Ικανοποίηση στη Λευκωσία για τις κυρώσεις
Χαμηλοί τόνοι, αλλά και ικανοποίηση στην Κύπρο μετά την κρίσιμη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Βερολίνο, στην οποία συζητήθηκαν εκτενώς οι ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
- ΠΑΣΟΚ: Οι άξονες και η τακτική στη μάχη με τη ΝΔ – Τα ονόματα για τον επιπλέον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο
- Κόντρες και ειρωνίες στη Βουλή: «Αραιώσατε εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ…»
- Το φαινόμενο Σαμπρίνα Κάρπεντερ «διδάσκει» από μια νέα στάση στο σεξ στα live της και τρελαίνει το διαδίκτυο
- Δεκάδες νεκρά ποντίκια γέμισε το λιμάνι στο Ηράκλειο - Μεγάλη επιχείρηση για την απομάκρυνσή τους
Χαμηλούς τόνους κρατά η Λευκωσία για τη συζήτηση στο άτυπο συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Βερολίνο την Παρασκευή, αλλά και την λίστα με τις πιθανές κυρώσεις κατά της Τουρκίας σε περίπτωση συνέχισης των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Κυβερνητικές πηγές που κλήθηκαν από την DW να αποτιμήσουν τα αποτελέσματα του Gymnich, αρκέστηκαν στο να εκφράσουν ικανοποίηση για την συναντίληψη που επιτεύχθηκε γύρω από την ανάγκη ομόθυμης ευρωπαϊκής στάσης στο θέμα των τουρκικών ενεργειών.
Η ικανοποίηση εδράζεται κυρίως στο γεγονός ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών κατάφεραν, σύμφωνα με την Λευκωσία, να στείλουν το μήνυμα ότι οι κινήσεις της Τουρκίας θα παρακολουθούνται από την ΕΕ.
Πέραν όμως της συζήτησης των όποιων μέτρων κατά της Άγκυρας, η Λευκωσία θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική την θέση του άτυπου συμβουλίου ότι οι διαφορές μεταξύ των κρατών της περιοχής θα πρέπει να παραπέμπονται προς επίλυση στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Και αυτό γιατί η Λευκωσία έχει καλέσει την Άγκυρα σε διάλογο ή προσφυγή στο δικαστήριο της Χάγης για οριοθετήσεις και καθορισμό των μεταξύ τους θαλάσσιων συνόρων.
Αναλαμβάνει η Μέρκελ
Σε σχέση με τη συζήτηση στο Βερολίνο πληροφορίες της DW αναφέρουν ότι διαφάνηκε για άλλη μια φορά πως προτεραιότητα της ΕΕ είναι η φόρμουλα για συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας.
Προς τούτη την κατεύθυνση θα κινηθεί ακόμα πιο εντατικά η γερμανική πρωτοβουλία, η οποία πλέον θα εκπροσωπείται από την ίδια την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.
Στόχος της Γερμανίδας καγκελαρίου, ο οποίος μεταφέρθηκε στους Υπουργούς εξωτερικών της ΕΕ μέσω του Χάικο Μάας- είναι η αποκλιμάκωση της έντασης και ο διάλογος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας πριν από την Σύνοδο στις 24 Σεπτεμβρίου.
Εάν οι προσπάθειες της Άγκελα Μέρκελ δεν έχουν αποτέλεσμα, τότε και μόνο τότε θα συζητηθούν από τους ηγέτες τα μέτρα που ανέγνωσε ενώπιον των ευρωπαίων ΥΠΕΞ ο Ζοζέ Μπορέλ.
Λουκιανός Λυρίτσας, Λευκωσία
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις