Συναντήσεις του Μισέλ με Μακρόν και Μέρκελ για Τουρκία και Μεσόγειο
Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι, αναμένεται να έχει σήμερα το μεσημέρι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ενώ τη Δευτέρα, ο Σαρλ Μισέλ θα έχει συνομιλίες με την καγκελάριο της Γερμανίας στο Βερολίνο.
- Η Ελλάδα χάνει το «τρένο» μείωσης της θνησιμότητας - Οι αδυναμίες του συστήματος υγείας
- «Εγκληματία, ανήκεις στη Χάγη» - Διέκοψαν την τελευταία ομιλία του Μπλίνκεν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ λόγω Γάζας
- Στην αντεπίθεση ο Αλέξης Κούγιας – Αποκαλεί πρώην ισόβιο συνδικαλιστή τον Σταύρο Μπαλάσκα
- Χιούμορ και ατάκες του Κώστα Τασούλα που έγιναν viral
Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι, αναμένεται να έχει σήμερα το μεσημέρι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ενώ τη Δευτέρα, 31 Αυγούστου ο Σαρλ Μισέλ θα έχει συνομιλίες με την καγκελάριο της Γερμανίας στις 19.00 στο Βερολίνο.
Τα δύο αυτά ραντεβού του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με τους ηγέτες Γερμανίας και Γαλλίας έρχονται τη στιγμή που η Τουρκία έχει οξύνει επικίνδυνα την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και παράλληλα εντείνονται οι πιέσεις στον Ζ. Μπορέλ για να παρουσιάσει κατάλογο κυρώσεων στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.
Υποχρέωση της ΕΕ να στηρίξει την Ελλάδα
Μάλιστα την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για το «καυτό» θέμα της Τουρκίας, η Ανγκελα Μέρκελ στέλνει μήνυμα αλληλεγγύης στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα επιμένει στην ανάγκη του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών.
Συγκεκριμένα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η Γερμανίδα καγκελάριος ρωτήθηκε για την ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για να απαντήσει:
«Πιστεύω ότι είναι καθήκον μας ως κράτη – μέλη της ΕΕ να υποστηρίξουμε τα δικαιώματα των Ελλήνων φίλων μας» και κάλεσε τις δύο πλευρές να συνεχίσουν τον διάλογο, κάτι που χαρακτήρισε στοιχειώδες.
Η Ανγκελα Μέρκελ σημείωσε ακόμη ότι η σχέση που έχει η Γερμανία με την Τουρκία είναι διαφορετική, ότι η ίδια συνομιλεί συχνά με τον Ταγίπ Ερντογάν και πως θα ενημερώσει σχετικά με το αποτέλεσμα των επικοινωνιών αυτών.
Σημείωσε πάντως πως δεν έχει μιλήσει, ούτε θα μιλήσει σήμερα με τον Ταγίπ Ερντογάν, όπως αναμενόταν.
Τόνισε ότι έχει μιλήσει εντατικά με τον Εμανουέλ Μακρόν για τη στάση της Γαλλίας στην υπόθεση και υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια σύγκρουση μεταξύ δυο χωρών – μελών του ΝΑΤΟ «και σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να επιλυθεί».
«Υποστηρίζουμε την Ελλάδα και δεν πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση στις σχέσεις της με την Τουρκία» σημείωσε η κα Μέρκελ ενώ τόνισε ότι η Γερμανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες συμμερίζονται την πεποίθηση πως το ΝΑΤΟ είναι μια σημαντική συμμαχία για την πολιτική της ασφάλειας».
Το μήνυμα Δένδια
Προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ο Νίκος Δένδιας δήλωσε: «Αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις ανακοινώσεις του κ. Μπορέλ για τις επιλογές σχετικά με τις κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας.
»Το εκλαμβάνουμε ως απόλυτη αναγκαιότητα προκειμένου να επιτευχθεί αποκλιμάκωση στην Μεσόγειο.»
Σε ερώτηση για τις διαθέσεις των υπολοίπων μελών της ΕΕ και κατά πόσο η Ελλάδα θα ζητήσει την επιβολή κυρώσεων, ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι βασιζόμαστε στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. «Αυτές είναι οι αξίες της αυτής της Ένωσης εθνών» σημείωσε.
Η δήλωσή μου κατά την προσέλευση στον χώρο της άτυπης συνεδρίασης των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Βερολίνο #Gymnich #Berlin https://t.co/6dLHqGbM3S
— Nikos Dendias (@NikosDendias) August 28, 2020
Η Αθήνα προσβλέπει σε ένα κατάλογο κυρώσεων κατά της Τουρκίας από την ΕΕ, αφήνοντας να φανεί η δυσαρέσκειά της για την κωλυσιεργία στο θέμα αυτό, θεωρώντας ότι σε συνδυασμό με την πολιτική ίσων αποστάσεων που τηρεί το ΝΑΤΟ, οδηγούν στο να αποθρασύνεται η Άγκυρα.
Η κυβέρνηση περιμένει από τον Ζοζέπ Μπορέλ να παρουσιάσει συγκεκριμένο κατάλογο κυρώσεων στη σημερινή συνεδρίαση των ΥΠΕΞ της ΕΕ, ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τονίζοντας ότι ο ύπατος εκπρόσωπος Εξωτερικών της ΕΕ «έχει δεσμευτεί» και «έχει εντολή» για να παρουσιάσει αυτό τον κατάλογο των κυρώσεων. Πρόσθεσε παράλληλα πως «σε κάθε περίπτωση ο δρόμος είναι σαφής: Είτε θα επέλθει αποκλιμάκωση, είτε κυρώσεις».
Μάλιστα με τη φράση «κρείττον του λαλείν το σιγάν» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε την ενόχληση του μεγάρου Μαξίμου για το διάλογο του κ. Μπορέλ με την Γερμανίδα υπουργό Άμυνας που κατέγραψαν τα ανοιχτά μικρόφωνα, όπου ο κ. Μπορέλ υποστηρίζει πως η Τουρκία είναι εκνευρισμένη με τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την ΑΟΖ και δεν θεωρεί τους Έλληνες αξιόπιστους.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις