Airbnb : «Πεθαίνει» μέρα με τη μέρα η βραχυχρόνια μίσθωση – Τι γίνεται με τα ενοίκια
Είναι γεγονός ότι τα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσει η πανδημία έχουν οδηγήσει τα Airbnb σε πλήρη «παράλυση»
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Ποια είναι η Κριστίν Καβαλάρι: Τα ριάλιτι, το toy boy και το «πιο καυτό σεξ» με τον Τζέισον Στέιθαμ
- Κουτσουρεμένος ο προϋπολογισμός του «Διατηρώ»
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
Δυσοίωνο διαγράφεται μέρα με τη μέρα το μέλλον Airbnb λόγω του κοροναϊού με τους ιδιοκτήτες ακινήτων να απευθύνονται το τελευταίο διάστημα σε μεσίτες προκειμένου να τα μισθώσουν με τον… παραδοσιακό τρόπο της μακροχρόνιας μίσθωσης.
Είναι γεγονός ότι τα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσει η πανδημία έχουν οδηγήσει τα Airbnb σε πλήρη «παράλυση».
Η ελλιπής ζήτηση σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα που επικρατεί λόγω της πορείας του κοροναϊού τους τελευταίους μήνες, έχει ωθήσει ιδιοκτήτες ακινήτων που πόνταραν στη βραχυχρόνια μίσθωση, δαπανώντας σημαντικά ποσά για ανακαινίσεις και επιπλώσεις διαμερισμάτων, να στραφούν προς την κλασική μίσθωση.
Άλλωστε αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία πάνω από 3.000 αγγελίες ενοικίασης διαμερισμάτων στο κέντρο της Αθήνας έχουν «κατέβει» από τις ψηφιακές πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων, όπως η Airbnb, κατά τη διάρκεια του τελευταίου 12μήνου. Σύμφωνα με την Καθημερινή, όπως προκύπτει από την ανάλυση των σχετικών αριθμών, από τις σχεδόν 12.000 οικιστικά ακίνητα που εκμισθώνονταν ως καταλύματα φιλοξενίας επισκεπτών για ολιγοήμερη διαμονή στις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου, το σχετικό μέγεθος έχει σήμερα υποχωρήσει κάτω από τις 9.000 ακίνητα.
Έτσι, η αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων, σε επίπεδο αριθμού διαμερισμάτων, έχει αρχίσει να επιστρέφει στο επίπεδο όπου βρισκόταν κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2017, πριν δηλαδή εμφανιστούν τα φαινόμενα υπερπροσφοράς και αγγελιών ακινήτων σε περιοχές χαμηλού τουριστικού ενδιαφέροντος, όπως π.χ. τα βόρεια προάστια ή απομακρυσμένες περιοχές του κέντρου.
Υπενθυμίζεται ότι, σε αντίθεση με ό,τι ισχύει στις μακροχρόνιες μισθώσεις, όπου ο ενοικιαστής πληρώνει τις δαπάνες ΔΕΚΟ και τα κοινόχρηστα, αυτό δεν ισχύει με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Εφόσον το εισόδημα υπερκαλύπτει τις δαπάνες αυτές, τότε προφανώς συμφέρει η επίπλωση του ακινήτου και η αξιοποίησή του με τον τρόπο αυτό. Όταν όμως δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, είναι προφανές ότι η επιστροφή στη μακροχρόνια μίσθωση είναι προτιμότερη ως επιλογή, ακόμα και αν το τελικό εισόδημα είναι χαμηλότερο.
Ασφαλώς, ειδικά φέτος, η πανδημία έχει μειώσει κατακόρυφα και τη μέση πληρότητα των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, με αποτέλεσμα να επιταχυνθεί και η διαδικασία της επιστροφής στις συμβατικές μισθώσεις. Όσοι ιδιοκτήτες ασχολούνταν με το Airbnb ως μια μορφή συμπληρωματικής δραστηριότητας σπεύδουν τώρα να διαφοροποιήσουν τη στρατηγική τους, προτιμώντας ένα συμβόλαιο 2-3 ετών με κάποιον Έλληνα ενοικιαστή. Αντιστοίχως, όσοι επαγγελματίες εκμεταλλεύονταν πάνω από 2-3 ακίνητα προχωρούν σε μια μείξη της στρατηγικής τους, κρατώντας τα πιο εμπορικά διαμερίσματα στη βραχυχρόνια ενοικίαση και γυρνώντας τα υπόλοιπα στη μακροχρόνια ενοικίαση.
Για παράδειγμα, διαμερίσματα σε περιοχές όπως η Κυψέλη, τα Πατήσια, το Παγκράτι, οι Αμπελόκηποι επιστρέφουν σε πιο συμβατικές μορφές ενοικίασης, κάτι που συμβαίνει σε μικρότερο βαθμό σε συνοικίες όπως το Κουκάκι, το Μοναστηράκι, η Πλάκα, του Ψυρρή και το Θησείο, που βρίσκονται στο ιστορικό κέντρο.
Με την πτώση της βραχυχρόνιας μίσθωσης (airbnb) να αγγίζει το 95% και τις τιμές των ενοικίων να σημειώνουν πτώση της τάξης του 10 με 12%, καλύτερη διαγράφεται εξαιτίας της πανδημίας, η προσφορά φοιτητικών σπιτιών σε όλη τη χώρα, σε σχέση με την τελευταία τριετία που είχε αποτελέσει «πονοκέφαλο» για φοιτητές και γονείς.
Τι προβλέπεται για τη φοιτητική κατοικία
Μπορεί ο κοροναϊός να άλλαξε τα δεδομένα, αναγκάζοντας αρκετούς ιδιοκτήτες ακινήτων να εγκαταλείψουν την βραχυχρόνια μίσθωση και να επιστρέψουν στην παραδοσιακή, με αποτέλεσμα να υπάρχει διαθεσιμότητα στις φοιτητικές κατοικίες, όμως οι τιμές έχουν πάρει την ανιούσα.
Μέχρι πρότινος η διαδικασία αναζήτησης μιας ποιοτικής φοιτητικής κατοικίας, ήταν αρκετά δύσκολη, λόγω της ραγδαίας αύξησης των εγγεγραµµένων ακινήτων σε πλατφόρµες βραχυχρόνιας μίσθωσης, τύπου Airbnb.
Διαβάστε επίσης: Φοιτητική κατοικία – Περισσότερα σπίτια αλλά με ενοίκια «φωτιά»
Πολλοί ιδιοκτήτες μάλιστα ανακαίνισαν τα ακίνητά τους, υπολογίζοντας στα εισοδήματα που θα λάμβαναν από τη βραχυχρόνια µίσθωση, ωστόσο η επίδραση της πανδημίας του κοροναϊού στον τουρισμό και το συγκεκριμένο κλάδο, άλλαξε εκ νέου τα δεδομένα, συντελώντας καθοριστικά στο να επιστρέψουν αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων από τη βραχυχρόνια µίσθωση στην παραδοσιακή µακροχρόνια µίσθωση.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχουν περισσότερα σπίτια και μάλιστα -ανακαινισμένα- για φοιτητές, με αυξημένες όμως τιμές σε σχέση με πέρσι, καθώς οι ιδιοκτήτες προσπαθούν να καλύψουν όσο περισσότερο µπορούν τη χασούρα τους και ταυτόχρονα να εισπράξουν την απόδοση της επένδυσής τους.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις