Φοιτητική κατοικία: Περισσότερα σπίτια αλλά με ενοίκια «φωτιά»
Μπορεί ο κοροναϊός να άλλαξε τα δεδομένα, αναγκάζοντας αρκετούς ιδιοκτήτες ακινήτων να εγκαταλείψουν την βραχυχρόνια μίσθωση και να επιστρέψουν στην παραδοσιακή, με αποτέλεσμα να υπάρχει διαθεσιμότητα στις φοιτητικές κατοικίες, όμως οι τιμές έχουν πάρει την ανιούσα.
Μπορεί ο κοροναϊός να άλλαξε τα δεδομένα, αναγκάζοντας αρκετούς ιδιοκτήτες ακινήτων να εγκαταλείψουν την βραχυχρόνια μίσθωση και να επιστρέψουν στην παραδοσιακή, με αποτέλεσμα να υπάρχει διαθεσιμότητα στις φοιτητικές κατοικίες, όμως οι τιμές έχουν πάρει την ανιούσα.
Μέχρι πρότινος η διαδικασία αναζήτησης μιας ποιοτικής φοιτητικής κατοικίας, ήταν αρκετά δύσκολη, λόγω της ραγδαίας αύξησης των εγγεγραµµένων ακινήτων σε πλατφόρµες βραχυχρόνιας μίσθωσης, τύπου Airbnb.
Πολλοί ιδιοκτήτες μάλιστα ανακαίνισαν τα ακίνητά τους, υπολογίζοντας στα εισοδήματα που θα λάμβαναν από τη βραχυχρόνια µίσθωση, ωστόσο η επίδραση της πανδημίας του κοροναϊού στον τουρισμό και το συγκεκριμένο κλάδο, άλλαξε εκ νέου τα δεδομένα, συντελώντας καθοριστικά στο να επιστρέψουν αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων από τη βραχυχρόνια µίσθωση στην παραδοσιακή µακροχρόνια µίσθωση.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχουν περισσότερα σπίτια και μάλιστα -ανακαινισμένα- για φοιτητές, με αυξημένες όμως τιμές σε σχέση με πέρσι, καθώς οι ιδιοκτήτες προσπαθούν να καλύψουν όσο περισσότερο µπορούν τη χασούρα τους και ταυτόχρονα να εισπράξουν την απόδοση της επένδυσής τους.
Αυξήσεις από 6,5% εώς 39%
Φέτος οι φοιτητές μπορούν να βρουν ευκολότερα, κατοικίες πλήρως ανακαινισµένες -υψηλών προδιαγραφών σε σχέση µε τα προηγούµενα χρόνια- που σε µεγάλο ποσοστό διατίθενται επιπλωµένες, αλλά θα πρέπει να είναι προετοιµασµένοι µε αυξήσεις που σε πολλές περιπτώσεις στην ανώτατη ζητούµενη τιµή ενοικίασης στην Αθήνα καταγράφεται αύξηση από +6,25% έως και +39,28%, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates, Θέμη Μπάκα.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Δικτύου, που δημοσιεύει η Ναυτεμπορική, χαρακτηριστικό παράδειγμα αύξησης της ανώτατης τιμής μίσθωσης, αποτελεί η Πλατεία Βικτωρίας.
Το 2019 η ζητούμενη τιμή μίσθωσης γκαρσονιέρας ήταν από 170 ευρώ έως 260 ευρώ/μήνα και σήμερα για ένα ανακαινισμένο ακίνητο κυμαίνεται από 280 ευρώ έως 350 ευρώ/μήνα.
Στη περιοχή Νεάπολη – Μουσείο επίσης οι τιμές είναι αυξημένες. Για τις γκαρσονιέρες και κυμαίνονται από 300 ευρώ έως 450 ευρώ, ενώ οι τιμές μίσθωσης για δυάρια κυμαίνονται από 450 ευρώ έως 520 ευρώ/μήνα, σε αντίθεση με το 2019 που κυμαίνονταν από 420 ευρώ έως 470 ευρώ/μήνα.
Στα Εξάρχεια οι τιμές μίσθωσης για δυάρι κυμαίνονται από 350 έως 470 ευρώ/μήνα, ενώ πέρυσι από 250 ευρώ έως 350 ευρώ/μήνα. Να σημειωθεί ότι πέρυσι τέτοια εποχή τα ακίνητα (τα περισσότερα ήταν πλήρως ανακαινισμένα) που ήταν καταχωρημένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης σε Εξάρχεια – Νεάπολη – Μουσείο ήταν 779 μόνο στην πλατφόρμα Airbnb. Πολλά από αυτά έχουν επιστρέψει στη μακροχρόνια μίσθωση.
Η Καλλιθέα επιλέγεται από φοιτητές της Παντείου και οι τιμές εμφανίζονται αυξημένες ωστόσο υπάρχει η επιλογή της αναζήτησης κατοικίας στον Υμηττό, τη Δάφνη, τον Βύρωνα και την Ηλιούπολη. Πολλοί φοιτητές που έχουν περάσει στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, επιλέγουν το Περιστέρι, μια περιοχή όμορη με το Αιγάλεω που διαθέτει μετρό.
Μια διαφορετική χρονιά
Σύμφωνα με τον κ. Μπάκα, με βάση την κίνηση που παρατηρείται στα γραφεία του κτηματομεσιτικού δικτύου, η χρονιά φέτος θα είναι γενικότερα διαφορετική. Φαίνεται πως αρκετοί γονείς δεν θα «τρέξουν» να κλείσουν σπίτι αμέσως. Θα περιμένουν την εξέλιξη της πανδημίας ώστε να γλιτώσουν κάποια έξοδα τους πρώτους μήνες ειδικά αν τα μαθήματα γίνουν διαδικτυακά.
«Η εκτίμησή μας είναι», σημειώνει ο κ. Μπάκας, «ότι ιδιαίτερα στις περιοχές όπου καταγράφονται σημαντικές αυξήσεις, μετά τα μέσα του Σεπτεμβρίου, όταν λογικά θα έχουν επιστρέψει περισσότερα ακίνητα στις μακροχρόνιες συμβατικές μισθώσεις, οι ζητούμενες τιμές θα ρυθμιστούν και θα παρουσιάσουν μειώσεις αν οι ιδιοκτήτες επιθυμούν πραγματικά να μισθώσουν τα ακίνητά τους σε φοιτητές και δεν συνεχίσουν να κρατούν στάση αναμονής για την επιστροφή τους στη βραχυχρόνια μίσθωση.
Παράλληλα, οι ζητούμενες τιμές σίγουρα διαμορφώνονται διαφορετικά μετά το σύνηθες παζάρι των γονιών, ειδικά αν ο ιδιοκτήτης νιώσει ότι θα εισπράττει το μηνιαίο μίσθωμα χωρίς προβλήματα»
Την ανιούσα έχουν πάρει οι τιμές ενοικίων φοιτητικής κατοικίας, στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα.
Αυξητικές τάσεις στις τιμές καταγράφονται στο σύνολο της χώρας, με ελάχιστες εξαιρέσεις όπως Ξάνθη, Ιωάννινα, Πύργος, Σητεία, Ιεράπετρα, Σπάρτη, Καρδίτσα, Καβάλα και Φλώρινα, όπου οι τιμές παραμένουν σταθερές ή και καταγράφουν μικρή πτώση στην ανώτατη ζητούμενη τιμή. Αυξημένες είναι οι τιμές στη Καλαμάτα, την Κέρκυρα, τη Μυτιλήνη τη Χίο και τη Σάμο.
Δείτε τον πίνακα
- ΗΠΑ: Νεκροί από σφαίρες οι γονείς και τρία παιδιά μέσα στο σπίτι τους
- Δήμοι ενωμένοι, ένταξη για όλους
- Επιστροφή στις νίκες θέλει ο Ολυμπιακός κόντρα στη Βίρτους
- Κώστας Χαρδαβέλλας: Η σύζυγός του αποκαλύπτει ότι δεν έφυγε από τη ζωή από καρκίνο
- Το ύστατο μήνυμα του Κώστα Χαρδαβέλλα στους θεατές του: Μέσα μας υπάρχει μία βόμβα χιλίων μεγατόνων, η ψυχή
- Βινίσιους: «Ναι, είμαι ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο και πάλεψα σκληρά για αυτό»