Ο πλανήτης φλέγεται: Αύξηση των επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα που εκλύουν οι πυρκαγιές της Αρκτικής
Ο όγκος διοξειδίου του άνθρακα που εκλύθηκε φέτος από τις πυρκαγιές στον αρκτικό κύκλο, έχει ήδη ξεπεράσει κατά 35% το σύνολο των αντίστοιχων εκπομπών του 2019
Ο όγκος διοξειδίου του άνθρακα που εκλύθηκε φέτος από τις πυρκαγιές στον αρκτικό κύκλο, έχει ήδη ξεπεράσει κατά 35% το σύνολο των αντίστοιχων εκπομπών του 2019.
Τα τελευταία δεδομένα, τα οποία προέρχονται από τον Κοπέρνικο, την υπηρεσία επιτήρησης της ατμόσφαιρας της ΕΕ, δείχνουν ότι μέχρι τις 24 Αυγούστου, 245 μεγατόνοι διοξειδίου του άνθρακα απελευθερώθηκαν φέτος από τις πυρκαγιές. Για ολόκληρο το 2019, ο αντίστοιχος αριθμός περιορίστηκε στους 181 μεγατόνους.
Ο μεγαλύτερος αριθμός πυρκαγιών που παρατηρήθηκαν ταυτόχρονα ήταν περίπου 600 στα τέλη Ιουλίου, με τον αντίστοιχο αριθμό να κυμαίνεται στις 400 για το 2019. Το γεγονός γίνεται ακόμη πιο ανησυχητικό, αν λάβουμε υπόψη μας ότι ο αριθμός περιοριζόταν κατά μέσο όρο περίπου στις 100, στο διάστημα 2013 – 2018.
Πολυήμερες πυρκαγιές
Ο Δρ. Μαρκ Πάρινγκτον, κορυφαίος επιστήμων του Κοπέρνικου, αναφέρει ότι οι πυρκαγιές που ξέσπασαν στον αρκτικό κύκλο φέτος το καλοκαίρι ενδέχεται να δημιουργούν νέο προηγούμενο. Οι εκπομπές αυξήθηκαν σημαντικά τον Ιούλιο και στις αρχές Αυγούστου σε σύγκριση με το 2019. «Από κάποιες απόψεις, τα δεδομέναήταν ίδια με εκείνα του 2019, σε ό,τι αφορά τις ξηρές και ζεστές κλιματικές συνθήκες στην αρκτική περιοχή της Σιβηρίας. Φέτος, η διαφορά έγκειται στη μεγάλη ομάδα πυρκαγιών που έκαιγαν ολόκληρο τον Ιούλιο για πολλές μέρες, αυξάνοντας τις εκπομπές σύμφωνα με υπολογισμούς».
Ο Δρ. Τόμας Σμιθ, αναπληρωτής καθηγητής περιβαλλοντικής δημοσιογραφίας στο LSE, αναφέρει ότι το 2019 ήδη ήταν ασυνήθιστη χρονιά για τον αρκτικό κύκλο. «Έχουμε βιώσει δύο χρόνια με ασυνήθιστα υψηλή δραστηριότητα, σύμφωνα με τα δορυφορικά δεδομένα που φτάνουν έως το 2003», σημείωσε μιλώντας στον Guardian.
Ο Σμιθ προειδοποίησε επίσης ότι ορισμένες πυρκαγιές καταστρέφουν αρχαία έλη που περιέχουν άνθρακα, ο οποίος συγκεντρωνόταν εκεί επί χιλιάδες χρόνια, δημιουργώντας συνθήκες ανάλογες με εκείνες της καύσης ορυκτών καυσίμων.
Ανάλυση που πραγματοποιήθηκε από τον Σμιθ, και η οποία καλύπτει τον Μάιο και τον Ιούνιο της φετινής χρονιάς, υποστηρίζει ότι περίπου το 50% των πυρκαγιών στον αρκτικό κύκλο καίνε τέτοιου είδους έλη, με την πλειοψηφία της δραστηριότητας να αφορά την ανατολική Σιβηρία.
Οι φωτιές στον αρκτικό κύκλο έχουν προκαλέσει ανησυχίες τα τελευταία χρόνια, καθώς μετατρέπονται σε ένα εκτεταμένο και επίμονο φαινόμενο.
Τον Ιούνιο, η εναέρια υπηρεσία δασοφυλακής της Ρωσίας ανέφερε ότι σχεδόν 14 εκατομμύρια στρέμματα δάσους της Σιβηρίας φλέγονταν σε περιοχές απρόσιτες στους πυροσβέστες. Πέρσι το καλοκαίρι, οι φωτιές της Αρκτικής ήταν τόσο έντονες, ώστε να δημιουργήσουν σύννεφο καπνού και στάχτης που ξεπερνούσε σε μέγεθος όλη την έκταση της ΕΕ.
Πηγή: www.theguardian.com
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις