Σε ένα μήνα 21 κροίσοι κέρδισαν ποσό διπλάσιο από τις ζημιές στη Βηρυτό
Η περιουσία των 21 πλουσιότερων ανθρώπων στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική αυξήθηκε κατά 10 δισ. δολ. από τον Μάρτιο, με άλλα λόγια κατά ποσό διπλάσιο από τα κεφάλαια που εκτιμάται ότι θα χρειαστούν για να ανοικοδομηθεί η Βηρυτός μετά την έκρηξη, τονίζει σε έκθεση της Oxfam.
Η περιουσία των 21 πλουσιότερων ανθρώπων στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, άνδρες στο σύνολό τους, αυξήθηκε κατά περίπου δέκα δισεκατομμύρια δολάρια από τον Μάρτιο, με άλλα λόγια κατά ποσό διπλάσιο από τα κεφάλαια που εκτιμάται ότι θα χρειαστούν για να ανοικοδομηθεί η Βηρυτός μετά την έκρηξη που κατέστρεψε ολόκληρες συνοικίες της, τονίζει σε έκθεσή της η Oxfam.
Η μη κυβερνητική οργάνωση επισημαίνει ότι η πανδημία του νέου κοροναϊού επιτείνει τις ανισότητες στην περιοχή, καθώς ακόμη 45 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να βυθιστούν στη φτώχεια.
Αφότου η πανδημία άρχισε να εξαπλώνεται σε αυτήν τον Μάρτιο, «οι 21 πλουσιότεροι άνδρες στην περιφέρεια της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής (ΜΕΒΑ) είδαν την περιουσία τους να αυξάνεται κατά σχεδόν δέκα δισεκατομμύρια δολάρια», ή περίπου 8,5 δισεκ. ευρώ, τονίζει η Oxfam.
Διογκώνονται επικίνδυνα οι ανισότητες – Αποτυχία των οικονομικών συστημάτων
Το ποσό αυτό είναι «πενταπλάσιο των κεφαλαίων που ζητήθηκαν στην ανθρωπιστική έκκληση του ΟΗΕ για να καταπολεμηθεί η Covid-19 στην περιφέρεια ΜΕΒΑ», θυμίζει η ΜΚΟ.
«Η πανδημία εξέθεσε τις βαθιές ανισότητες και τις τεράστιες αποτυχίες των οικονομικών μας συστημάτων, αφήνοντας εκατομμύρια ανθρώπους στην περιφέρεια χωρίς δουλειά, χωρίς ασφάλιση υγείας ή δυνατότητα περίθαλψης, χωρίς κανένα είδος κοινωνικής ασφάλισης», τόνισε ο Νάμπιλ Άμπντο, από τους βασικούς συμβούλους της Όξφαμ για την περιφέρεια.
Η ΜΚΟ απευθύνει έκκληση στις κυβερνήσεις της περιφέρειας να «δράσουν γρήγορα, να αυξήσουν τα έσοδά τους για να προστατεύσουν τα πιο ευάλωτα στρώματα της κοινωνίας», επιβάλλοντας φόρο στις μεγάλες περιουσίες.
Τα 10 δισ. δολ.
Επίσης κάνει παραλληλισμό ανάμεσα στο ποσό των 10 δισ. δολαρίων, αριθμό τον οποίο συνήγαγε με βάση δεδομένα του περιοδικού Forbes, και των ζημιών που προκάλεσε η πολύνεκρη έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού την 4η Αυγούστου.
Πρόκειται για «σχεδόν διπλάσιο ποσό από αυτό που εκτιμάται ότι χρειάζεται για να ανοικοδομηθεί η κατεστραμμένη πρωτεύουσα του Λιβάνου», σύμφωνα με την ΜΚΟ, που βασίζεται σε υπολογισμούς της διεθνούς εταιρείας λογιστικού ελέγχου PwC μετά την έκρηξη η οποία κατέστρεψε δεκάδες κτίρια και έκανε μη κατοικήσιμα τουλάχιστον 3.400 άλλα.
Συνολικά, υπέστησαν ζημιές 40.000 ακίνητα.
Η έκρηξη, η οποία σύμφωνα με τις αρχές οφειλόταν σε φωτιά στην αποθήκη όπου βρισκόταν παρατημένη επί σειρά ετών τεράστια ποσότητα νιτρικού αμμωνίου, στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 180 ανθρώπους, τραυμάτισε άλλους 6.500 και άφησε περίπου 300.000 άστεγους,
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, πάνω από 55% του πληθυσμού του Λιβάνου είναι πλέον «παγιδευμένο στη φτώχεια».
Πηγή: ΑΜΠΕ, AFP
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις