Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
NYT: Ο «γόρδιος δεσμός» στην Ανατολική Μεσόγειο και τα παιχνίδια με τη φωτιά

NYT: Ο «γόρδιος δεσμός» στην Ανατολική Μεσόγειο και τα παιχνίδια με τη φωτιά

Στα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο αφιερώνουν άρθρο τους οι «New York Times», σημειώνοντας ότι «ήρθε η ώρα να ακούσουμε τη Γερμανία και να κάνουμε ένα βήμα πίσω»

Στα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο αφιερώνουν άρθρο τους οι «New York Times», σημειώνοντας ότι «ήρθε η ώρα να ακούσουμε τη Γερμανία και να κάνουμε ένα βήμα πίσω».

Πιο συγκεκριμένα, το κύριο άρθρο που κάνει λόγο για ένα νέο Game of Thrones στη Μεσόγειο» παρουσιάζει το πρόβλημα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, χωρίς να διστάζει να χαρακτηρίσει «αυταρχικό» τον τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν.

«Σαν να μην έφταναν τα προβλήματα που ήδη υπάρχουν στον κόσμο, δύο κράτη σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα και η Τουρκία, βρίσκονται σε μια επικίνδυνη κρίση εμπλέκοντας και άλλες χώρες, ενώ φαίνεται ότι η μόνη που μπορεί να ασκήσει επιρροή είναι η Γερμανία» αναφέρουν οι NYT, εστιάζοντας μεταξύ άλλων στην εμπλοκή τρίτων χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το γεωπολιτικό παιχνίδι

«Στον πυρήνα της κρίσης αυτής βρίσκεται η ενέργεια και συγκεκριμένα, τα πλούσια αποθέματα φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν την περασμένη δεκαετία στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι τα πολλά νησιά που κατέχει στην περιοχή της δίνουν αποκλειστικά δικαιώματα εξόρυξης στα ύδατα που βρίσκονται γύρω τους, μια θέση που ευρέως υποστηρίζεται από το Διεθνές Δίκαιο. Αλλά η Τουρκία, η οποία αισθάνεται στριμωγμένη, έχει διαφορετική γνώμη και έχει στείλει πλοία ερευνών συνοδευόμενα από πολεμικά γύρω από την Κύπρο.

» Οι διενέξεις Ελλάδας και Τουρκίας δεν είναι καινούριες. Αυτό που περιπλέκει τα πράγματα στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι ότι τα αποθέματα αυτά, τα εποφθαλμιούν και άλλες χώρες.

» Eπί της αρχής, αυτά τα αποθέματα θα πρέπει να φέρουν κοντά τις χώρες προκειμένου να τα εκμεταλλευτούν. Και όντως, οι περισσότερες χώρες (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, Αίγυπτος, Ιταλία, Ιορδανία, ακόμα και Παλαιστίνη) το έχουν κάνει».

Ο γόρδιος δεσμός

Στο σημείο αυτό, η αμερικανική εφημερίδα κάνει λόγο για απομόνωση της Τουρκίας «αφενός λόγω (χωρικών) διεκδικήσεων της Ελλάδας, αφετέρου λόγω του αυταρχικού προέδρου Ερντογάν, o οποίος προκαλεί απέχθεια σε συμμάχους της Τουρκίας με την επιθετική συμπεριφορά του σε Συρία, Λιβύη και εντός της Τουρκίας. Το γεγονός ότι η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ αλλά όχι της ΕΕ περιπλέκει τα πράγματα ακόμα περισσότερο.

» Η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ αλλά όχι του ΝΑΤΟ, ενώ η Ελλάδα είναι μέλος και της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, γεγονός που δημιουργεί αλληλοεπικαλύψεις. Επιπλέον, σημειώνεται ότι η Κύπρος είναι διχοτομημένη με το βόρειο τμήμα της να αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία».

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, μία προσπάθεια της Γερμανίας να λύσει αυτό το γόρδιο δεσμό κατέρρευσε όταν η Ελλάδα ανακοίνωσε την ενεργειακή της συμφωνία με την Αίγυπτο, σε απάντηση παρεμφερούς συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Η Τουρκία άμεσα ξεκίνησε τις έρευνές της, ενώ ελληνική φρεγάτα την παρακολουθούσε.

«Το περίεργο με αυτή την κρίση είναι ότι ο ανταγωνισμός για τα ορυκτά καύσιμα θα έπρεπε να αφορά το πώς θα μπορούσε να σταματήσει η χρήση τους ειδικά όσον αφορά σε χώρες που στηρίζουν τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. Επιπλέον, με την επιβράδυνση της διεθνούς οικονομίας λόγω της πανδημίας και την συνακόλουθη πτώση των τιμών στην ενέργεια, η Ευρώπη έχει επάρκεια σε αέριο. Επίσης, φαίνεται περίεργο πώς μεσογειακές χώρες βυθίζονται σε περιττές εντάσεις ενώ ήδη έχουν να αντιμετωπίσουν κρίσεις όπως για παράδειγμα, την οικονομική κρίση και την πανδημία του κοροναϊού» επισημαίνουν οι New York Times.

Σε άλλες εποχές, οι ΗΠΑ θα είχαν παρέμβει όπως έκαναν το 1996 όταν λίγο έλειψε η Ελλάδα να εμπλακεί σε πόλεμο με την Τουρκία. Ο πρόεδρος Τραμπ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ερντογάν, καλώντας τον να διαπραγματευτεί αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ΗΠΑ υπό τον Τραμπ δεν μπορούν να εκληφθούν ως βιώσιμος διαμεσολαβητής, όταν μάλιστα ο πρόεδρος βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο. H Μεγάλη Βρετανία από την πλευρά της, έχει αποτραβηχτεί από τα ευρωπαϊκά πράγματα τώρα που βρίσκεται εκτός ΕΕ, ενώ η ίδια η Ένωση δεν έχει επιρροή στην Τουρκία από τότε που κατέστη σαφές ότι υπό τον Ερντογάν δεν έχει καμία πιθανότητα να ενταχθεί στην ΕΕ.

Έτσι η Γερμανία, η οποία έχει αυτή τη στιγμή την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έχει αναλάβει να φέρει την Ελλάδα και την Τουρκία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τον γερμανό ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας να έχει επισκεφθεί Άγκυρα και Αθήνα.

Όπως επισημαίνεται «ο πόλεμος δεν είναι προς το συμφέρον κανενός και η σύγκρουση μεταξύ κρατών μελών του ΝΑΤΟ θα πρέπει να θεωρείται αδιανόητη. Αλλά, όταν οι εντάσεις φτάνουν στο επίπεδο που έχουν φτάσει στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως είπε και ο κ. Μάας, «ακόμη και η μικρότερη σπίθα μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή».

» Η Γερμανία έχει καλέσει όλες τις πλευρές να σταματήσουν τις προκλητικές στρατιωτικές ενέργειες, βήμα το οποίο στη συνέχεια θα πρέπει να ακολουθήσει ένα moratorium στις έρευνες σε αμφισβητούμενα ύδατα. Και μετά να αναλάβει η διπλωματία».

Must in

Γκέιμπριελ: «Είμαι ενθουσιασμένος – Θα φέρω κοψίματα, καρφώματα και ενέργεια στο παρκέ» (vid)

Ο Ουένιεν Γκέιμπριελ συστήθηκε στον κόσμο του Παναθηναϊκού με την άφιξή του στην Ελλάδα δημιουργώντας μεγάλες προσδοκίες.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο