Συμβούλιο ΥΠΕΞ της ΕΕ : Με… ευχολόγιο ολοκληρώθηκε η διήμερη συνεδρίαση
Ο Χάικο Μάας έκανε λόγο για αλληλεγγύη στην Ελλάδα και υπογράμμισε την ανάγκη διαλόγου με την Τουρκία. Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο κυρώσεων παρέπεμψε στη Σύνοδο του Σεπτεμβρίου.
Με επίκληση της ανάγκης για διάλογο και διπλωματία ολοκληρώθηκε το Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για τις τουρκικές προκλήσεις.
Παρά τις επιδιώξεις της Αθήνας, οι υπουργοί Εξωτερικών αποφάσισαν να επεξεργαστούν περαιτέρω τις επιλογές σε σχέση με το ενδεχόμενο κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας και να παραπέμψουν στη Σύνοδο του Σεπτεμβρίου.
Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας έκανε λόγο για αλληλεγγύη στην Ελλάδα και υπογράμμισε την ανάγκη διαλόγου με την Τουρκία.
Υπάρχει συμφωνία για την επεξεργασία κυρώσεων κατά της Τουρκίας, υπογράμμισε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ.
Ο κ. Μπορέλ έκανε λόγο για «απογοήτευση» της Ενωσης για τη συμπεριφορά της Αγκυρας, την οποία κάλεσε να μείνει μακριά από μονομερείς ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο.
Πλήρης αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο
Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, η χώρα του οποίου ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της Συμβουλίου της ΕΕ, εξέφρασαν την πλήρη αλληλεγγύη του Συμβουλίου των ΥΠΕΞ της ΕΕ προς την Ελλάδα και την Κύπρο και τόνισαν ότι συντάσσουν ήδη τον κατάλογο με τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας, σε περίπτωση που η Άγκυρα δεν σταματήσεις τις παράνομες ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο.
Όπως δήλωσε ο κ. Μπορέλ, είχαμε μια πολύ σημαντική συζήτηση για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και συμφωνήσουμε ότι πρέπει να υπερασπιστούμε τα ευρωπαϊκά συμφέροντα, συνεπώς τα ελληνικά και τα κυπριακά.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κυρώσεις τις οποίες μπορεί να υποστεί η Τουρκία θα είναι ευρείες και ενδέχεται να περιλαμβάνουν περιοριστικά μέτρα σε μεμονωμένα άτομα σε περίπτωση συνέχισης παράνομων γεωτρήσεων, στην καταχώρηση των πλοίων που εμπλέκονται σε παράνομες ερευνητικές δραστηριότητες της Τουρκίας, σε κυρώσεις που θα αφορούν στις πωλήσεις τις και τις προμήθειες υλικού αναφορικά με τις έρευνες στον τομέα της ενέργειας, καθώς και «πάγωμα» δανεισμού από ευρωπαϊκές τράπεζες σε επιχειρήσεις και βιομηχανίες της Τουρκίας.
Δύσκολες σχέσεις με την Τουρκία
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μας δήλωσε ότι οι σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας έχουν γίνει πολύ δύσκολες λόγω των γεγονότων στην Ανατολική Μεσόγειο και βασικός σκοπός είναι να υπάρξει ένας εποικοδομητικός διάλογος, υπογραμμίζοντας ότι η Γερμανία θα συνεχίσει τις προσπάθειες μεσολάβησης ανάμεσα σε όλες τις πλευρές τις προσεχείς ημέρες και εβδομάδες.
«Ας δώσουμε μια ευκαιρία στη διπλωματία. Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητές της στην περιοχή και θα συζητήσουμε στο επόμενο Συμβούλιο εάν χρειαστεί να λάβουμε περαιτέρω μέτρα κατά της Άγκυρας, σε περίπτωση που δεν σημειωθεί πρόοδος» σημείωσε.
Η “οικογενειακή” μας φωτογραφία από την άτυπη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Βερολίνο. #EU #Gymnich #Berlin @EU2020DE#EU2020DE pic.twitter.com/o2JDWXQXb0
— Nikos Dendias (@NikosDendias) August 28, 2020
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις