Πρέσβης του Κατάρ στο in.gr: Εντονο το ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα
Ο πρέσβης στην Αθήνα, Abdulaziz Ali Al-Naama, κάνει λόγο για επενδυτικό ενδιαφέρον στη χώρα μας
Έντονο είναι το ενδιαφέρον του Καταρ για την Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό με τον πρέσβη της χώρας στην Αθήνα Abdulaziz Ali Al-Naama να δηλώνει σε συνέντευξη του στo in.gr ότι οι σχέσεις Αθήνας – Ντόχας αναπτύσσονται διαρκώς. «Στον πολιτικό τομέα, η Ντόχα απέδειξε, μέσω της διπλωματίας της, πως κατέχει μια εξαιρετική πολιτική θέση στον κόσμο» τονίζει ο πρέσβης του Κατ;aρ και υπογραμμίζει ότι η χώρα του επιθυμεί να συσφίξει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις με την Ελλάδα.
Έχουν περάσει τρία χρόνια από τον αποκλεισμό του Κατάρ. Πώς διαχειρίστηκε η χώρα σας το ζήτημα και κατά πόσο το ξεπερνά;
Επισημαίνουμε ότι το Κράτος του Κατάρ κατάφερε να ξεπεράσει τον άδικο αποκλεισμό που του επιβλήθηκε και να βγει από τον κύκλο των αρνητικών επιπτώσεών του.
Το Κατάρ θριάμβευσε ξεπερνώντας τον αποκλεισμό που του επιβλήθηκε από αραβικά κράτη και τον μετέτρεψε σε κίνητρο για την επίτευξη περισσότερων επιτευγμάτων σε διάφορους τομείς. Έτσι έγινε πιο ισχυρό, παρά το γεγονός ότι πέρασαν τρία χρόνια από την επιβολή του άδικου αποκλεισμού.
Από την αρχή της κρίσης στον Κόλπο, το Κατάρ κάλεσε σε διάλογο, σύμφωνα με τέσσερις σημαντικούς άξονες «τον αμοιβαίο σεβασμό, τα κοινά συμφέροντα, όχι υπαγορεύσεις στην εξωτερική πολιτική και όχι παρεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας».
Στον πολιτικό τομέα, η Ντόχα απέδειξε, μέσω της διπλωματίας της, πως κατέχει μια εξαιρετική πολιτική θέση στον κόσμο. Οι προσπάθειές της επιβραβεύτηκαν με την μεσολάβησή της στους πολυάριθμους γύρους συνομιλιών που φιλοξένησε μεταξύ των ΗΠΑ και των Ταλιμπάν και που οδήγησαν στην υπογραφή της Συμφωνίας Κατάπαυσης του Πυρός.
Το Κατάρ ενίσχυσε επίσης την παρουσία του σε Διεθνείς Οργανισμούς, μέσω των υποψηφιοτήτων του για συμμετοχή σε αρκετούς από αυτούς.
Εδώ επισημαίνω το Μνημόνιο Συμφωνίας που υπέγραψε το Κατάρ, εκπροσωπούμενο από το Συμβούλιο της Shura, με τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών για την σύσταση Γραφείου για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας, με την συμμετοχή των Κοινοβουλίων του κόσμου και με έδρα την Ντόχα.
Στον οικονομικό τομέα, το Κατάρ κατάφερε να επιτύχει αυτάρκεια στην παροχή των επισιτιστικών αναγκών του περισσότερο από 80%.
Με την διέλευση του χρόνου, η Ντόχα κατάφερε να τοποθετήσει τα Κράτη του αποκλεισμού στο εδώλιο του κατηγορουμένου, και συγκεκριμένα έθεσε τα ΗΑΕ ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου, λόγω των συνεχών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά του Κατάρ και των πολιτών του.
Επίσης κατήγγειλε την Σαουδική Αραβία στις Διεθνείς Οργανώσεις, σχετικά με την πολιτικοποίηση του θρησκευτικού προσκυνήματος Χατζ και την παρεμπόδιση των Καταρινών πολιτών να ασκήσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα.
Επισημαίνουμε την απόφαση που εξέδωσε ο ΠΟΕ κατά των παραβιάσεων των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας που προέβη η Σαουδική Αραβία, λόγω της πειρατείας που πραγματοποίησε το Κανάλι BeoutQ.
Παράλληλα το Διεθνές Δικαστήριο δικαίωσε το Κατάρ απορρίπτοντας ομόφωνα το αίτημα της Σαουδικής Αραβίας, του Μπαχρέιν, των ΗΑΕ και της Αιγύπτου κατά μιας ευνοϊκής απόφασης υπέρ του Κατάρ το 2018 από τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO), μετά την απόφαση των εν λόγω χωρών να κλείσουν τα εναέρια σύνορά τους κατά του Κατάρ.
Πώς διαμορφώνονται σήμερα οι σχέσεις Ελλάδας – Κατάρ, και τι προοπτικές ενίσχυσης τους υπάρχουν; Ιδιαίτερα στον τομέα των επενδύσεων η Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελέσει έναν επενδυτικό προορισμό για το Κατάρ;
Οι σχέσεις Ελλάδας – Κατάρ βρίσκονται σε κατάσταση συνεχούς ανάπτυξης και ως εκ τούτου, πραγματοποιήθηκαν αρκετές επίσημες επισκέψεις υψηλού επιπέδου.
Το Κατάρ επιθυμεί την σύσφιγξη των διμερών σχέσεων με την Ελλάδα, μέσω της αμοιβαίας υποστήριξης στα Διεθνή Συνέδρια και Οργανισμούς, της σύναψης διμερών συμφωνιών, της ενίσχυσης της αεροπορικής σύνδεσης μεταξύ τους (προστέθηκαν δυο νέοι προορισμοί στην Θεσσαλονίκη και την Μύκονο, παράλληλα με την Αθήνα) και της ολοκλήρωσης των εκκρεμών σημαντικών συμφωνιών (με την ενεργοποίηση της Συμφωνίας Απαλλαγής των Διπλωματικών Διαβατηρίων από την Θεώρηση Εισόδου).
Το ενδιαφέρον του Κατάρ στον επενδυτικό τομέα είναι έντονο. Βάσει κοινών επενδυτικών συμφωνιών η Ντόχα ενδιαφέρεται να επενδύσει στην Ελλάδα.
Παράλληλα το Κατάρ διαθέτει ειδικούς Επενδυτικούς Φορείς, όπως η Αρχή Επενδύσεων, η οποία ασχολείται με ξένες επενδύσεις σε όλους τους τομείς.
Πρόσφατα εγκαινιάστηκε και το τρίτο γήπεδο του Παγκόσμιου Κυπέλου Ποδοσφαίρου 2022 στο Κατάρ. Τι ευκαιρίες δίνει στη χώρα αυτή η διοργάνωση και κατά πόσο φιλοδοξείτε να γίνει το παγκόσμιο Κύπελο ένα γεγονός που θα «ξανασυστήσει» το Κατάρ στον κόσμο;
Το Κατάρ αποτελεί την μελλοντική αθλητική όαση, καθώς με την διοργάνωση του Μουντιάλ 2022 επιδιώκει να αποδείξει στον κόσμο ότι και οι αραβικές χώρες δύνανται να οργανώσουν παγκόσμιες εκδηλώσεις.
Επισημαίνουμε ότι η πανδημία του κoροναϊού δεν επηρέασε τα έργα του Μουντιάλ 2022, καθώς όλα προχωρούν χωρίς καμία καθυστέρηση.
Αναφέρουμε εδώ πως πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του τρίτου Σταδίου του Μουντιάλ «Education City» και πως το τελευταίο στάδιο θα ολοκληρωθεί το 2021, ήτοι ένα χρόνο πριν από την επίσημη έναρξη του Πρωταθλήματος.
Η Ντόχα μετέβη από το στάδιο της προετοιμασίας για αυτό το σημαντικό γεγονός στο στάδιο της πραγματικότητας που περιλαμβάνει το συντονισμό και την επιλογή των Σταδίων που θα φιλοξενήσουν τους αγώνες, κατά την έναρξη και την λήξη του Πρωταθλήματος.
Παράλληλα η Ανώτατη Επιτροπή Έργων και Κληρονομιάς ανακοίνωσε πως στο Στάδιο Al-Bayt, το οποίο φιλοξενεί 60.000 θεατές, θα διεξαχθεί ο αγώνας της έναρξης του Μουντιάλ, τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022, ενώ ο τελικός αγώνας θα διεξαχθεί στις 18 Δεκεμβρίου 2022, που συμπίπτει με την Εθνική Ημέρα της χώρας, στο Στάδιο Lusail, ενώπιον 80.000 θεατών. Επίσης θα διεξάγονται 4 αγώνες καθημερινά σε διάστημα 11 ημερών και οι πωλήσεις των εισιτηρίων θα ξεκινήσουν στα τέλη του 2020.
Σας διαβεβαιώνουμε ότι το Κατάρ θα προσφέρει μια πλούσια και μοναδική εμπειρία στους οπαδούς του ποδοσφαίρου το 2022 και θα αποτελέσει μια μοναδική ευκαιρία για να γνωρίσετε τον αραβικό πολιτισμό.
- Σχολεία: Πότε ανοίγουν μετά την Πρωτοχρονιά
- Ο Μαλεντόν, ο Κάνααν και ένα «τρελό» σενάριο (vid)
- SOS για τα λύματα που βγήκαν στην πλημμυρισμένη Ποσειδώνος – «Όσοι ήρθαν σε επαφή πρέπει να πλυθούν διεξοδικά»
- ΗΠΑ: Συγκινεί 9χρονος που υπεβλήθη σε μεταμόσχευση καρδιάς – Μαγειρεύει για να συγκεντρώσει χρήματα για παιδιά
- Το bitcoin ήταν το χρυσό φλουρί του 2024 – Ποια κρυπτονομίσματα θέλουν κομμάτι της πίτας
- Ποσειδώνος: «Θα χρειαστούν 2 χρόνια για να λυθεί το πρόβλημα» λέει ο δήμαρχος Αλίμου για τη συσσώρευση υδάτων