Πού το πάει η Τουρκία – Πώς πρέπει να δράσει η Ελλάδα; Τι λένε στο MEGA Λάβδας και Ιατρίδης
Αυξάνεται επικίνδυνα η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με υπαιτιότητα της Άγκυρας, η οποία δεν σταματά τις προκλήσεις και την παραβατική συμπεριφορά. Ειδικότερα, αντί-Navtex εξέδωσε χθες ο σταθμός της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού Ηρακλείου Κρήτη, με αφορμή τη νέα οδηγία που εξέδωσε τη Δευτέρα η Τουρκία για το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis. Συγκεκριμένα, ο σταθμός Ηρακλείου […]
- Αμφίβια ποντίκια και αλλόκοτα ψάρια μεταξύ δεκάδων νέων ειδών στον Αμαζόνιο
- ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ δεν έκαναν το «άλμα», παρά τη δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση – Ανησυχία για τα ελληνοτουρκικά
- Ακριβότερο και φέτος το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι - Αναλυτικοί πίνακες
- Συνελήφθησαν ανήλικοι και οι γονείς τους μετά από επίθεση σε ναυτικό - Τον χτύπησαν με γκλοπ
Αυξάνεται επικίνδυνα η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με υπαιτιότητα της Άγκυρας, η οποία δεν σταματά τις προκλήσεις και την παραβατική συμπεριφορά.
Ειδικότερα, αντί-Navtex εξέδωσε χθες ο σταθμός της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού Ηρακλείου Κρήτη, με αφορμή τη νέα οδηγία που εξέδωσε τη Δευτέρα η Τουρκία για το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis.
Συγκεκριμένα, ο σταθμός Ηρακλείου της Υδρογραφικής Υπηρεσίας ανέφερε πως ο σταθμός της Αττάλειας δεν έχει δικαιοδοσία για την έκδοση Navtex στη συγκεκριμένη περιοχή.
Ταυτόχρονα, επισημάνθηκε ότι η συγκεκριμένη τουρκική Navtex αναφέρεται «σε μία μη εγκεκριμένη και παράνομη δραστηριότητα που επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα».
Άμεση ήταν η απάντηση και του ελληνικού ΥΠΕΞ στη νέα παράνομη Navtex της Άγκυρας για το Oruc Reis.
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωσή του το βράδυ της Δευτέρας υπογράμμισε πως «η Τουρκία συνεχίζει να εκπληρώνει πιστά το ρόλο του ταραξία και του παράγοντα αστάθειας στην περιοχή».
Παράλληλα ξεκαθάρισε πως «η Ελλάδα δεν εκβιάζεται».
Τέλος, κατέληξε λέγοντας πως «καλούμε την Τουρκία να αποστεί από τα καθημερινά παραληρήματα στα οποία επιδίδεται και να εργαστεί για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής».
Τι λένε οι ειδικοί στο MEGA
Την τουρκική προκλητικότητα, τις επιδιώξεις Ερντογάν και τη στάση της Ελλάδας ανέλυσαν στην «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κώστας Λάβδας και ο πτέραρχος ε.α., Κώστας Ιατρίδης.
Σύμφωνα με τον κ. Λάβδα, η Τουρκία εντείνει τις πιέσεις της για να οδηγήσει την Ελλάδα σε διαπραγματεύσεις.
«Έχουμε κάθε λόγο για ετοιμότητα και αποφασιστικότητα. Αλλά δεν κανένα έχουμε λόγο να αφήσουμε τη διπλωματία για τη στρατιωτική εμπλοκή. Αν γίνει αυτό, τίποτα δεν προδικάζει κάποιο αποτέλεσμα για καμία πλευρά. Οι Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) μας είναι ισχυρές. Η διπλωματική λύση λογικά θα έπρεπε και για τις δύο χώρες να είναι η αναμενόμενη» σημείωσε, λέγοντας πως η Τουρκία είτε θα σταματήσει την εντεινόμενη πίεση είτε πρόκειται για «προαποφασισμένη διαδικασία σύγκρουσης».
Παράλληλα, υπογράμμισε, ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να πάει σε διαπραγμάτευση «με οποιαδήποτε διεκδίκηση θέτει ο δυνάμει αντίπαλός της», τονίζοντας ταυτόχρονα πως «κανείς δεν εγγυάται ότι η Τουρκία θα τιμήσει αποτελέσματα διαπραγματεύσεων».
«Η Ελλάδα οφείλει να πείσει τη διεθνή κοινότητα ότι η Τουρκία είναι ο διεθνής ταραξίας της περιοχής» πρότεινε ο καθηγητής, ενώ υπογράμμισε πως η Γαλλία «είναι σε θέση, πολιτικά, στρατιωτικά αλλά και ως κύρος, να στηρίξει μια διαδικασία αποτροπής της τουρκικής προκλητικότητας. Αλλά πρέπει να την προσεγγίσουμε σε βάθος χρόνου. Όχι μόνο όταν έχουμε ανάγκη».
Από την πλευρά του, ο κ. Ιατρίδης επανέλαβε την ισχυρή αποτρεπτική ικανότητα των ελληνικών ΕΔ αλλά και των πλεονεκτημάτων, σε διάφορα πεδία, που αυτές έχουν, έναντι των τουρκικών.
«Η Τουρκία δεν θα κάνει πίσω από όσα διεκδικεί αλλά και από τα τετελεσμένα που δημιουργεί. Τα πρόβλημα δεν είναι νομικό, αλλά γεωπολιτικό. Άρα, δεν θα λυθεί σε διεθνές δικαστήριο. Θα λυθεί υπάρξει πολιτική λύση» σημείωσε.
Υπογράμμισε, πως η τουρκική προπαγάνδα, έχει περάσει στη διεθνή κοινότητα τις θέσεις της, τονίζοντας τον τρόπο που δύναται η χώρα μας να αποτρέψει τον εξ’ ανατολών κίνδυνο.
«Η Τουρκία φοβάται δύο πράγματα: Αρχικά, την εμπλοκής της Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Άρα πρέπει να δώσουμε έμφαση στην αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία, και αν είναι δυνατόν να περιέχει ρήτρα αμυντικής συνδρομής. Ακόμα, η Άγκυρα, δε θέλει κυρώσεις στο πλαίσιο επαναδιαπραγμάτευσης της τελωνειακής ένωσης. Εκεί πρέπει να πιέσουμε κι εμείς» είπε, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα οφείλει να ενισχύσει την αντιτουρκική συμμαχία στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις