Κοροναϊός: Οργή και ερωτηματικά για τις μάσκες και τον αριθμό των μαθητών στα σχολεία – Αντιδρούν οι εκπαιδευτικοί
Οι τάξεις-κλειστές κάψουλες που θα υπάρξουν στα σχολεία παρά το αίτημα των εκπαιδευτικών για ολιγομελή τμήματα φαίνεται πως έγινε το μήλο της έριδος μεταξύ τόσο των εκπαιδευτικών και της κυβέρνησης όσο και μεταξύ των κομμάτων.
Αντιδράσεις έχουν προκαλέσει τα πρώτα μέτρα που έχει παρουσιάσει το υπουργείο Παιδείας για την αποφυγή συνωστισμού στα σχολεία.
Οι τάξεις-κλειστές κάψουλες που θα υπάρξουν στα σχολεία παρά το αίτημα των εκπαιδευτικών για ολιγομελή τμήματα φαίνεται πως έγινε το μήλο της έριδος κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.
Την ίδια ώρα το ζήτημα της μάσκας αναδεικνύεται σε «αγκάθι» καθώς, όπως ανακοίνωσε ο Στέλιος Πέτσας, θα υπάρξει μηδενική ανοχή απέναντι στους μαθητές που δεν φορούν μάσκα, οι οποίοι θα είναι αντιμέτωποι με κυρώσεις.
Άλλωστε το υπουργείο Παιδείας δεν έχει προβεί σε κάποιο άλλο μέτρο για την αποφυγή του συνωστισμού στα σχολεία, όπως φερ’ ειπείν η εκ περιτροπής λειτουργία, τα μικρότερα τμήματα ή η εναλλαγή μαθημάτων το πρωί και το απόγευμα.
Όλα αυτά προκάλεσαν τα «πυρά» από την εκπαιδευτική κοινότητα η οποία κατηγορεί την ηγεσία του υπουργείου για έλλειψη σοβαρότητας σε ό,τι αφορά τα μέτρα για την ασφάλεια παιδιών και εκπαιδευτικών.
Το γεγονός ότι δεν έχει σχεδιαστεί να δημιουργηθούν ολιγομελή τμήματα είναι το μεγάλο «αγκάθι», ενώ μεγάλη συζήτηση και σχόλια έχει προκαλέσει η δήλωση της κας Κεραμέως ότι κατά μέσο όρο στη χώρα μας οι σχολικές τάξεις έχουν 17 μαθητές, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με το τι πραγματικά συμβαίνει στα μεγάλα αστικά κέντρα και όχι μόνο.
Αντιδρούν οι εκπαιδευτικοί
Ήδη από χτες έχουν ξεκινήσει κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας από εκπαιδευτικούς, ζητώντας από την κυβέρνηση σοβαρά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, τονίζοντας πως το πλέον βασικό μέτρο για την ασφάλεια όλων είναι τα ολιγομελή τμήματα που προϋποθέτουν βέβαια την πρόσληψη χιλιάδων επιπλέον εκπαιδευτικών και το επαρκές χώρο και προσωπικό.
Στις προτάσεις των εκπαιδευτικών περιλαμβάνονται οι δυο πρωινές βάρδιες με μείωση του ωραρίου και της ύλης και εύρεση χώρων σε κτίρια που μπορεί να υπάρχουν σε κάθε δήμο ώστε να είναι εφικτή η δημιουργία επιπλέον τμημάτων.
Μεταξύ άλλων σκληρή κριτική άσκησε στην ηγεσία του υπουργείου παιδείας ο Γιάννης Μαρινάτος, Αντιπρόεδρος Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου και Γενικός Γραμματέας ΝΤ ΑΔΕΔΥ Ρεθύμνου.
Υποστηρίζει πως η υπουργός επιχειρεί να παραπλανήσει με δόλιο τρόπο την κοινή γνώμη, προκαλεί σύγχυση και την κατηγορεί για ανυπαρξία σχεδίου.
Μόνο ως αστείο μπορεί να εκληφθεί ο μέσος όρος 17 μαθητών ανά τάξη
«Υποτίθεται ότι η κα Νίκη Κεραμέως παραχώρησε τη Δευτέρα συνέντευξη Τύπου για να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα και να ξεκαθαρίσει όλα τα ανοιχτά ζητήματα που υπάρχουν σε σχέση με την ασφαλή επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων και να καλλιεργήσει-μέσω των απαντήσεών της-ένα αίσθημα ασφάλειας σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς.
Τελικά, αν κρίνουμε τουλάχιστον από τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών και των γονέων , η Υπουργός Παιδείας κατάφερε το ακριβώς αντίθετο. Να προκαλέσει σύγχυση αλλά και οργή στις τάξεις των εκπαιδευτικών λειτουργών της χώρας, ιδιαίτερα για το θέμα του αριθμού των μαθητών ανά τάξη.
Η κυβέρνηση είχε στη διάθεσή της ένα διάστημα έξι μηνών για να επεξεργαστεί και να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό σχέδιο για το άνοιγμα των σχολείων. Μετά από τόσους μήνες όμως δεν κατάφεραν να το πράξουν. Δεν υπάρχει ουσιαστικά κανένα σχέδιο. Δεν προκύπτει από αυτά που είπε η Υπουργός.
Αυτό μάλιστα που ειπώθηκε περί 17 μαθητών μέσο όρο ανά τάξη μόνο ως αστείο μπορεί να εκληφθεί. Ο μέσος όρος προκύπτει από το άθροισμα των σχολείων των μεγάλων αστικών κέντρων με τα σχολεία της επαρχίας και των απομακρυσμένων περιοχών που έχουν σαφώς λιγότερα παιδιά. Ουσιαστικά, σ’ αυτό το κομμάτι η κυρία Υπουργός μας είπε ότι τα τμήματα θα παραταχθούν πλήρη. Στα μεγάλα αστικά κέντρα δηλαδή με 25 μαθητές ανά τάξη. Καμία φροντίδα και μέριμνα για τη μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη», τόνισε.
Πέτσας: Θα υπάρξουν μέτρα για τους μαθητές που δεν θα φορούν μάσκα
Για λήψη μέτρων σε βάρος των μαθητών που δεν φορούν μάσκα μέσα στην τάξη, προειδοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, αναφορικά με τις κυρώσεις για μαθητές και εκπαιδευτικούς σε περίπτωση που αρνηθούν να φορέσουν μάσκα ο υφυπουργός Επικρατείας τόνισε ότι «εάν δεν φορά κάποιος μάσκα, δεν μπορεί να θέτει σε κίνδυνο τους υπόλοιπους συμμαθητές του στην τάξη».
Παράλληλα σημείωσε ότι «δεν πρέπει να τιμωρείται το παιδί για την ανευθυνότητα ενός γονέα. Θα πρέπει όλοι να είμαστε υπεύθυνοι. Να ακούμε τις συμβουλές των ειδικών». Ακόμη πρόσθεσε πως το πλέγμα των μέτρων για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων -που φυσικά θα υπάρχει- θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.
«Όπως λέχθηκε χθες δεν υπάρχει κανένα ζήτημα, ούτε όσον αφορά την προσοχή του μαθητή στο μάθημα με τη χρήση της μάσκας, ούτε όσον αφορά την υγεία του. Επομένως, το βασικό ζήτημα είναι να πειστούν οι γονείς και οι μαθητές, ιδίως μεγαλύτερης ηλικίας, ότι είναι για την υγεία τους η χρήση της μάσκας», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για να καταλήξει: «Αλλά σε μεγάλο βαθμό, μην κρυβόμαστε, εξαρτάται από το κάθε σχολείο, από τον εκπαιδευτικό και γι’ αυτό τους θέλουμε όλους συμμάχους και πρεσβευτές όλων αυτών των πολιτικών που εφαρμόζουμε, για την προστασία της Δημόσιας Υγείας».
Νίκη Κεραμέως: Πώς βγήκε ο μέσος όρος των 17 μαθητών ανά τάξη
Από την πλευρά της η υπουργός Παιδείας έδωσε χτες διευκρινήσεις για τη δήλωσή της αναφορικά με τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων
«Έγινε μεγάλη συζήτηση για το 17 που έδωσα στη δημοσιότητα. Πώς βγήκε το 17; Βγήκε αφαιρώντας τα ειδικά σχολεία. Κατά τα λοιπά, προφανώς αυτό περιλαμβάνει και την Περιφέρεια. Πλην όμως αν δει κανείς τα αστικά κέντρα εκεί ο μέσος όρος είναι από 18 μέχρι 22 ανάλογα τη σχολική βαθμίδα». Αυτό σημείωσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, αναφορικά με τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η δήλωσή της για μέσο όρο 17 μαθητών ανά σχολική τάξη στα σχολεία της χώρας.
Όπως είπε η υπουργός, υπήρξε ομόφωνη εισήγηση των ειδικών, για όλο το πλέγμα των μέτρων που θα ισχύσουν στα σχολεία, από τις μάσκες μέχρι όλα τα υπόλοιπα μέτρα. «Η εισήγηση της επιτροπής είναι η επιστροφή των παιδιών στην κανονικότητα. Πολλές χώρες πάνε σε άνοιγμα των σχολείων σε πλήρη σύνθεση, διότι τα σχολεία πρέπει να επιστρέψουν στην κανονικότητα και τα παιδιά πρέπει να επιστρέψουν στα σχολεία, με τους εκπαιδευτικούς, με τους συμμαθητές του και με όλες τις δραστηριότητες που έκανε στην καθημερινότητα τους».
Η Νίκη Κεραμέως επεσήμανε πως «αναγνωρίζεται από όλους η ιδιαιτερότητα της περιόδου και πάντοτε με γνώμονα την δημόσια υγεία, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και η παροχή του εκπαιδευτικού έργου».
Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης ότι η Κυβέρνηση δεν έδρασε έγκαιρα για να βρει επιπλέον αίθουσες για να μειωθεί ο αριθμός των παιδιών ανά τμήμα, η κα Κεραμέως είπε ότι «επί κυβερνήσεως του, ο ΣΥΡΙΖΑ έψαξε αίθουσες μόνο για μια τάξη και κατάφερε να βρει μόνο σε μερικές δεκάδες από τους Δήμους τα χώρας, δεν είναι εύκολο κάτι τέτοιο».
Παράλληλα, η υπουργός Παιδείας προέτρεψε τους γονείς να εγγράψουν τα παιδιά τους στο ολοήμερο σχολείο, καθώς «πέραν των άλλων αποτρέπει τον συγχρωτισμό των παιδιών με τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους».
- «Μα το 2015 δεν ήταν μόλις πέρσι;» – Γιατί ο χρόνος περνάει πιο γρήγορα όσο μεγαλώνουμε
- Μποπάλ: Σαράντα χρόνια μετά το μεγαλύτερο βιομηχανικό δυστύχημα, τα δηλητήρια μόλις τώρα απομακρύνθηκαν
- Μπασάρ αλ Άσαντ: «Αποπειράθηκαν να τον δολοφονήσουν με δηλητήριο» υποστηρίζει ρωσικό αντικαθεστωτικό κανάλι
- Άρης: Οι επιστροφές και οι «γρίφοι» ενόψει ΟΦΗ
- Οι Ταλιμπάν εμποδίζουν τις γυναίκες του Αφγανιστάν «να βλέπουν τον κόσμο»
- Πρόσφυγες: Πάνω από 2.200 οι νεκροί και οι αγνοούμενοι στη Μεσόγειο το 2024