
Μεταφορά του ανοίγματος στις 14 Σεπτεμβρίου
Στο πλαίσιο αυτό, στις 14 Σεπτεμβρίου «γέρνει» η ζυγαριά για το άνοιγμα των σχολείων και όχι στις 7 όπως είναι προγραμματισμένο. Το κρίσιμο ζήτημα είναι να διασφαλιστεί πως δε θα γίνει διασπορά κοροναϊού από ασυμπτωματικούς εκδρομείς και θα έχουν περάσει τουλάχιστον δυο εβδομάδες από την επιστροφή και των τελευταίων οικογενειών των μαθητών από τις διακοπές τους.
Η τελική απόφαση θα ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας την 1η Σεπτεμβρίου.
Μικρές αίθουσες, με περισσότερους από 20 μαθητές, θα κληθούν να διαχειριστούν οι εκπαιδευτικοί εν μέσω πανδημίας σε πολλά σχολεία στα αστικά κέντρα. Θα είναι εκείνοι που θα κληθούν παράλληλα να τιμωρήσουν όσους δε φορούν μάσκα.
Ο μέσος όρος των 17 μαθητών στις τάξεις που έχει αναφέρει η υπουργός παιδείας δεν ισχύει σύμφωνα με τα στοιχεία των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών και ενώσεων γονέων στα αστικά κέντρα.
Η τελική απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων θα ληφθεί την 1η Σεπτέμβριου, ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει απολυμάνσεις και προμήθεια μασκών και αντισηπτικών.
Σύψας: Το άνοιγμα των σχολείων θα αυξήσει τη μεταδοτικότητα του ιού
Μιλώντας για το άνοιγμα των σχολείων, ο Νίκος Σύψας καθησύχασε λέγοντας ότι τα παιδιά του δημοτικού δεν μολύνονται τόσο εύκολα και διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο στο σπίτι παρά στο σχολείο.
Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας παραδέχτηκε πάντως ότι όσο λιγότερα παιδιά υπάρχουν σε ένα τμήμα, τόσο πιο ασφαλή θα είναι, καθώς ειδικά τα μικρά παιδιά δεν τηρούν εύκολα τις αποστάσεις μέσα στην τάξη.
«Θα υπάρξει πίεση στο δείκτη R με το άνοιγμα των σχολείων, αλλά αξίζει να πάρουμε το ρίσκο», είπε ο κ. Σύψας επαναλαμβάνοντας τα οφέλη της επιστροφής των μαθητών στα θρανία.
«Να κλείσουμε οτιδήποτε άλλο πρώτα, εκτός από τα σχολεία», διαμήνυσε.
Κεραμέως: Απουσία για τους μαθητές χωρίς μάσκα
Για το επίμαχο ζήτημα της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στο σχολείο μίλησε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως στο MEGA και τον Νίκο Ευαγγελάτο.
Ειδικότερα, σχετικά με το θέμα των κυρώσεων για τους μαθητές που θα πηγαίνουν στο σχολείο χωρίς μάσκα, η Νίκη Κεραμέως ανακοίνωσε ότι θα παίρνουν απουσία.
Όπως είπε: «Η χρήση της μάσκας είναι ασφαλής και εκτός από ασφαλής είναι ένα πολύτιμο εργαλείο, μια ασπίδα που προστατεύει τα παιδιά μας και τους εκπαιδευτικούς. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι υπάρχει γονιός που θα στείλει το παιδί του σχολείο χωρίς μάσκα. Στο σχολείο πρέπει να φορούν όλοι μάσκα.
»Αν κάποιος δεν φοράει μάσκα δεν μπορεί να συμμετέχει στις δραστηριότητες του σχολείου. Θα υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες. Δεν θα μπορεί να συμμετέχει μαθητής στην τάξη χωρίς μάσκα. Μιλάμε για την προστασία της δημόσιας υγείας», τόνισε χαρακτηριστικά.
Και πρόσθεσε: «Όπως είναι υποχρεωτικό να φοράμε την μάσκα στα μέσα μεταφοράς το ίδιο ισχύει και για τους εκπαιδευτικούς. Δεν θα μπορεί κανείς να μην φοράει μάσκα στο σχολείο».
Ειδικά για τους μαθητές, η Νίκη Κεραμέως είπε ότι όποιος μαθητής δεν φοράει μάσκα, θα παίρνει απουσία.
Σχετικά με το ποιοι μαθητές είναι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκα, η υπουργός Παιδείας τόνισε ότι από τις μικρές ηλικίες από 4 ετών δηλαδή και από το προνήπιο θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.
Τόνισε μάλιστα ότι έχει αποδειχθεί ότι τα πολύ μικρά παιδιά είναι πιο προσαρμοστικά.
Προέτρεψε για ακόμα μια φορά τους γονείς να εγγράψουν τα παιδιά τους στο ολοήμερο σχολείο προκειμένου να μην περνούν πολλές ώρες με τις πιο ευάλωτες ομάδες όπως είναι οι παππούδες και οι γιαγιάδες.
Ανασφάλεια και φόβος για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς
Με βάση την επεξεργασία των επιδημιολογικών δεδομένων αποφασίστηκε η επαναλειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών, σε καθημερινή βάση, για όλα τα παιδιά.
Οι πρόβες στους βρεφονηπιακούς σταθμούς έχουν ήδη ξεκινήσει ενόψει της 1ης Σεπτεμβρίου, με τους εκπαιδευτικούς και τους υπόλοιπους εργαζόμενους να μπαίνουν σιγά σιγά στο κλίμα που επιβάλλουν οι νέες περιστάσεις.
Οι τουαλέτες καθαρίζονται σχολαστικά, ακολουθούν τα ράφια με τα παιχνίδια και αμέσως μετά τα υπόλοιπα σημεία που θα βρεθούν σε λίγες μέρες τα παιδιά…
«Θερμομετρούμε από απόσταση όποιον είναι να εισέλθει στον χώρο, σε περίπτωση που είναι εντάξει προχωρά στην είσοδό του στον σταθμό», εξηγεί η νηπιαγωγός Δήμητρα Βαρνάβα.
Ο φόβος πάντως που πηγάζει από το δεύτερο κύμα του κοροναϊού φέρνει ανασφάλεια. Οι περισσότεροι γονείς που συναντήσαμε σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη κι Πάτρα θα στείλουν όπως λένε τα παιδιά τους, στους σταθμούς, χωρίς όμως να έχουν πειστεί ότι αυτά δεν κινδυνεύουν…
«Φυσικά και φοβάμαι, φοβάμαι το μην αρρωστήσει. Δεν ξέρουμε αν αρρωστήσει αν θα είναι γρίπη ή ο κοροναϊός», σημειώνει μητέρα.
«Εγώ δεν θα το στείλω, θα προτιμήσω τη λύση της γιαγιάς και του παππού».
Το κλίμα ανησυχίας συντηρούν τις τελευταίες ώρες και οι δηλώσεις εκπαιδευτικών για έλλειψη επίσημης ενημέρωσης.
«Μας είπαν ότι δεν έχουν οδηγίες ακόμα, περιμένουνε, ότι γνωρίζουν από τον προηγούμενο καιρό και δεν μπορούσε να μας απαντήσει κάτι η υπεύθυνη».
Όπως ανακοινώθηκε η χρήση μάσκας για τα παιδιά των βρεφονηπιακών είναι προαιρετική. Υποχρεωτική είναι η χρήση μη ιατρικής μάσκας από όλους τους εργαζόμενους στους σταθμούς. Θα γίνεται διαχωρισμός των δραστηριοτήτων κατά τμήματα ενώ θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τη σίτιση.
Το ενδιαφέρον για εγγραφές είναι ελαφρός μειωμένο σε σχέση με πέρυσι, με τα οριστικά συμπεράσματα πάντως να αναμένονται στο τέλος της εβδομάδας.
«Μακάρι να πάρουν τα μέτρα σωστά να μην έχουμε κίνδυνο για τα παιδιά».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις