Παρατηρητήριο COVID-19: Πτώση κάτω της μονάδας για τον δείκτη Rt – Ανησυχία για την αύξηση στους διασωληνωμένους
Ελαφρώς μειωμένος κατά το διάστημα 20-26 Αυγούστου, εμφανίζεται ο επιδημιολογικός δείκτης RT που δείχνει πόδο μεταδοτικός είναι ο ιός, σύμφωνα με σημερινές ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα.
Ελαφρώς μειωμένος κατά το διάστημα 20-26 Αυγούστου, εμφανίζεται ο επιδημιολογικός δείκτης RT που δείχνει πόσο μεταδοτικός είναι ο ιός, σύμφωνα με ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα.
Σημαντική αύξηση εμφανίζεται, ωστόσο, στους διασωληνωμένους, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Παρατηρητηρίου COVID-19.
Ειδικότερα στην έκθεση καταγράφεται ότι το πλήθος των ασθενών στις Μ.Ε.Θ. αυξήθηκε σε 31 από 23,4.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Πέτσας στους πολιτικούς συντάκτες από την έκθεση του Παρατηρητηρίου COVID-19, ο δείκτης Rt έχει πέσει κάτω από τη μονάδα, γεγονός το οποίο ισοδυναμεί με περιορισμό της επιδημίας.
Ενώ λοιπόν στην προηγούμενη έκθεση του Παρατηρητηρίου COVID-19 (5 έως 20 Αυγούστου) ο δείκτης «Rt εκτιμάται πως βρισκόταν σε τιμή πάνω από τη μονάδα», στην έκθεση που δημοσιεύεται σήμερα και αφορά το διάστημα 20-26 Αυγούστου, γίνεται εκτίμηση ότι το Rt έχει εμφανίσει μικρή πτώση στο 0,85.
«Σημειώνεται ότι, επιδημιολογικά, μια συγκράτηση του δείκτη Rt κάτω από το 1 ισοδυναμεί με περιορισμό της επιδημίας, καθότι κάθε νέο κρούσμα δεν μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε πάνω από μία επαφή», τόνισε ο κ. Πέτσας.
Αυξήθηκαν οι διασωληνωμένοι ασθενείς
Πάντως παρά την αύξηση των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας, σύμφωνα με τα διεθνή στοιχεία, «η Ελλάδα εξακολουθεί να εμφανίζει καλύτερη εικόνα από τις περισσότερες άλλες χώρες».
Συγκεκριμένα, στον δείκτη θανάτων λόγω κοροναϊού ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους η Ελλάδα βρίσκεται στην 113η θέση παγκοσμίως με 23 θανάτους ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους, όταν ο μέσος όρος παγκοσμίως είναι 105,7 θάνατοι αντιστοίχως.
«Ωστόσο, ο μεγάλος αριθμός ημερησίων κρουσμάτων και η διατήρηση του Rt κοντά στη μονάδα, συνεχίζουν να απαιτούν αυξημένη επαγρύπνηση. Ο ιός είναι ανάμεσά μας και είναι χρέος όλων να τηρούμε σχολαστικά τις συστάσεις των ειδικών», ανέφερε σχολιάζοντας τα στοιχεία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Πέτσας: Αυξάνουμε συνεχώς τον αριθμό των τεστ
«Αυξάνουμε συνεχώς τον αριθμό των τεστ που διενεργούμε, προκειμένου να εντοπίζουμε έγκαιρα νέα κρούσματα και να περιχαρακώνουμε εστίες διασποράς στην κοινότητα», συμπλήρωσε ο κ. Πέτσας τονίζοντας πως μέχρι σήμερα και για τον μήνα Αύγουστο έχουν γίνει 18.740 τεστ ανά ημέρα.
«Το γεγονός αυτό σχετίζεται με το αυξημένο πλήθος δειγματοληπτικών ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, όσο και με στοχευμένους ελέγχους σε διάφορες περιοχές της επικράτειας», τόνισε ο Στέλιος Πέτσας.
Σύμφωνα με τα τελευταία συγκεντρωτικά στοιχεία από τα διαγνωστικά test που έχουν διενεργηθεί, ποσοστό 10%-15% των κρουσμάτων είναι εισαγόμενα.
«Τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται διάσπαρτα ανά την Ελλάδα, με μια μεγαλύτερη συγκέντρωσή στα δυο μεγάλα αστικά κέντρα. Επιπρόσθετα, έχουν παρατηρηθεί μεμονωμένες συρροές σε συγκεκριμένες περιοχές, για τις οποίες λήφθηκαν τοπικά, περιοριστικά, μέτρα», επισήμανε και πρόσθεσε:
«Το άνοιγμα των σχολείων όλων των βαθμίδων, με ασφάλεια για τα παιδιά, τους γονείς τους, τους εκπαιδευτικούς, αλλά και ολόκληρη τη κοινωνία είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα για την πατρίδα μας».
Η ανάλυση όλων των επιδημιολογικών δεδομένων, οι πρακτικές που ακολουθούνται σε άλλες χώρες και η εμπειρία μας από το άνοιγμα των σχολείων την Άνοιξη, συνεπικουρούμενη από τις εισηγήσεις της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, μας οδήγησαν στην απόφαση να ανοίξουν τα σχολεία με τη χρήση μάσκας.
Η απόφαση να ανοίξουν τα σχολεία με μάσκες είναι επιστημονική, όχι πολιτική
«Και η απόφαση αυτή είναι επιστημονική, όχι πολιτική. Με τη σωστή χρήση της στο σχολείο προστατεύονται όχι μόνο οι μαθητές, αλλά και οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς, τα άτομα αυξημένου κινδύνου του οικογενειακού περιβάλλοντός τους. Υπογραμμίζεται σχετικά ότι -κόντρα στις σειρήνες της ανευθυνότητας- η χρήση μάσκας είναι απόλυτα ασφαλής για τα παιδιά άνω των 2 ετών. Το λένε ρητά και ξεκάθαρα μεγάλοι επιστημονικοί φορείς, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένης της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας».
Τέλος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως με το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς, θα δοθεί έμφαση στην εκπαίδευση όλων των μαθητών για τη σωστή χρήση μάσκας. Επίσης οδηγίες θα δοθούν στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς. Επίσης, θα δημιουργηθεί με τη βοήθεια του ΕΟΔΥ έντυπο υλικό, αλλά και βίντεο ώστε να εκπαιδευτούν τα παιδιά όλων των βαθμίδων.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις