Μεγαλώνουμε παιδιά με φιλοδοξίες
Θέλουμε πάντα το καλύτερο για τα παιδιά μας, αλλά πώς μπορούμε να τα ενθαρρύνουμε να θέτουν στόχους και να έχουν κίνητρα;
Θέλουμε πάντα το καλύτερο για τα παιδιά μας, αλλά πώς μπορούμε να τα ενθαρρύνουμε να θέτουν στόχους και να έχουν κίνητρα; Υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε ως γονείς για να μεγαλώσουμε παιδιά με φιλοδοξίες.
Αποτελούμε παράδειγμα προς μίμηση
Για τα παιδιά μας λειτουργούμε ως πρότυπο και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ. Όταν τα παιδιά μας μάς βλέπουν να θέτουμε στόχους και να εργαζόμαστε ώστε να τους πετύχουμε, τους δείχνουμε τον δρόμο για να κάνουν κι εκείνα το ίδιο στο μέλλον. Μάλιστα, μπορούμε να μοιραζόμαστε με τα μικρά μας τις φιλοδοξίες μας και να τα κρατάμε ενήμερα για την προσπάθεια που καταβάλλουμε.
Διευρύνουμε τους ορίζοντές τους
Παρουσιάζουμε στο παιδί ιστορίες ανθρώπων που κατάφεραν να πετύχουν βασιζόμενοι στις δικές τους δυνάμεις, αντιμετωπίζοντας τις δυσκολίες που παρουσιάστηκαν στον δρόμο τους. Αναζητούμε βιβλία που απορρίπτουν τα στερεότυπα των φύλων και ενθαρρύνουμε το παιδί να υιοθετήσει μια αισιόδοξη και φιλόδοξη προσέγγιση για τη ζωή. Όσο περισσότερα ερεθίσματα δίνουμε στο παιδί, τόσο πιο πιθανό είναι να βρει κάτι που κεντρίζει το ενδιαφέρον του.
Βρίσκουμε τι τα παρακινεί
Πολλοί γονείς μπαίνουν στον πειρασμό να «φυτέψουν» ιδέες στο κεφάλι του παιδιού τους για τη μελλοντική του καριέρα. Ωστόσο, κάτι τέτοιο στην πραγματικότητα δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό. Άλλωστε, το πιο σημαντικό είναι το παιδί να ασχολείται με κάτι που του φαίνεται ενδιαφέρον και το ευχαριστεί. Μια καλύτερη προσέγγιση, λοιπόν, είναι να παρατηρήσουμε τα ενδιαφέροντά του, να το βοηθήσουμε να τα αναπτύξει και να το ενθαρρύνουμε να ασχοληθεί με κάτι που το εμπνέει.
Τα διδάσκουμε την αποτυχία
Η αποτυχία είναι αναπόφευκτη στη ζωή. Όταν το παιδί θέτει στόχους, περιστασιακά μπορεί να αποτυγχάνει και αυτό είναι εντάξει. Το σημαντικό είναι να μάθουμε στο παιδί να αποκρίνεται σωστά στην αποτυχία, προετοιμάζοντάς το. Έτσι, δεν πρέπει να είμαστε υπερβολικά ελεγκτικοί και επικριτικοί, αλλά να αφήνουμε χώρο και για λάθη. Ως γονείς πρέπει να βοηθάμε το παιδί να κατανοήσει το λάθος του και να βρει μόνο του τι θα μπορούσε να κάνει διαφορετικά την επόμενη φορά. Με αυτόν τον τρόπο θα του διδάξουμε την αξία της επιμονής, η οποία θα του φανεί απαραίτητη στη μετέπειτα πορεία του.
- Η αποκάλυψη του Μάικ Τζέιμς για τη μεταγραφή του στον Ολυμπιακό – Τι είπε για τον Γιαννακόπουλο
- «Σερ: Aπομνημονεύματα»: Οι αυτοκτονικές τάσεις, η παρανοϊκή ζήλια και ο χωρισμός με τον Σόνι Μπόνο
- Κασσελάκης: Όσοι πάνε να ψηφίσουν στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ συναινούν σε αντιδημοκρατικές πρακτικές
- Είδη πολυτελείας: Γιατί 50 εκατομμύρια άνθρωποι σταμάτησαν να αγοράζουν «μάρκες»
- 15-0 ήταν και… πάει: Οι Σέλτικς έβαλαν τέλος στο σερί των Καβαλίερς (120-117)
- Κέιτ Μος: Η topless φωτογράφιση και η «τοξική» φιλία με την Κορίν Ντέι, τη γυναίκα που την έκανε διάσημη