Στο «κόκκινο» τα ελληνοτουρκικά: Παραλήρημα Οκτάι – Ηχηρή απάντηση του ΥΠΕΞ
Επικίνδυνα ανεβαίνει το θερμόμετρο στα ελληνοτουρκικά με υπαιτιότητα της Άγκυρας.
- Πόσο θα αυξηθούν οι μισθοί σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα το 2025 [Πίνακας]
- «Το αεροπλάνο που έπεσε επλήγη από ρωσικό πύραυλο» λένε πηγές της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν
- Νέο χτύπημα του Ισραήλ στο νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν - Πέντε νεκροί εργαζόμενοι
- Το τελευταίο μήνυμα επιβάτη στη σύζυγό του πριν την συντριβή του αεροσκάφους στο Καζακστάν
Επικίνδυνα ανεβαίνει το θερμόμετρο στα ελληνοτουρκικά με υπαιτιότητα της Άγκυρας.
Με τον τουρκικό αναθεωρητισμό να βρίσκει τοίχο απέναντι στην σθεναρή στάση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και την ενεργή διπλωματία της Αθήνας, που έχει ως αποτέλεσμα ένα ευρωπαϊκό τελεσίγραφο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, μια επέκταση αιγιαλίτιδας ζώνης, δύο συμφωνίες για οριοθέτηση ΑΟΖ, -η μία μάλιστα με την Αίγυπτο- και 4 ήττες σε τακτικό στρατιωτικό επίπεδο, η Τουρκία τράβηξε και πάλι από το συρτάρι το Casus Beli.
«Τα σχέδια της Ελλάδας για 12 μίλια είναι αιτία πολέμου. Το κάλεσμα της Γερμανίας Καγκελαρίου Μέρκελ να στηρίξουν όλες oι χώρες της Ε.Ε την Ελλάδα ουσιαστικά είναι κάλεσμα για Σταυροφορία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος Αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι.
Στον αντίποδα, η Αθήνα, συνεχίζει σταθερά στον άξονα που έχει χαράξει, ενδυναμώνοντας τις συμμαχίες της και παράλληλα προειδοποιώντας και καλώντας την Άγκυρα να συνετιστεί.
«Έτσι, εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας αποφασίσαμε ότι, σε περίπτωση που η Τουρκία δεν επιστρέψει στο δρόμο της λογικής, αν δεν επιστρέψει στη διαδικασία του διαλόγου, σε μία διαδικασία κατά την οποία ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας θα είναι απαραίτητος, οι κυρώσεις θα είναι στην ημερήσια διάταξη. Αυτό συμφωνήθηκε» ανέφερε μεταξύ άλλων σε συνέντευξη του στην Deutsche Welle, ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η λίστα επιλογών της ΕΕ για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
• Δυνατότητα για μείωση ευρωπαϊκών κονδυλίων
• Απαγόρευση δανεισμού σε Τουρκιά από κρατικές τράπεζες της ΕΕ
• Απαγόρευση σε εξαγωγή υλικού σχετικά με έρευνες στον ενεργειακό τομέα
• Απαγόρευση μεταφοράς τεχνολογίας και προϊόντων
Πήρε φωτιά η τουρκική μονταζιέρα
Η Τουρκία θέλοντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τους απανωτούς διασυρμούς σε στρατιωτικό επίπεδο έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο στο οποίο υποτίθεται απεικονίζεται τουρκικό μαχητικό να καταδιώκει ένα από τα ελληνικά που πέταξαν μέχρι την Κύπρο. Η αυθεντικότητα του συγκεκριμένου βίντεο ελέγχεται από τις αρμόδιες αρχές και ήδη πολλά σημεία του είναι αμφισβητήσιμα.
Παράλληλα έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με το αμερικανικό Β52 που πέταξε πάνω από Τουρκία και Ελλάδα λέγοντας πως μετά τον ανεφοδιασμό του από δικό της ιπτάμενο τανκερ τα μαχητικά της το συνόδευσαν μέχρι την καρδιά του Αιγαίου στον διεθνή εναέριο χώρο.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές τα τουρκικά μαχητικά συνέχισαν να πετούν στα τέσσερα μίλια πίσω από το βομβαρδιστικό όταν αυτό μπήκε στο FIR Αθηνών και την συνοδεία του ανέλαβαν ελληνικά.
Οι Τούρκοι δηλαδή «κρύφτηκαν» στην «σκιά» του Β52 και μπήκαν στο Αιγαίο χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης παραβαίνοντας τους κανόνες εναέριας κυκλοφορίας.
Ηχηρή απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ σε Οκτάι
Αμεση ήταν η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ προκλητικές δηλώσεις Οκτάι σχετικά με την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων κατά 12 μίλια.
Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει ότι η πρωτοφανής αντίληψη της Τουρκίας ότι δύναται να απειλεί με τη χρήση βίας γειτονικές της χώρες όταν αυτές ασκούν τα νόμιμα δικαιώματά τους αντίκειται στον σύγχρονο πολιτικό πολιτισμό αλλά και σε θεμελιώδεις διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών:
«Η πρωτοφανής αντίληψη της Τουρκίας ότι δύναται να απειλεί με τη χρήση βίας γειτονικές της χώρες όταν αυτές ασκούν τα νόμιμα δικαιώματά τους αντίκειται στον σύγχρονο πολιτικό πολιτισμό αλλά και σε θεμελιώδεις διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου.
Καλούμε την Τουρκία να αντιληφθεί ότι το Διεθνές Δίκαιο και οι αξίες επί των οποίων οικοδομήθηκε η σύγχρονη διεθνής τάξη δεσμεύουν όλα τα κράτη του κόσμου. Δεν εφαρμόζονται επιλεκτικά και αποτελεί ευθύνη της διεθνούς κοινότητας να τις υπερασπιστεί αφού η παραβίασή τους σηματοδοτεί μέγιστους κινδύνους.
Η Τουρκία δεσμεύεται από το Άρθρο 2 (4) του Χάρτη των Η.Ε., μεταξύ άλλων. Αν έχει διαφορετική αντίληψη, ας το δηλώσει ρητά».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις