Η επόμενη μέρα μιας μεγάλης εξαγοράς
InstaShop: Αυτό που μετρά είναι δεν είναι αυτή καθαυτή η εξαγορά και τα νούμερα της αλλά η επόμενη μέρα και η αξιοποίηση αυτής της επιτυχίας προς όφελος συνολικά του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Αλλαγές εξετάζει η Κομισιόν για την οδήγηση μετά τα 70 έτη - Τι θα αναφέρεται στην ευρωπαϊκή οδηγία
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
Ο παραιτηθείς πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ), καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης Μανόλης Δερμιτζάκης σε μια ανάρτηση του στο facebook γράφει για την εξαγορά της InstaShop: «Το πρόβλημα και με το taxibeat παλιότερα αλλά και με το instashop τώρα είναι ότι δεν αποτελούν προϊόν συστηματικής πολιτικής ανάπτυξης νεοφυών επιχειρήσεων αλλά και έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας στην Ελλάδα αλλά τυχαία και ευκαιριακή έμπνευση.
Γι’ αυτό αλλά και για πολλά άλλα χαίρομαι για τις πωλήσεις αυτές αλλά δεν νομίζω ότι πρέπει να πανηγυρίζει κανένας πέρα από τους ίδιους τους επιχειρηματίες και τους επενδυτές τους».
Προφανώς ο καθηγητής Δερμιτζάκης αναφέρεται στα συγχαρητήρια που έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ιδρυτική ομάδα της εταιρείας – Γιάννης Τσιώρης και Ιωάννα Αγγελιδάκη- που κατάφεραν να κάνουν το όνειρο τους πραγματικότητα έστω και στα ξένα. Αν και «παιδιά» του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας – εδώ σπούδασαν και έτρεξαν τις πρώτες ιδέες τους, εδώ συγκέντρωσαν το πρώτο κεφάλαιο από ελληνικό fund, εδώ επέλεξαν να στήσουν και να διατηρήσουν μια ικανή βάση από developers- έφτιαξαν την εταιρεία τους στο Ντουμπάι και απλώθηκαν στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική ξεκινώντας από τον Κόλπο.
Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να επισημάνει τους λόγους των συγχαρητηρίων του, που δεν ήταν άλλοι από το γεγονός ότι οι ιδρυτές της InstaShop είχαν αρχική χρηματοδότηση από ελληνικό fund (VentureFriends που ανήκει στην οικογένεια του Equifund) και επέλεξαν να κρατήσουν το τμήμα R&D επί ελληνικού εδάφους. Επιπλέον, το γεγονός μιας μεγάλης εξαγοράς (360 εκατομμύρια δολάρια το τίμημα που πλήρωσαν οι Γερμανοί της Delivery Hero) «μετράει» και για το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας με την έννοια του αντικτύπου που έχει στους διεθνείς επενδυτικούς και επιχειρηματικούς κύκλους.
«Μα η εταιρεία φτιάχτηκε στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και όχι στην Ελλάδα» ή «δεν προήλθε από τα σπλάχνα των δομών επιχειρηματικότητας που έστω και κουτσά στραβά υπάρχουν στην χώρας μας» είναι ο βασικός αντίλογος στην ευρύτατη συζήτηση που ξεκίνησε και συνεχίζεται στο facebook.
Ο έμπειρος Αρίστος Δοξιάδης -Partner στην εταιρεία Big Pi Ventures και αντιπρόεδρος του ΕΣΕΤΕΚ- επέλεξε να απαντήσει με ένα παλαιότερο κείμενο του δημοσιευμένο σε καθημερινή εφημερίδα όπου είναι αρθρογράφος από χρόνια. Στη σχετική ανάρτηση του στο facebook αναφέρει τα εξής: «Γιατί είναι επιτυχία η εξαγορά ενός ελληνικού startup από μια πολυεθνική, ρωτούν σήμερα μερικοί φίλοι, με αφορμή την εξαγορά της Instashop από την Delivery Hero. Απάντησα πριν τριάμισι χρόνια όταν εξαγοράστηκε η Taxibeat.
Από τότε άλλαξαν προς το καλύτερο και οι συνθήκες για την συνέχεια, για να μείνουν δηλαδή οι αρχικοί ιδρυτές στην Ελλάδα και να επενδύσουν τα κέρδη και την εμπειρία τους εδώ».
Ο Δοξιάδης έχει δίκιο. Αυτό που μετρά είναι δεν είναι αυτή καθαυτή η εξαγορά και τα νούμερα της αλλά η επόμενη μέρα και η αξιοποίηση αυτής της επιτυχίας προς όφελος συνολικά του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας. Και η αξιοποίηση της επιτυχίας – και η μεγάλη εξαγορά της InstaShop δεν είναι η μόνη τα τελευταία χρόνια- έχει άμεση σχέση με την εξαγωγή των σωστών συμπερασμάτων γύρω από την νέα και τη νεανική καινοτόμο και εξωστρεφή επιχειρηματικότητα αλλά και τους φορείς της επιχείρησης και της επένδυσης.
Τα πολλά λόγια συνήθως είναι φτώχεια γι΄ αυτό και ας περάσουμε γρήγορα σε ένα παράδειγμα: Η κυβέρνηση επέλεξε να επιδοτήσει γενναία την αγορά ηλεκτροκίνητου ποδηλάτου. Στη σχετική διαδικασία επιδότησης δεν προβλέπεται δυστυχώς καμία ιδιαίτερη πρόβλεψη για ελληνική προστιθέμενη αξία που θα βοηθούσε ποικιλοτρόπως τόσο το κομμάτι της παραγωγής (στην Ελλάδα και κυρίως στη Περιφέρεια υπάρχουν πολύ καλές επιχειρήσεις συναρμολόγησης ποδηλάτων) όσο και στο κομμάτι της τεχνολογίας. Για παράδειγμα, η εταιρεία Speen – που φτιάχτηκε πριν από λίγα χρόνια από μια παρέα συμφοιτητών στην Πάτρα- ετοιμάζεται για να παρουσιάσει την δεύτερη γενιά των συστημάτων και λύσεων για την ηλεκτροκίνηση- περισσότερο έξυπνα και διαδραστικά σε σχέση με τον χρήστη συστήματα και λύσεις που θα έχουν την δυνατότητα να συλλέγουν και να αξιοποιούν δεδομένα σε σχέση με την συμπεριφορά του χρήστη, το οδικό δίκτυο κλπ. Η συγκεκριμένη εταιρεία στην οποία έχει ήδη επενδύσει η Metavallon VC ( από τα funds του Equifund) έχει αναπτύξει συμφωνίες με κατασκευαστές στην Ελλάδα και παρουσιάζει τα ποδήλατα που είναι προϊόν συνεργασίας της.
Πιο συγκεκριμένα, υπάρχει διαθέσιμη μια νέα σειρά ηλεκτρικών ποδηλάτων της Ballistic ( επιχείρηση που έχει την έδρα και τις εγκαταστάσεις της στη Θεσσαλονίκη), εξοπλισμένα με το σύστημα που έχει αναπτύξει και εφαρμόσει η ελληνική εταιρεία Speen. Με άλλα λόγια, έχουμε ελληνικό ηλεκτρικό ποδήλατο εξ ολοκλήρου με ελληνική τεχνολογία. Να, η ευκαιρία! Θα την αφήσουμε αναξιοποίητη; Ανεκμετάλλευτη; Ή θα δώσουμε στήριξη στην ελληνική παραγωγή και στην ελληνική τεχνολογία και καινοτομία; Να, ένα ζήτημα πολιτικής επιλογής στη πράξη πέραν των λόγων και των θεωριών!!!
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις