Στις αγορές ξανά η Ελλάδα με 10ετές ομόλογο – Ανησυχία για τα δημόσια έσοδα
Η νέα έξοδος στις αγορές παρά το γεγονός ότι έχει υπερκαλυφθεί το δανειακό πρόγραμμα της χρονιάς κρίνεται ως «αμυντική κίνηση» καθώς το οικονομικό επιτελείο προβλέπει ότι η διάρκεια και οι επιπτώσεις της πανδημίας υπερβαίνουν τα αρχικά σενάρια
- Σαρωτικοί έλεγχοι για το αφορολόγητο των γονικών παροχών
- Η Μπιγιονσέ έπαθε... Πάμελα Άντερσον και το διαδίκτυο έχασε το μυαλό του
- Όλη η αλήθεια για τον ξυλοδαρμό της 41χρονης που χαροπαλεύει – Βίντεο «καίει» τον δράστη
- Ακρόαση Τζιτζικώστα: «Βγάλτε τον έξω» φώναζε η Βόζεμπεργκ όταν επιχείρησε να ρωτήσει ο Παπαδάκης
Σε νέα έκδοση δεκαετούς ομολόγου προχωρά εντός της εβδομάδας – εκτός απροόπτου την Τετάρτη – ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους προκειμένου να αντλήσει περί τα δύο δισ. ευρώ και να στηρίξει τα ταμειακά αποθέματα καθώς τα κρατικά έσοδα δέχονται ισχυρό πλήγμα από την πανδημία.
Η νέα έξοδος στις αγορές παρά το γεγονός ότι έχει υπερκαλυφθεί το δανειακό πρόγραμμα της χρονιάς κρίνεται ως «αμυντική κίνηση» καθώς το οικονομικό επιτελείο προβλέπει ότι η διάρκεια και οι επιπτώσεις της πανδημίας υπερβαίνουν τα αρχικά σενάρια. Οι δανειακές ανάγκες στο τέλος Ιουλίου, σύμφωνα με την Τράπεζας της Ελλάδος, ξεπέρασαν τα 12 δισ. ευρώ.
Οπως έγραψε το «Βήμα της Κυριακής« εφέτος η χώρα έχει προσφύγει ήδη τρεις φορές στις αγορές αντλώντας 7,5 δισ. ευρώ, μία ακόμα έκδοση ύψους 1,5-2 δισ. ευρώ αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες μέσω επανέκδοσης (reopening) παλαιάς έκδοσης.
Η κίνηση αυτή επισπεύδεται καθώς οι συνθήκες στις αγορές το επιτρέπουν, το κόστος χρήματος είναι σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, αλλά κανείς δεν γνωρίζει κατά πόσο αυτές οι ιδανικές συνθήκες θα διατηρηθούν μέχρι το τέλος του έτους όταν θα βγουν στις αγορές Ιταλία και Ισπανία προκειμένου να δανειστούν τεράστια – υπέρογκα ποσά λόγω του COVID που έχει εκτροχιάσει τα δημόσια οικονομικά τους.
Συνεχίζονται οι εκδόσεις εντόκων
Παράλληλα ο ΟΔΔΗΧ συνεχίζει τις εκδόσεις των εντόκων γραμματίων του Δημοσίου που επανήλθαν στο ύψος των 13 δισ. ευρώ. προκειμένου να κρατά γεμάτα τα ταμεία με χαμηλό κόστος δανεισμού καθώς τα επιτόκια στα έντοκα κινούνται στο μηδέν.
Στόχος είναι το ταμειακό απόθεμα να παραμείνει στο τέλος του έτους σε επίπεδα υψηλότερα των 30 δισ. ευρώ, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία των δημοσίων εσόδων και της εισροής πόρων από τα ευρωπαϊκά ταμεία. Τα δεδομένα δείχνουν πάντως ότι το 2020 θα είναι μια δύσκολη χρονιά για την Ελλάδα, ενώ το ερώτημα είναι πλέον πώς θα είναι τα πράγματα το 2021, καθώς η όποια ανάκαμψη δεν αναμένεται να καλύψει τις απώλειες της εφετινής χρονιάς.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις