Δένδιας σε Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να ανέχεται την παραβατικότητα της Τουρκίας
Νίκος Δένδιας και Γενς Στόλτενμπεγκ είχαν συνάντηση σήμερα στο Βερολίνο. Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, «κατά τη συνάντησή του με τον Γ.Γ ΝΑΤΟ ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατήγγειλε τη συνεχιζόμενη τουρκική παραβατικότητα και τόνισε ότι το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να ανέχεται τέτοιες συμπεριφορές
Σε συνέχεια των χτεσινών μηνυμάτων καταγγελίας της στάσης του ΝΑΤΟ έναντι της τουρκικής παραβατικότητας που έστειλε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος προς τον Γενς Στόλτενμπεργκ και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά τη συνάντησή του σήμερα στο Βερολίνο με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ επανέλαβε το ίδιο μήνυμα για τη στάση της Βορειοατλαντικής συμμαχίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Υπονομεύουν τη συνοχή της συμμαχίας
Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, «κατά τη συνάντησή του με τον Γ.Γ ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατήγγειλε τη συνεχιζόμενη τουρκική παραβατικότητα».
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο κ. Δένδιας «τόνισε ότι η Ελλάδα επιδεικνύει ψυχραιμία, αλλά παράλληλα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα».
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τονίστηκε ότι «το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να ανέχεται παρόμοιες συμπεριφορές οι οποίες παραβιάζουν τις αρχές και υπονομεύουν τη συνοχή και την αποτελεσματικότητα της συμμαχίας. Από πλευράς ΓΓ ΝΑΤΟ εκφράστηκε η πρόθεση να καταβληθεί προσπάθεια για την αποκλιμάκωση της κατάστασης».
Οι ίσες αποστάσεις είναι επιζήμιες
Υπενθυμίζεται ότι χτες ο Νίκος Παναγιωτόπουλος στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Άμυνας της ΕΕ, είχε συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στον οποίο επισήμανε πως «η πολιτική ίσων αποστάσεων του ΝΑΤΟ είναι επιζήμια για τη χώρα μας αλλά και για τη συνοχή της Συμμαχίας και συνεπώς δεν είναι αποδεκτή».
«Δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος με την Τουρκία όσο τα τουρκικά πλοία ευρίσκονται στην περιοχή» τόνισε ο υπουργός Άμύνας Νίκος Παναγιωτόπουλος στους Ευρωπαίους ομολόγους του κατά τη συμμετοχή του στο Βερολίνο στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της ΕΕ.
«Στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου είχα χωριστές συναντήσεις με τη Γερμανίδα ομόλογό μου Αννεγκρέτ Κραμπ Κάρενμπάουερ την οποία ενημέρωσα αναλυτικά για την τουρκική προκλητικότητα καθώς και με τον Γ.Γ ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ τον οποίο τόνισα ότι η πολιτική ίσων αποστάσεων του ΝΑΤΟ είναι επιζήμια για τη χώρα μας αλλά και για τη συνοχή της Συμμαχίας και συνεπώς δεν είναι αποδεκτή», δήλωσε μεταξύ άλλων χτες ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Δοκιμάζεται η συνοχή του ΝΑΤΟ
Το θέμα της συνοχής του ΝΑΤΟ έθεσε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χτες βράδυ με τον Ντόναλντ Τραμπ μετά από πρωτοβουλία του προέδρου των ΗΠΑ να επικοινωνήσει με τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Σύμφωνα με την ενημέρωση από το πρωθυπουργικό γραφείο, «ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο».
Στην ανακοίνωση αναφέρεται συγκεκριμένα: «Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον κ. Τραμπ για το ενδιαφέρον του και για την επικοινωνία η οποία έγινε ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το Συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.
Ο πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα των αποσταθεροποιητικών ενεργειών της Τουρκίας, που βάζουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και δοκιμάζουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει ουσιαστικά στην αποκλιμάκωση υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα σταματήσει άμεσα τις προκλητικές της ενέργειες».
- Εκπληκτικό: Ίδιες φάσεις, ίδιοι διαιτητές, διαφορετικά κριτήρια για Ολυμπιακό, ΠΑΟ, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ! (vids)
- Χιλιάδες Αγιοβασίληδες «ξεχύθηκαν» στους δρόμους του Πειραιά
- Στην Χάρτα Διαφορετικότητας της Ελλάδας συμμετέχει ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής
- Ποτέ δεν είναι αργά- Ο Ρόμπι Γουίλιαμς επιστρέφει στα θρανία
- Υπουργείο: Έρχεται ο «φροντιστής της γειτονιάς» – Τι ανέφερε η Σοφία Ζαχαράκη για το «Σπίτι μου 2»
- Μητσοτάκης στο υπουργικό: Η ευθύνη δεν πάει διακοπές – Συγκεκριμένα τα χρονοδιαγράμματα για το πρόγραμμα έργου