Ψάχνει αντιπολιτευτική πυξίδα ο ΣΥΡΙΖΑ για να βγει από την εσωστρέφεια
Αντιπολιτευτική πυξίδα ψάχνει ο ΣΥΡΙΖΑ για να ξεπεράσει την εσωστρέφεια στην οποία βρίσκεται. Η εκκρεμότητα του συνεδρίου. Ο ανασχηματισμός των τομεαρχών πριν από την παρουσία Τσίπρα στη ΔΕΘ.
Αντιπολιτευτική πυξίδα ψάχνει ο ΣΥΡΙΖΑ για να ξεπεράσει την εσωστρέφεια στην οποία βρίσκεται. Η αναβολή του συνεδρίου «ανασυγκρότησης» του «ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική συμμαχία» τον προηγούμενο Μάιο λόγω του κοροναϊού συντηρεί τις εσωκομματικές εκκρεμότητες.
«Πάλιωσε» το πρόγραμμα
Θεωρητικά αυτές τις μέρες θα πρέπει να παρθούν οι τελικές αποφάσεις για το πότε και κάτω από ποιες συνθήκες θα διεξαχθεί το επικείμενο συνέδριο, ωστόσο η έξαρση του αριθμού των κρουσμάτων και η συνολική αρνητική εικόνα της πανδημίας θέτουν υπό αίρεση τις όποιες αποφάσεις.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι» που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας τον περασμένο Μάιο φαίνεται να έχει παλιώσει, οι εξελίξεις στην οικονομία το έχουν ξεπεράσει, ενώ σε αυτά έρχονται να προστεθούν οι δύο –τουλάχιστον- γραμμές που υπάρχουν στο ΣΥΡΙΖΑ για τα ελληνοτουρκικά με αιχμή τη συμφωνία με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ αλλά και το πλαίσιο διαλόγου με την Τουρκία.
Επί της ουσίας ο ΣΥΡΙΖΑ όλο αυτό το διάστημα απλώς παρακολουθεί τις κυβερνητικές επιλογές και κατά περίπτωση σχολιάζει χωρίς μέχρι ώρας να έχει δώσει ένα πειστικό αφήγημα για το πως ο ίδιος θα διαχειριζόταν μια πρωτόγνωρη κατάσταση από θέση κυβερνητικής ευθύνης.
Οι αντιπολιτευτικές βολές του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης εξαντλούνται σε επιμέρους κριτικές –χωρίς να είναι σαφές σε ποιο γενικότερο πλαίσιο και πρόγραμμα εντάσσονται- και ανάλογα με το πόσο κινείται δραστήρια ο κάθε τομεάρχης.
Ανασχηματισμός τομεαρχών ενόψει ΔΕΘ;
Μάλιστα το προηγούμενο διάστημα το θέμα του ανασχηματισμού των τομεαρχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε τεθεί επί τάπητος ωστόσο δεν προχώρησε μέχρι ώρας.
Πληροφορίες θέλουν τον Αλέξη Τσίπρα να προχωράει σε αυτή την κίνηση ώστε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να ανέβει στη Θεσσαλονίκη και τη ΔΕΘ έχοντας φρεσκάρει την ομάδα κρούσης του.
Ενδεικτικό του γεγονότος ότι στον ΣΥΡΙΖΑ όλο αυτό το διάστημα «ψάχνονταν» για να βρουν αντιπολιτευτική περπατησιά ήταν και η μάλλον περίεργη απόφαση του Αλέξη Τσίπρα στις αρχές Αυγούστου να ζητήσει από τη Λούκα Κατσέλη να διαμορφώσει πρόταση-σχέδιο σε απάντηση της κυβερνητικής πρωτοβουλίας να συστήσει την λεγόμενη «επιτροπή Πισσαρίδη».
Μάλιστα εκείνη η απόφαση δημιούργησε την εντύπωση ότι εκείνη η πρωτοβουλία του κ. Τσίπρα αποτελούσε άδειασμα και υποβάθμιση του τομεάρχη Οικονομικών και πρώην υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου.
Τελικά από τη δύσκολη θέση ο κ. Τσίπρας βρήκε χάρη στην άρνηση της Λούκας Κατσέλη να αναλάβει κομβικό ρόλο ως «αντι-Πισσαρίδης».
Η σολομώντειος λύση
Ωστόσο η όξυνση των ελληνοτουρκικών έφερε αντιμέτωπους τον κ. Τσίπρα και τον κ. Τσακαλώτο έστω και έμμεσα καθώς η ομάδα των «53» αντιτάχθηκε δημοσίως στην επίσημη θέση της Κουμουνδούρου για την συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την ΑΟΖ.
Μάλιστα η ομάδα Τσακαλώτου στοιχήθηκε στο συγκεκριμένο με την ομάδα των εκσυγχρονιστών ή «νεοσιμητικών» -όπως τους αποκαλεί ο Νίκος Κοτζιάς– του ΣΥΡΙΖΑ (Μπίστης κλπ) με τους οποίους ωστόσο η αριστερή αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε αντιπαράθεση για τα όρια της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ.
Ενδεικτικό δε, είναι η τραγελαφική παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στη βουλή για τη Συμφωνία με την Αίγυπτο.
Ψήφισε «παρών» ασκώντας την ίδια ώρα σκληρή κριτική προς την κυβέρνηση πως με αυτή τη συμφωνία ουσιαστικά παραιτείται από κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας για τη μισή Ρόδο και το Καστελόριζο και προκαλούσε ονομαστική ψηφοφορία για να εκθέσει τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας!
Όσο και αν ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθούσε να πείσει ότι η εν λόγω συμφωνία δεν εντάσσεται σε μια συνεκτική εθνική στρατηγική της κυβέρνησης και γι’ αυτό ψηφίζει παρών, όλοι έμειναν με την εντύπωση πως το παρών ήταν η σολομώντεια λύση στα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ όπου οι μισοί ήταν υπέρμαχοί της και κάποιοι λιγότεροι ήθελαν την καταψήφιση της εν λόγω συμφωνίας.
Οι εκκρεμότητες
Σε αυτή την εικόνα ήρθαν να προστεθούν οι διαδικτυακοί καβγάδες του Νίκου Καρανίκα με στελέχη των «53» με αφορμή την πέραν του δέοντος για ηγέτη της Αριστεράς «θρησκευτικού τύπου» δήλωση Τσίπρα για το Δεκαπενταύγουστο.
Στην ίδια κατεύθυνση η Θεοδώρα Τζάκρη μίλησε για «αριστερίζουσες εκκρεμότητες» πυροδοτώντας περαιτέρω τη φορτισμένη εσωκομματική ατμόσφαιρα και ακολούθησε μπαράζ αρθρογραφίας από τους «53» που κατήγγειλαν πασοκοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ και μετατροπή σε αρχηγικό κόμμα, κατά τις παραδόσεις του «αντρεοπαπανδρεϊσμού».
Σειρά πρώην βουλευτών και στελεχών όπως η Αννέτα Καββαδία, η Φωτεινή Βάκη και ο Πάνος Λάμπρου ξιφούλκησαν κατά του κ. Καρανίκα και της κας Τζάκρη -εμμέσως και κατά του Παύλου Πολάκη- καθώς εισέπραξαν τις παρεμβάσεις των προεδρικών ως ούτε λίγο ούτε πολύ απειλές διαγραφών προς όσους άσκησαν κριτική τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτή την εικόνα έρχεται να συμπληρώσει η καλοκαιρινή …χαλαρότητα σε ότι αφορά την αντιπολιτευτική δραστηριότητα.
Ώρα μηδέν
Το κλίμα δεν είναι καθόλου καλό στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται και πάλι στο σημείο μηδέν, εξακολουθεί να αναλώνεται σε ασκήσεις εσωκομματικών ισορροπιών, κυνηγώντας όπως ο σκύλος την ουρά του, την ώρα που και η κυβέρνηση βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και όχι μόνο έχει περάσει ο μήνας του μέλιτος με τους ψηφοφόρους της μετά από ένα και πλέον χρόνο διακυβέρνησης αλλά βρίσκεται σε δύσκολη θέση σε όλα τα βασικά μέτωπα που αντιμετωπίζει.
Παρ’ όλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταφέρει να βρίσκεται σε ακόμα δυσκολότερη θέση ως αξιωματική αντιπολίτευση.
- Συρία: Στη Δαμασκό ο Φιντάν – Θερμή χειραψία και χαμόγελα με Τζουλάνι
- Ρόμα – Πάρμα 5-0: Έκανε πάρτι ο Ντιμπάλα
- LIVE: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Μπόρνμουθ
- Η αποστολή του Άρη για το παιχνίδι με τον Αστέρα
- Πώς η κλιματική αλλαγή απειλεί τους εργαζόμενους – Απαιτούνται λύσεις
- Βασίλης Καρράς: Τι αποκαλύπτει ο βιογράφος του τραγουδιστή έναν χρόνο από τον θάνατο του