Χίος : H πρώτη #gopafree παραλία στον Καρφά
Στόχος του προγράμματος στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος Χίου είναι η ανακύκλωση των αποτσίγαρων και η αποστολή τους σε ειδικά εργοστάσια του εξωτερικού προκειμένου να επαναχρησιμοποιηθούν ως νέα υλικά.
- Ειδήσεις από την Γάζα: Πώς η Meta περιόρισε τα μέσα από τα παλαιστινιακά εδάφη
- O Έλον Μασκ στο μικροσκόπιο για διαρροή κρατικών μυστικών
- Έλτον Τζον και Φαρέλ Γουίλιαμς: Στη βραχεία λίστα για το Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού
- Πρόστιμα 5,5 εκατ. για αισχροκέρδεια σε 8 πολυεθνικές - Για ποιες εταιρείες χτυπάει η καμπάνα
Πρωτοπόρο εγχείρημα αποφάσισε να εφαρμόσει ο Δήμος Χίου, προχωρώντας, σε συνεργασία με την εταιρεία Cigaret Cycle, στην ανακύκλωση των αποτσίγαρων τόσο από τις παραλίες όσο και από επιλεγμένα σημεία του νησιού, και συμβάλλοντας ενεργά στην ευαισθητοποίηση των πολιτών και στη μείωση των κινδύνων περιβαλλοντικής μόλυνσης.
Εθελοντικός καθαρισμός
Σε αυτό το πλαίσιο το πρωί του Σαββάτου, ομάδα εθελοντών, στελέχη του Δήμου Χίου αλλά και ανιχνευτές του 1ου Συστήματος Προσκόπων και του 2ου συστήματος Ναυτοπροσκόπων με τη βοήθεια της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης προχώρησαν στον εθελοντικό καθαρισμό της παραλίας στον Καρφά, ο οποίος θα αποτελέσει την πρώτη #gopafree παραλία του νησιού.
Στόχος του προγράμματος στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος Χίου, είναι η ανακύκλωση των αποτσίγαρων και η αποστολή τους σε ειδικά εργοστάσια του εξωτερικού προκειμένου να επαναχρησιμοποιηθούν ως νέα υλικά.
Από τις γόπες μπορούν να κατασκευαστούν πλαστικά σκεύη ή να χρησιμοποιηθούν ακόμη και στο μίγμα για ασφαλτόστρωση των δρόμων.
Στην Ελλάδα παράγονται κάθε χρόνο 22 δισεκατομμύρια αποτσίγαρα και δεν έχουν χαρακτηριστεί ως επικίνδυνα απόβλητα, παρά το γεγονός ότι περιέχουν επικίνδυνα χημικά και πλαστικό.
Μπαίνουν στην τροφική αλυσίδα
Τα αποτσίγαρα καταλήγουν στα κοινά σκουπίδια και πολύ συχνά στις θάλασσες όπου καταναλώνονται από θαλάσσιους οργανισμός και στη συνέχεια μπαίνουν στην τροφική αλυσίδα απειλώντας και τη δημόσια υγεία.
Η Ελλάδα δεν διαθέτει επίσημο σύστημα για την ανακύκλωσή τους παρά το γεγονός ότι με βάση την ευρωπαϊκή οδηγία για τα πλαστικά μιας χρήσης θα πρέπει να συλλέγονται χωριστά.
Για τη σημαντικότητα του εγχειρήματος καθώς και τη σημασία που δίνει ο Δήμος Χίου στα ζητήματα προστασίας του Περιβάλλοντος είτε μέσω της ΔΙΑΝΟΧ, είτε μέσω του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Σταμάτης Κάρμαντζης, σημειώνοντας ότι η όποια δράση θα πρέπει να έχει στόχο τις επόμενες γενιές, στις οποίες, όπως είπε, οι παλαιότερες γενιές θα πρέπει να παραδώσουν ένα καλύτερο νησί.
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο εκπρόσωπος της «Cigarrete Cycle» Γιώργος Σακελλαρίου, σημειώνοντας πως το 40% σε παγκόσμιο επίπεδο των σκουπιδιών είναι αποτσίγαρα και γόπες.
Οικονομική βοήθεια
«Το πλαστικό μέρος της γόπας του αποτσίγαρου, μπορεί να ανακυκλωθεί για τα βιομηχανικά πλαστικά. Για δε το υπόλειμμα που είναι το χαρτί και τα υπόλοιπα, μπορούν να κομποστοποιηθούν και να χρησιμοποιηθούν για λίπασμα.
»Μέρος των εσόδων θα διατίθεται για την αγορά γυαλιών και εξαρτημάτων ακουστικής για ανθρώπους που έχουν πρόβλημα οικονομικό καθώς κοστίζουν έως και 800 ευρώ και δεν μπορούν να τα προμηθευτούν», ανέφερε.
Πηγή: politischios.gr
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις