Σαν σε παραμύθι: Μουσείο στη Μαδρίτη γέμισε με γιγαντιαία λουλούδια
Τα τεχνουργήματα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας του Halilaj και του δια βίου συνεργάτη του, του καλλιτέχνη Álvaro Urbano.
- «Υπάρχει θέμα» με το «De Grece» – Πυρά κομμάτων με το επίθετο που διάλεξαν οι Γλύξμπουργκ
- Βίντεο ντοκουμέντο λίγο μετά τη δολοφονία της Ράνιας στην Κρήτη - «Σκότωσα τον πατέρα μου» έλεγε ο δράστης
- Οι «must» προορισμοί για τα Χριστούγεννα - Ποιες περιοχές μαγνητίζουν το ενδιαφέρον
- «Συνεργαζόταν με Τούρκους για να με σκοτώσουν» - 10 μέρες σχεδίαζε τη δολοφονία του 52χρονου ο δράστης
Τα ωδικά πτηνά που ξέρουμε ως πτιλονορρυγχίδες έχουν μια από τις πιο ασυνήθιστες συμπεριφορές του ζωικού βασιλείου για να εντυπωσιάσουν και να προσκαλέσουν σε ζευγάρωμα το ταίρι τους: τα αρσενικά «φιλοτεχνούν» περίτεχνα διακοσμημένες φωλιές, προσπαθώντας να κορτάρουν τους ερωτικούς συντρόφους τους. Από αυτή τη μοναδική τελετή εμπνεύστηκε ο Κοσοβάρος καλλιτέχνης Petrit Halilaj για την πρώτη ατομική έκθεσή του στο Palacio de Cristal του Μουσείου Reina Sofia της Μαδρίτης.
Η οποία είναι και η πρώτη έκθεση στο Museo Reina Sofia, με την επανέναρξη του μετά το lockdown.
Η εγκατάσταση, της οποίας ο πλήρης τίτλος είναι «Σε ένα κοράκι και στους τυφώνες που ξαναφέρνουν μυρωδιές ερωτευμένων από άγνωστους τόπους», είναι μια μεταφορική φωλιά που συνδέει το εσωτερικό με το εξωτερικό του Palacio de Cristal. Τα τεχνουργήματα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας του Halilaj και του δια βίου συνεργάτη του, του καλλιτέχνη Álvaro Urbano. «Ήθελα να συλλάβω το Palacio de Cristal ως ένα μέρος για τον εορτασμό του έρωτα» δήλωσε, στο Colossal, ο Κοσοβάρος καλλιτέχνης.
Step inside Petrit Halilaj’s monumental bird's nest of oversized flowers within Reina Sofia’s Palacio de Cristal. https://t.co/ptshLlEbxW pic.twitter.com/CZAbltt5CN
— Colossal (@Colossal) August 28, 2020
Οι επιμελητές της έκθεσης περιγράφουν τη «φωλιά» ως «συνέχεια του περιβάλλοντός της, των επισκεπτών της και των δραστηριοτήτων τους. Επιπλέον, υπάρχει κάτι παράξενο και δυσανάλογο στο μέγεθος αυτής της φωλιάς, στη γιγαντιαία κλίμακα των λουλουδιών της και στην άνεση και κεντρικότητα που προσφέρει στα πουλιά. Με αυτόν τον τρόπο ο καλλιτέχνης αναστέλλει τη λογοκεντρική προοπτική που μας κάνει να πιστεύουμε ότι είμαστε και το κέντρο και το μέτρο όλων των πραγμάτων».
«Ο Halilaj προσφέρει ένα καταφύγιο και, με αυτόν τον τρόπο, γεννά ελπίδα για ένα πιθανό μέλλον, διαφορετικό από αυτό που κατά τα φαινόμενα μας περιμένει» τονίζουν.
el palacio de cristal está igual de contento que yo 🌈 pic.twitter.com/XTy0xZrDYR
— lauuu 🌈 (@xdnaicran) August 30, 2020
Η έκθεση ολοκληρώνεται στις 28 Φεβρουαρίου του 2021.
Palacio de cristal | Petrit Halilaj #Madrid pic.twitter.com/qYMOAqFFe0
— the dx project (@thedxproject) August 30, 2020
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις