Η American Airlines δηλώνει ότι θα απολύσει ή θα θέσει σε διαθεσιμότητα 19.000 υπαλλήλους από την 1η Οκτωβρίου, εκτός εάν η αεροπορική βιομηχανία λάβει περισσότερη βοήθεια από το Κογκρέσο.

Μαζικές απολύσεις και διαθεσιμότητες

Σύμφωνα με πληροφορίες από το CNN, η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία του κόσμου, η οποία είχε 133.700 υπαλλήλους, αναφέρει ότι θα πρέπει να μειώσει τον αριθμό του προσωπικού κατά «τουλάχιστον» 40.000 υπαλλήλους.

Ανέφερε ότι 12.500 είχαν συμφωνήσει να αποχωρήσουν από την εταιρεία με πακέτα πρόωρης συνταξιοδότησης ή εξαγοράς, ενώ άλλοι 11.000 είχαν συμφωνήσει σε εθελοντική διαθεσιμότητα για τον Οκτώβριο.

«Ακόμη και με αυτές τις θυσίες, περίπου 19.000 μέλη της εταιρείας μας θα τεθούν ακούσια σε διαθεσιμότητα ή θα φύγουν από την εταιρεία από την 1η Οκτωβρίου, εκτός εάν υπάρξει επέκταση της [ομοσπονδιακής βοήθειας]», δήλωσε σε επιστολή του προς τους υπαλλήλους, ο Αμερικανός Διευθύνων Σύμβουλος Doug Parker και ο Πρόεδρος Robert Isom.

Είπε επίσης ότι οι προειδοποιήσεις απολύσεων στάλθηκαν την Τρίτη σε 17.500 υπαλλήλους

Σύμφωνα με τους όρους του νόμου «CARES», που παρείχε βοήθεια έως και 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην αμερικανική αεροπορική βιομηχανία, οι αεροπορικές εταιρείες δε μπορούσαν να απολύσουν ή να προχωρήσουν σε ακούσια διαθεσιμότητα του προσωπικού μέχρι την 1η Οκτωβρίου.

«Το μόνο πρόβλημα με τη νομοθεσία είναι ότι όταν θεσπίστηκε τον Μάρτιο, θεωρήθηκε ότι έως τις 30 Σεπτεμβρίου, ο ιός θα ήταν υπό έλεγχο και η ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια θα είχε επιστρέψει», ανέφερε η επιστολή.

«Αυτό προφανώς δεν ισχύει. Βάσει των τρεχόντων επιπέδων ζήτησης, τώρα στην Αμερική σκοπεύουμε να κάνουμε 50% λιγότερες πτήσεις, με τα διεθνή δρομολόγια μεγάλων αποστάσεων να μειώνονται στο 25% των επιπέδων του 2019», προσέθεσε.

Η αεροπορική εταιρεία ανακοίνωσε επίσης την περασμένη εβδομάδα ότι θα αναστείλει την εξυπηρέτηση σε 15 μικρότερες αγορές των ΗΠΑ τον Οκτώβριο, ως κίνηση μείωσης του κόστους.

Η αεροπορική βιομηχανία και τα συνδικάτα της πιέζουν για επέκταση της βοήθειας, γεγονός που συνδέεται με τη συζήτηση για άλλα πακέτα οικονομικής βοήθειας που ήδη εξετάζονται, συμπεριλαμβανομένων των αυξημένων παροχών ανεργίας και της βοήθειας από τις κυβερνήσεις της εκάστοτε πολιτείας.