Ο 10ετής κύκλος του Νίκου Μαντζούφα
Ανέλαβε καθήκοντα ειδικού γραμματέα ΣΔΙΤ τον χειμώνα του 2009 και αποχώρησε από την θέση ευθύνης έχοντας συμπληρώσει αισίως 10 χρόνια επιτυχημένης πορείας και ενώ από τον Ιούλιο του 2019 είχε αναβαθμιστεί σε Γενικό Γραμματέα Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν πως πρόκειται να αναλάβει ρόλο στο νέο Ταμείο Ανάκαμψης.
- Economist: Οι εργαζόμενοι αγαπούν τον Τραμπ, τα συνδικάτα πρέπει να τον φοβούνται
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής έχει γεύση από κουραμπιέδες
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Τα ζώδια σήμερα: Γλύκανε μωρέ λίγο, μην είσαι σαν κακό χρόνο να'χεις
Ο πήχης – 10 χρόνια μετά – έχει ανέβει πολύ ψηλά. Οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα είναι πλέον ένας καταξιωμένος θεσμός και η παρουσία του Νίκου Μαντζούφα στο πηδάλιο τους – από το χειμώνα του 2009 – έχει αφήσει ισχυρό, σχεδόν ανεξίτηλο, το αποτύπωμα της δουλειάς του. O 36χρόνος τότε πολιτικός μηχανικός από την Πάτρα ( με Master in Business Administration από το ALBA) διεκδικώντας τη θέση του ειδικού γραμματέα ΣΔΙΤ μέσω της διαδικασίας του gov.gr που είχε ανοίξει η κυβέρνηση του Γ.Α.Παπανδρέου είχε να παρουσιάσει ένα βαρύ βιογραφικό που δεν δεχόταν οποιασδήποτε αμφισβήτησης. Ο νόμος για τις Συμπράξεις (ΣΔΙΤ) είχε περάσει από τη Βουλή μόλις το 2006 (κυβέρνηση ΝΔ υπό τον Κ. Καραμανλή) αλλά κανένα έργο δεν είχε προλάβει να προχωρήσει για τα καλά πέρα από τη δημοπράτηση…
Ο Νίκος Μαντζούφας υποβάλλει την υποψηφιότητα του μαζί με το βιογραφικό. Διαβάζω: «Η επαγγελματική δραστηριότητα περιλαμβάνει τον χώρο του πολιτικού μηχανικού, την επενδυτική τραπεζική και τον συμβουλευτικό τομέα. Ο Νίκος Μαντζούφας έχει σημαντική εμπειρία σε έργα παραχωρήσεων, ΣΔΙΤ, ιδιωτικοποιήσεων και ειδικότερα στον τομέα λιμένων, αυτοκινητοδρόμων, ενέργειας, εκπαίδευσης, υγείας.
Σήμερα είναι επικεφαλής του τμήματος Project Finance της Grant Thornton στην Ελλάδα. Η ενεργοποίηση της Grant Thornton στον τομέα των ΣΔΙΤ στην Ελλάδα ξεκίνησε το 2004 με το Νίκο Μαντζούφα ως επικεφαλής, και σήμερα η Grant Thornton κατέχει ηγετική θέση στην Ελληνική αγορά ΣΔΙΤ τόσο στον δημόσιο όσο και ιδιωτικό τομέα. Η Grant Thornton έχει σημαντική εμπειρία στον τομέα των παραχωρήσεων/ΣΔΙΤ, και κατατάχθηκε #1 παγκοσμίως ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος στον τομέα PPP/PFI (παραχωρήσεις/ΣΔΙΤ) – Infrastructure Journal 2008. Στην Ελλάδα η Grant Thornton σήμερα κατέχει ηγετική θέση στον χώρο του χρηματοοικονομικού συμβούλου, καθώς είναι ο #1 σε αριθμό και μέγεθος έργων Χρηματοοικονομικός Σύμβουλος του δημοσίου στον τομέα έργων ΣΔΙΤ. (Σύμβουλος σε 8 έργα ΣΔΙΤ στον τομέα της εκπαίδευσης, ασφάλειας λιμένων, υγείας).
Επιπλέον, η Grant Thornton υπήρξε σύμβουλος του αναδόχου στο πρώτο έργο ΣΔΙΤ που δημοπρατήθηκε στην Ελλάδα – έργο πυροσβεστικών σταθμών . Η παροχή των υπηρεσιών περιελάμβανε και την υποστήριξη στο χρηματοοικονομικό κλείσιμο του έργου, στο οποίο συμμετείχε ως Δανειστής και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Ο Νίκος Μαντζούφας έχει συμμετάσχει ενεργά στην διαμόρφωση του πλαισίου των έργων ΣΔΙΤ στην Ελλάδα και έχει σημαντική εμπειρία στο σύνολο των χρηματοοικονομικών, τεχνικών, νομικών παραμέτρων των έργων δρώντας τόσο ως σύμβουλος του δημοσίου όσο και ως σύμβουλος αναδόχων έργων. Τέλος, ως μέλος του διεθνούς Project Finance Club της Grant Thornton και με συμμετοχή ως παρουσιαστής σε πλήθος συνεδρίων στο Λονδίνο και την Αθήνα αναφορικά με τις εξελίξεις στον τομέα ΣΔΙΤ παγκοσμίως, έχει πλήρη γνώση των εξελίξεων του τομέα ΣΔΙΤ/παραχωρήσεων διεθνώς».
Η προηγούμενη πλούσια σε γνώσεις και εμπειρίες επαγγελματική προϋπηρεσία μαζί με την αποδοχή της ευθύνης ενός θεσμικού ρόλου στη δημόσια υπηρεσία απαλλαγμένη από κομματικές και άλλες σκοπιμότητες επέτρεψαν στον Νίκο Μαντζούφα να δημιουργήσει ένα πλαίσιο όρων και κανόνων που ίσχυε για όλους και ήταν γνωστό και σεβαστό εξ αρχής και σε όλους τους εμπλεκόμενους.
Αργά το μεσημέρι της Παρασκευής 28 Αυγούστου ο Νίκος Μαντζούφας ανεβάζει στο facebook ένα post:
«Ένας κύκλος έκλεισε.
Στην δεκαετή και πλέον πορεία μου σε δημόσια θέση ευθύνης ελπίζω να κατάφερα να τιμήσω την εμπιστοσύνη και να δημιουργήσω ένα αποτελεσματικό και διαφανές πλαίσιο υλοποίησης σημαντικών αναπτυξιακών έργων για την χώρα μας, αλλά και να συμβάλλω στην υλοποίησή τους.
Ελπίζω να μπορέσω να συμβάλλω περαιτέρω στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας μας, σε νέο κύκλο».
Δεν ξέρω αν ήταν παραίτηση, αποχώρηση κλπ – ούτε μένω στις λέξεις. Εκείνο που ξέρω είναι ότι ένας επιτυχημένος δημόσιος λειτουργός απλώς όταν έρθει η ώρα κλείνει ως Κύριος τον προσωπικό του υπολογιστή, μαζεύει τους φακέλους του και … «πάμε για άλλες πολιτείες». Και αυτό γιατί την επιτυχία του εγχειρήματος των ΣΔΙΤ που την ομολογούν στελέχη διαφορετικών κυβερνήσεων στη δύσκολη 10ετια της χώρας δεν μπορεί να την μειώσει ουδείς όσο και καλός ρήτορας αν είναι στα αστικά ή ποινικά δικαστήρια.
Ο κύκλος του Νίκου Μαντζούφα έκλεισε. Κράτησε 10 ολόκληρα χρόνια. Οι πληροφορίες μιλούν για ένα νέο κύκλο που πρόκειται σύντομα να ανοίξει και αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης. Εν αναμονή λοιπόν των εξελίξεων σε όλα τα επίπεδα. Εκείνο που πρέπει να απασχολεί τα υπεύθυνα κυβερνητικά στελέχη είναι το τι θα γίνει με τον «τραχανά» που έχει ανοίξει ο Νίκος Μαντζούφας με τα έργα των ΣΔΙΤ. Ούτε χρόνος υπάρχει για να χαθεί σε άσκοπες ενημερώσεις, ούτε χρήμα για να γίνουν πειράματα από κομματικά στελέχη που αγνοούν τον τρόπο που λειτουργούν οι Συμπράξεις και θεωρούν ότι επιτέλους θα γίνουν συνομιλητές μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων φτιάχνοντας το πολιτικό τους μέλλον…
Για την ιστορία και μόνο να σημειώσω τα εξής: Ο Ν. Μαντζούφας, κατείχε από το 2009 την θέση του Ειδικού Γραμματέα ΣΔΙΤ, ενώ από τον Ιούλιο 2019 και μετά ανέλαβε στη θέση του Ειδικού Γραμματέα Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ.
Tον τελευταίο ένα χρόνο που είχε την ευθύνη της συγκεκριμένης θέσης, εντάχθηκαν στον Αναπτυξιακό Νόμο συνολικά 183 επενδυτικά σχέδια ύψους 950 εκατ, ευρώ. Εκδόθηκαν αποφάσεις ολοκλήρωσης για 200 επενδυτικά σχέδια ύψους 650 εκατ. ενώ υποβλήθηκαν σε νέες προκηρύξεις 2.270 επενδυτικά σχέδια, ύψους 5,4 δισ. ευρώ.
Στον τομέα των Στρατηγικών Επενδύσεων εγκρίθηκαν και εκδόθηκαν Προεδρικά Διατάγματα, οικοδομικές άδειες και άδειες εγκατάστασης σε 35 επενδυτικά σχέδια ύψους επενδύσεων 2,8 δισ. ενώ τέλος στον τομέα των ΣΔΙΤ εγκρίθηκαν, δημοπρατούνται και υλοποιούνται 15 έργα ύψους 2,4 δισ. ευρώ.
Επίσης το 2020, όταν και ήταν Ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ, η Ελλάδα πέτυχε να καταταγεί στην 2η θέση παγκοσμίως στην κατηγορία «Καλές Διαγωνιστικές Διαδικασίες» στον τομέα των ΣΔΙΤ από το Global Infrastructure Hub (φορέα των G20), ενώ πολλά από τα υλοποιημένα έργα ΣΔΙΤ έχουν λάβει διεθνείς βραβεύσεις και αναγνώριση.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις