Κοροναϊός: «Αδύνατη η ιχνηλάτηση στο ΚΥΤ Μόριας» – Καμπανάκι από τους γιατρούς της Λέσβου
Συγκεκριμένα μέτρα προστασίας από τον κοροναϊό, προτείνει ο Ιατρικός σύλλογος Λέσβου, μετά το εντοπισμό κρούσματος στο ΚΥΤ της Μόριας, καθώς εκτιμά ότι οι συνθήκες υπερπληθυσμού, καθιστούν αδύνατη την ιχνηλάτηση στον καταυλισμό.
Συγκεκριμένα μέτρα προστασίας από τον κοροναϊό, προτείνει ο Ιατρικός σύλλογος Λέσβου, μετά το εντοπισμό κρούσματος στο ΚΥΤ της Μόριας, καθώς εκτιμά ότι οι συνθήκες υπερπληθυσμού, καθιστούν αδύνατη την ιχνηλάτηση στον καταυλισμό.
Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, και τα υπουργεία Υγείας και Πολιτικής Προστασίας, ο Ιατρικός Σύλλογος τονίζει την ανάγκη επείγουσας παρέμβασης καθώς «η κατάσταση στο νησί είναι ιδιαίτερα ανησυχητική».
Σύμφωνα με την επιστολή, που δημοσιεύει η ιστοσελίδα stonisi, «από τις 12 εως τις 28 Αυγούστου, έχουν βεβαιωθεί με μοριακή εξέταση περισσότερα από 100 κρούσματα στο νησί μας, αν λάβει κανείς υπόψη τον μικρό πληθυσμό του νησιού, πρόκειται για πολύ υψηλό αριθμό κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους, ίσως τον υψηλότερο στην χώρα. Το νησί έχει ελάχιστη τουριστική κίνηση, και η διασπορά αφορά τον τοπικό πληθυσμό. Περαιτέρω, η πολύ μεγάλη πλειοψηφία των κρουσμάτων είναι σε ηλικίες άνω των 60, σε αντίθεση με ότι αναφέρεται για άλλα νησιά όπου τα κρούσματα αφορούν πολύ μικρότερες ηλικίες».
«Πρακτικά αδύνατη η ιχνηλάτηση στο ΚΥΤ Μόριας»
Με αφορμή τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος κοροναϊού στο ΚΥΤ της Μοριας, ο Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου, σημειώνει ότι οι συνθήκες στον καταυλισμό ΚΥΤ καθιστούν πρακτικά αδύνατη την ιχνηλάτηση.
«Οποιαδήποτε ολιγωρία μπορεί να έχει βαρύτατες συνέπειες από πλευράς δημόσιας υγείας, αλλά και ασφάλειας γενικότερα. Επομένως, το νησί μας έχει ιδιαίτερες συνθήκες που διαφοροποιούνται από την υπόλοιπη χώρα και που απαιτούν εξατομικευμένες πολιτικές υγείας και εξατομικευμένες στρατηγικές αντιμετώπισης της πανδημίας .
Οι προτάσεις των γιατρών
Ο Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου, προτείνει:
- να δημιουργηθεί άμεσα Συντονιστική Επιτροπή που θα αποτελείται από τα παρακάτω 5 άτομα, προκειμένου να βελτιστοποιηθεί ο συντονισμός των οργάνων και φορέων που εμπλέκονται σε καθημερινή βάση στην διαχείριση της κατάστασης :
• Ιατρικό υπεύθυνο του ΕΟΔΥ ( με φυσική παρουσία στο νησί , κατά προτίμηση έμπειρο λοιμωξιολόγο )
• Εκπρόσωπο του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου
• Εκπρόσωπο του Βοστάνειου Νοσοκομείου Μυτιλήνης
• Εκπρόσωπο της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Μυτιλήνης
• Εκπρόσωπο της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Δυτικής Λέσβου.
2. Να στελεχωθεί ΑΜΕΣΑ το Κέντρο Υγείας στο ΚΥΤ Μοριας ( το οποίο είναι χορηγία της Ολλανδικής κυβέρνησης με 62 κλίνες συνολικά, από τις οποίες 10 ΜΑΦ , είναι άρτια εξοπλισμένο, αλλά στερείται προσωπικού)
3. Να σταλεί στο νησί αναλυτής PCR καθώς και τεχνικός (εξειδικευμένος βιοχημικός) που θα το χειρίζεται (την δεδομένη στιγμή υπάρχει περιορισμένη δυνατότητα άμεσων μοριακών τεστ.)»
- Τα διατροφικά trends που θα «φορεθούν» πολύ μέσα στο 2025
- Το Παλάτι, οι έρωτες και οι εμμονές: Η υπόθεση της Jane Andrews που έκανε άνω κάτω τη βασιλική οικογένεια
- Γιατί η Barbie επέλεξε να γίνει άνθρωπος – και τι απέγινε ο Ken;
- Πώς η ΑΑΔΕ εξάρθρωσε το κύκλωμα λαθρεμπόρων αλκοολούχων ποτών
- Η Ευρωπαϊκή Ένωση παγιδευμένη σε δαιδαλώδη γραφειοκρατία, που η ίδια δημιούργησε
- Εφαρμογές γνωριμιών: Πώς η ΑΙ πρόκειται να τις αλλάξει ριζικά