Τρίτη 05 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Γιατί ο ιός μπορεί να φουντώσει πάλι – Οι φόβοι των ειδικών

Κοροναϊός : Γιατί ο ιός μπορεί να φουντώσει πάλι – Οι φόβοι των ειδικών

Ξανά πάνω από  το «ψυχολογικό» όριο των 200 κρουσμάτων, την ίδια ώρα βέβαια που αρκετοί ειδικοί θεωρούν πως κάποια μέτρα που ελήφθησαν τον Δεκαπενταύγουστο αρχίσουν και αποδίδουν καρπούς

Ξανά πάνω από  το «ψυχολογικό» όριο των 200 κρουσμάτων βρέθηκε χτες η χώρα μας, την ίδια ώρα που αρκετοί ειδικοί θεωρούν πως κάποια μέτρα που ελήφθησαν τον Δεκαπενταύγουστο δείχνουν να έχουν θετικά αποτελέσματα.

Ωστόσο ακόμη οι ειδικοί φαίνεται να μην έχουν πλήρη επιδημιολογική εικόνα, μιας και δεν ήταν λίγοι οι αδειούχοι που επιστρέφουν αυτές τις μέρες στα σπίτια τους και τους χώρους εργασίας.

Οι επιστήμονες περιμένουν να δουν αν οι τελευταίοι εκδρομείς θα επιστρέψουν στις πόλεις χωρίς να μεταφέρουν τον ιό σε μεγάλα επίπεδα γι΄αυτό και χρειάζονται μερικές μέρες για να έχουν καλύτερη εικόνα.

Άλλωστε αυτός ήταν και ο λόγος που αποφασίστηκε τα σχολεία να ανοίξουν 14η Σεπτέμβρη, ενώ παράλληλα τα παιδιά θα έχουν και ένα επιπλέον χρονικό όριο προσαρμογής στην νέα πραγματικότητα.

Τα ανοιχτά μέτωπα των ειδικών

Την ίδια ώρα τρία φαίνεται να είναι τα μέτωπα που απασχολούν τους ειδικούς.

Από την μία είναι τα διάσημα beach bar στην Μύκονο τα οποία έστειλαν όλους τους εργαζομένους σε απομόνωση μετά τον εντοπισμό τουλάχιστον δέκα θετικών κρουσμάτων.

Παράλληλα, παραμένει η ανησυχία και για τις κλειστές δομές φιλοξενίας, καθώς το παράδειγμα με το γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι όπου έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής 20 ηλικιωμένοι, δείχνει πως ο κοροναϊός είναι θανατηφόρος αν καταφέρει να μπει σε αυτές.

Την ίδια ώρα η προσοχή δεν έχει φύγει και από τις δομές προσφύγων, καθώς όπως έγινε γνωστό το πρωί της Τετάρτης, στη Μόρια καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα σημαίνοντας συναγερμό στις υγειονομικές αρχές.

Στα 10.000 υπολογίζονται τα ενεργά κρούσματα κοροναϊού

Όπως είπε κατά την ενημέρωση της Τετάρτης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 3.386 ενεργά κρούσματα στη χώρα.

Ωστόσο, μιλώντας σήμερα στο Mega, ο καθηγητής Ιατρικής του πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης εκτίμησε πως «πολλαπλασιάζοντας τον αριθμό των καθημερινών κρουσμάτων επί 50, τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται στις 10.000. «Δεν είναι μακριά από αυτά που ξέρουμε. Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε πως η πολιτεία γνωρίζει 3.000 ενεργά κρούσματα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δερμιτζάκης, υπογραμμίζοντας πως οι δύο αριθμοί δεν είναι αρκετά μακριά.

Βατόπουλος : Τρεις λόγοι που ο κοροναϊός είναι «πυρκαγιά» έτοιμη να φουντώσει

Τους λόγους που δείχνουν ότι ο κοροναϊός είναι, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, πυρκαγιά έτοιμη να φουντώσει, ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

«Πρώτον ξέρουμε ότι υπάρχουν ασυμπτωματικοί, ή παρά πολύ ελαφρά νοσούντες, κι αυτό είναι πρόβλημα. Δεύτερον έχουμε κρούσματα σε όλη την Ελλάδα και τρίτον συρροές, αυτός ο συνδυασμός δείχνει ότι έχουμε πυρκαγιά έτοιμη να φουντώσει, πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση για να μη φουντώσει» προειδοποίησε ο καθηγητής.

Το πρώτο «στοίχημα» για τον περιορισμό της πανδημίας, επισήμανε, είναι η μεταφορά κρουσμάτων από νέους στους μεγαλύτερους, ελπίζω να μην τη δούμε. Το δεύτερο «στοίχημα» είναι τα δευτερογενή κρούσματα. «Είναι μεγάλη διάφορα σε οίκο ευγηρίας τα δύο κρούσματα και τα 20 κρούσματα. Τα 20 δείχνουν ότι είχαμε κενό ασφαλείας στα μέτρα. Είναι σημαντικό να δούμε ποσά δευτερογενή κρούσματα έχουμε σε κάθε συρροή». «Ο τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων σε συνδυασμό με συρροές σε διάφορους χώρους δείχνει ότι ο ιός βρίσκεται παντού σε όλη την Ελλάδα, αρά είναι πολύ εύκολο να ξεφύγει» σημείωσε.

Όπως τόνισε ο κ. Βατόπουλος, «ο ιός δεν μπορεί να εξαφανιστεί ξαφνικά, το στοίχημα είναι να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερα κρούσματα, λιγότερο σοβαρά και να μην έχουμε μεγάλες συρροές». «Δεν υπάρχει απάντηση στο ποτέ θα ξεμπερδέψουμε με τον κοροναϊό. Ακόμα δεν έχει ξεκινήσει καλά καλά η φάση 3 των εμβολίων» ξεκαθάρισε.

Ανησυχία για τις κλειστές δομές

Παράλληλα, παραμένει η ανησυχία και για τις κλειστές δομές φιλοξενίας, όπως για παράδειγμα με το γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι όπου έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής 20 ηλικιωμένοι.

«Μέχρι τώρα είχαμε καταφέρει τα γηροκομεία ή άλλες δομές με φιλοξενούμενους να είναι ελεύθερες covid-19. Ξαφνικά βλέπουμε δυο τρία τέτοια περιστατικά και μάλιστα με συρροή κρουσμάτων εκεί μέσα. Σε μια κλειστή δομή να υπάρχουν δύο κρούσματα δεν είναι τόσο ανησυχητικό από το να εντοπιστούν 30» είπε ο κ. Βατόπουλος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

«Οι υπεύθυνοι αυτών των δομών πρέπει να είναι εξαιρετικά αυστηροί στην τήρηση των μέτρων. Επίσης δεν θα ήθελα να δω ξαφνικά κρούσματα σε ηλικιωμένες ευπαθείς ομάδες που θα είναι αποτέλεσμα μετάδοσης του κορονοϊού από τη νεολαία. Γι’ αυτό τους κάνουμε έκκληση να είναι πολύ προσεκτικοί και να μην μεταδώσουν τον ιό στους ανθρώπους που κατά πάσα πιθανότητα θα νοσήσουν πολύ βαριά» πρόσθεσε.

Σύψας: Προσοχή στους γονείς- Η λάθος χρήση μάσκας αυξάνει τον κίνδυνο διασποράς του κορονοϊού

Στο θέμα των ημερών που δεν είναι άλλο από το άνοιγμα των σχολείων και τον τρόπο που αυτά θα λειτουργήσουν αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Νίκος Σύψας. Όπως είπε ο καθηγητής, αναφορικά με τη χρήση μάσκας από τα παιδιά, αν αυτή γίνει με λάθος τρόπο, αυξάνεται ο κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού.

Ωστόσο, όπως διευκρίνισε μιλώντας στο Open, η αρμόδια επιτροπή εισηγήθηκε τη χρήση της από τους μικρούς μαθητές, αφενός γιατί ειδικά οι μαθητές του Δημοτικού έχει βρεθεί πως είναι η ασφαλέστερη ηλικιακή ομάδα ως προς την πανδημία και αφετέρου τα παιδιά μαθαίνουν από τους δασκάλους και «μιμούνται» τα άλλα παιδιά γύρω τους, επομένως η χρήση μάσκας θα γίνει μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Πιθανά νέα μέτρα και τον επόμενο χειμώνα

Την ίδια ώρα τα νέα μέτρα δεν έχουν φύγει από το τραπέζι των ειδικών και της κυβέρνησης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων μέτρων τους επόμενους μήνες. «Πιθανόν να έχουμε νέα μέτρα τον επόμενο χειμώνα» είπε χαρακτηριστικά.

Αισιοδοξία Τσιόδρα για το εμβόλιο

Όσον αφορά το θέμα του εμβολίου, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε πως τον ενοχλεί που έχει γίνει θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης, ωστόσο χαρακτήρισε θετικό το γεγονός πως μέχρι στιγμής 7 εμβόλια έχουν δείξει ικανοποιητική απάντηση αντισωμάτων.

Επιπλέον ο κ. Τσιόδρας δήλωσε αισιόδοξος για την κυκλοφορία του εμβολίου σε δύο δισεκατομμύρια δόσεις μέσα στο 2021 “για ολόκληρο τον κόσμο”, ενώ επισήμανε, ότι τον Οκτώβριο θα έχουμε τα πρώτα σαφή αποτελέσματα για την αποτελεσματικότητά του.

Σχολιάζοντας  τη δήλωση του διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Ευρώπης Χανς Κλούγκε, ότι δηλαδή «Η Ευρώπη μπορεί να ζήσει με την πανδημία covid-19 χωρίς εμβόλιο, διαχειριζόμενη τις εξάρσεις με τοπικά lockdown», ο καθηγητής εξήγησε πως αυτό δεν σημαίνει ότι ανησυχούμε μήπως τελικά δεν υπάρξει εμβόλιο, αλλά ότι μέχρι να υπάρξει πρέπει να μάθουμε να ζούμε χωρίς αυτό:

«Νομίζω ο Διευθυντής του Τμήματος της Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναφέρθηκε σε αυτή τη στρατηγική ακριβώς γιατί δεν υπάρχει εμβόλιο αυτή την εποχή. Όχι γιατί δεν περιμένει, όπως όλοι μας, ένα εμβόλιο.Απλά το θέμα του εμβολίου είναι πολυδιάστατο για αυτόν τον ιό. Αφορά, το είπα και πριν, διαφορετικές τεχνολογίες παραγωγής, διαφορετικά χρονοδιαγράμματα μελετών. Αυτή τη στιγμή από τα 177 εμβόλια τα 9 έχουν προγραμματίσει κλινικές μελέτες φάσης 3. Η μία δεν έχει αρχίσει, οι εφτά τρέχουν και μία ετοιμάζεται να αρχίσει»,τόνισε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας πως αυτό που θέλουν όλοι είναι το εμβόλιο να είναι ασφαλές, να είναι τεκμηριωμένο ότι είναι αποτελεσματικό σε συνθήκες επιδημίας», είπε.

Σε τι δεν είναι σίγουρος αναφορικά με τα εμβόλια

Σχετικά με τα σημεία που δεν είναι σίγουρος, ο κ. καθηγητής τόνισε πως δεν γνωρίζει ακόμη πόσο διάρκεια μπορεί αν έχει ένα εμβόλιο.

«Αυτό που δεν είμαι σίγουρος για τα εμβόλια, είναι πόσο θα κρατάνε. Για αυτό είπα, ενδεχομένως να δούμε ένα εμβόλιο που θα έχει δόσεις, στις περισσότερες περιπτώσεις, και ίσως να γίνεται και κάθε χρόνο. Και φαίνεται από τα δεδομένα ανοσίας και από τα δεδομένα των επαναλοιμώξεων που ακούσατε τις τελευταίες ημέρες, 2-3 περιστατικά, ότι πιθανώς να ισχύει», επισήμανε ο καθηγητής.

Only in

Τρία μέτρα για γρηγορότερες επικουρικές συντάξεις

Δυνατότητα στους ασφαλισμένους, των οποίων η αίτηση είχε απορριφθεί επειδή δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις για να υποβάλουν νέα αίτηση εφόσον έχουν τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 05 Νοεμβρίου 2024