Κοροναϊός – Βέλγιο : Οι Αρχές αναθεώρησαν προς τα κάτω τον αριθμό των νεκρών εξαιτίας της πανδημίας
Το Βέλγιο, μια χώρα 11,5 εκατ. κατοίκων, καταγράφει ένα από τα πιο υψηλά ποσοστά θνητότητας στον κόσμο σε σχέση με τον πληθυσμό του
Το Βέλγιο, μια από τις ευρωπαϊκές χώρες που θρηνούν το μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων από την πανδημία του κοροναϊού, αναθεώρησε σήμερα προς τα κάτω τον αριθμό των θανάτων, εξαιτίας μιας ελαττωματικής καταγραφής αυτών την άνοιξη σε ορισμένους οίκους ευγηρίας.
Έτσι, ο αριθμός αυτός, που πλησίαζε τις τελευταίες ημέρες το όριο των 10.000, βρίσκεται σήμερα μετά την αναθεώρηση αυτήν στις 9.878, διευκρίνισε το επιστημονικό ινστιτούτο δημόσιας υγείας Sciensano.
Η διόρθωση είναι αποτέλεσμα «πιο λεπτομερών πληροφοριών» που δόθηκαν από τις φλαμανδικές περιφερειακές Αρχές για το προφίλ ορισμένων ανθρώπων που πέθαναν σε οίκους ευγηρίας στο βόρειο τμήμα της χώρας ανάμεσα στο Μάρτιο και τον Ιούνιο, εξήγησε εκπρόσωπος του Sciensano, η Φρεντερίκ Ζακόμπ.
Οι διευκρινίσεις αυτές επέτρεψαν να αναδειχθούν «θάνατοι που είχαν καταγραφεί δύο φορές» ή διαφορετικές αιτίες θανάτου, που κατέληγαν σε ένα «καθαρό ισοζύγιο μείον 121», πρόσθεσε η Ζακόμπ σε συνέντευξη Τύπου.
Το Βέλγιο, μια χώρα 11,5 εκατ. κατοίκων, καταγράφει ένα από τα πιο υψηλά ποσοστά θνητότητας στον κόσμο σε σχέση με τον πληθυσμό του.
Συγκριτικά, στη Γαλλία, που έχει εξαπλάσιο πληθυσμό, έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα 30.544 θάνατοι.
Το ποσοστό θνητότητας (περίπου 452 θάνατοι ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους) είναι σαφώς μικρότερο του βελγικού (852), σύμφωνα με στοιχεία του Γαλλικού Πρακτορείου.
Οι βελγικές Αρχές επέλεξαν από την αρχή της πανδημίας, πριν από έξι μήνες, μια ευρεία καταγραφή των θανάτων, προσθέτοντας αυτούς που επήλθαν στο νοσοκομείο και αυτούς που έλαβαν χώρα στους οίκους ευγηρίας.
Περιλαμβάνονται επίσης θάνατοι που συνδέονται πιθανώς με τον ιό, χωρίς απαραίτητα να έχει γίνει τεστ που θα μπορούσε να επιβεβαιώσει αυτήν την υποψία.
Κατά την κορύφωση της πανδημίας, τον Απρίλιο, το Βέλγιο κατέγραψε επί περίπου δέκα ημέρες περισσότερους από 250 θανάτους καθημερινά, με το ρεκόρ των 342 να σημειώνεται στις 12 Απριλίου, πάντα σύμφωνα με τους αριθμούς του Sciensano.
Το όριο των 5.000 θανάτων ξεπεράστηκε στις 17 Απριλίου.
Οι ένοικοι των περίπου 1.500 οίκων ευγηρίας στο Βέλγιο επλήγησαν σκληρά από την πανδημία.
Τα ιδρύματα αυτά κατέγραψαν περίπου τους μισούς από το σύνολο των θανάτων στη χώρα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μια αναλογία που φθάνει σχεδόν τα δύο τρίτα (64%) αν περιληφθούν και οι ένοικοι των οίκων ευγηρίας που πέθαναν στο νοσοκομείο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς που είχε κάνει τον Ιούλιο η οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα του Βελγίου.
(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)
- Δυτική Οχθη: Πυρά παλαιστινιακής οργάνωσης σκοτώνουν μέλος της Παλαιστινιακής Αρχής
- Τραμπ: Θα σταματήσω το «παραλήρημα των τρανσέξουαλ» από την πρώτη μέρα στον Λευκό Οίκο
- Ρωσία: Ο Πούτιν δηλώνει «πρόθυμος να συνεχίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Δύση»
- Μαγδεμβούργο: Φουντώνει η οργή κατά των γερμανικών αρχών για το μακελειό
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Οδηγός επιβίωσης στην πολυκατοικία
- ΗΠΑ: Ο Τραμπ… διαβεβαίωσε ότι ο Μασκ δεν μπορεί να γίνει Πλανητάρχης