Σε αυξητική πορεία βρίσκονται και πάλι τα κρούσματα κοροναϊού στη χώρα μας, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα πάνω από 200 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις του φονικού ιού στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, σήμερα Ελλάδα ανακοίνωσε 233 νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις του φονικού ιού. Μπορεί ο αριθμός να είναι μικρότερος από άλλες ημέρες, ωστόσο μετά από ημέρες που έφτασε ακόμα και τα 157, ακολουθεί και πάλι αυξητική τάση.

Έτσι, εύλογα οι επιστήμονες κάνουν λόγο για «πυρκαγιά έτοιμη να φουντώσει», αφού οι ασυμπτωματικοί ασθενείς μπορούν να ευκολία να διασπείρουν ανεξέλεγκτα τον φονικό ιό.

Την κατάσταση περιέγραψε με τον καλύτερο τρόπο ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, λέγοντας πως «πρώτον ξέρουμε ότι υπάρχουν ασυμπτωματικοί, ή παρά πολύ ελαφρά νοσούντες, κι αυτό είναι πρόβλημα. Δεύτερον έχουμε κρούσματα σε όλη την Ελλάδα και τρίτον συρροές, αυτός ο συνδυασμός δείχνει ότι έχουμε πυρκαγιά έτοιμη να φουντώσει, πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση για να μη φουντώσει».

Ωστόσο, αυτό που προκαλεί εξίσου πολύ μεγάλη ανησυχία είναι το τι γίνεται με τους οίκους ευγηρίας. Σχεδόν σε καθημερινή βάση εντοπίζονται νέες εστίες σε γηροκομεία, προκαλώντας συναγερμό στις αρχές, αφού πρόκειται για ηλικιωμένους, την πλέον ευάλωτη ομάδα. Χαρακτηριστικό του πόσο άσχημα μπορούν να πάνε τα πράγματα άμα ο ιός εισβάλει σε τέτοιο χώρο, είναι τα όσα συμβαίνουν στον οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι, όπου έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από είκοσι άνθρωποι…

Σε αυτό το θέμα αναφέρθηκε και κ. Βατόπουλος, ο οποίος εξήγησε πως ένα από τα στοιχήματα για τον περιορισμό της πανδημίας είναι να μειωθεί η μεταφορά κρουσμάτων από νέους στους μεγαλύτερους. Συμπλήρωσε, δε, πως ακόμα ένα στοίχημα αποτελούν τα δευτερογενή κρούσματα. «Είναι μεγάλη διάφορα σε οίκο ευγηρίας τα δύο κρούσματα και τα 20 κρούσματα. Τα 20 δείχνουν ότι είχαμε κενό ασφαλείας στα μέτρα. Είναι σημαντικό να δούμε ποσά δευτερογενή κρούσματα έχουμε σε κάθε συρροή. Ο τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων σε συνδυασμό με συρροές σε διάφορους χώρους δείχνει ότι ο ιός βρίσκεται παντού σε όλη την Ελλάδα, άρα είναι πολύ εύκολο να ξεφύγει» σημείωσε.

Σε αυτό το θέμα αναφέρθηκε κατά τη χθεσινή ενημέρωση για τον κοροναϊό, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας.

«Εξακολουθούν κυρίως να μας απασχολούν στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, στο Υπουργείο Υγείας, στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, σε όλους τους φορείς, στην Πολιτική Προστασία, που ασχολούμαστε με την αντιμετώπιση αυτής της πανδημίας, σημαντικές επιδημίες σε κλειστές δομές με ευπαθείς ομάδες, όπως οι μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων όπου χαρακτηριστικά μέσα στον Αύγουστο είχαμε 4 σημαντικές συρροές» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας.

«Καταγράψαμε 137 περιστατικά σε κλειστές δομές τον Αύγουστο. Αφορούσαν ενοίκους και προσωπικό. Και δυστυχώς είχαμε και αρκετούς θανάτους. Μόνο σε μία δομή είχαμε 21 θανάτους έως σήμερα» συμπλήρωσε.

Συναγερμός σε ακόμα ένα γηροκομείο

Σήμερα ακόμα ένα γηροκομείο μπήκε στο «μάτι του κοροναϊού», αυτή τη φορά στο Μαρούσι. Ο εν λόγω οίκος ευγηρίας τέθηκε σε καραντίνα για τις επόμενες 10 μέρες λόγω του εντοπισμού 19 κρουσμάτων.

Πρόκειται για 18 φιλοξενούμενους και 1 μέλος του προσωπικού.

Έτσι, αποφασίστηκε το εν λόγω γηροκομείο να μπει σε καραντίνα, για 10 ημερες, από 02/09/2020 και ώρα 21.00 έως 12/09/2020 και ώρα 21.00.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΓΓΠΠ, αναστέλλεται η δυνατότητα εισόδου και εξόδου στο ανωτέρω κέντρο φροντίδας, εξαιρουμένου του προσωπικού, το οποίο με μέριμνα της διοίκησης θα εναλλάσσεται και θα μετακινείται σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Επίσης, η τροφοδοσία και η παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.), στο ανωτέρω κέντρο φροντίδας θα γίνεται από τους προμηθευτές, χωρίς δυνατότητα εισόδου τους σε αυτό, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής.

Σημειώνεται ακόμα πως η Ελληνική Αστυνομία αναλαμβάνει την επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας για τη διασφάλιση της εφαρμογής των μέτρων αυτών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΓΓΠΠ:

Λόγω επιβεβαιωμένου υψηλού επιδημιολογικού φορτίου (19 επιβεβαιωμένα κρούσματα εκ των οποίων 18 φιλοξενούμενοι και 1 μέλος του προσωπικού) σε κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων στο Μαρούσι Αττικής, κατόπιν σχετικών ελέγχων, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, καθώς και σε συνεννόηση με τα στελέχη του ΕΟΔΥ που διενεργούν επιτόπιους ελέγχους, το εν λόγω κέντρο φροντίδας τίθεται σε καθεστώς περιοριστικών μέτρων για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς και των επιπτώσεων της νόσου COVID-19.

Συγκεκριμένα:

  • Αναστέλλεται η δυνατότητα εισόδου και εξόδου στο ανωτέρω κέντρο φροντίδας, εξαιρουμένου του προσωπικού, το οποίο με μέριμνα της διοίκησης θα εναλλάσσεται και θα μετακινείται σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.
  • Η τροφοδοσία και η παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.), στο ανωτέρω κέντρο φροντίδας θα γίνεται από τους προμηθευτές, χωρίς δυνατότητα εισόδου τους σε αυτό, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής.
  • Η Ελληνική Αστυνομία αναλαμβάνει την επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας για τη διασφάλιση της εφαρμογής των μέτρων αυτών.

Τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για 10 ημέρες από 02-09-2020 και ώρα 21.00 έως 12-09-2020 και ώρα 21.00.

Η κατάσταση στην Ελλάδα

Πάνω από το ψυχολογικό όριο του 200 βρίσκονται για μια ακόμα μέρα, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει σήμερα 233 νέες περιπτώσεις κοροναϊού στη χώρα μας. Μάλιστα, πρόκειται για την 4η συνεχόμενη μέρα που τα κρούσματα ακολουθούν αυξητική τάση.

Σημειώνεται ότι εκ των νέων κρουσμάτων τα 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, ενώ ακόμα 6 προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο ανεβάζοντας τον τελικό απολογισμό των εισαγόμενων στα 26.

Επίσης, για μια ακόμα ημέρα ο φονικός συνέχισε να σφυροκοπάει την Αττική, καθώς κατέγραψε ακόμη 87 και η κατάσταση παραμένει κρίσιμη για την πολυπληθέστερη περιοχή της χώρας.

Προβληματισμός επικρατεί για τα 15 κρούσματα στην Ημαθία ενώ 17 καταγράφονται στη Θεσσαλονίκη και 13 στην Κρήτη.

Όπως ανακοινώθηκε, από τα 207 εγχώρια κρούσματα, τα 18 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας, 15 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 4 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Αναλυτικά που εντοπίζονται:

  • 20 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
  • 6 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
  • 87 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων 12 κρούσματα συνδέονται με γνωστή συρροή, ενώ 16 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
  • 17 στην  Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 2 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
  • 1 κρούσμα στην  Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
  • 4 κρούσματα στην  Π.Ε. Δράμας
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Δωδεκανήσων
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Εύβοιας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ζακύνθου
  • 15 κρούσματα από Π.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων 9 συνδέονται με συρροή
  • 9 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή, ενώ 1 αναφέρει επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
  • 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 3 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
  • 4 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
  • 9 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς, εκ των οποίων 7 προέκυψαν από προληπτικό έλεγχο
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κοζάνης
  • 4 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κυκλάδων
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
  • 4 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, εκ των οποίων 1 στο ΚΥΤ Λέσβου και 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
  • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
  • 6 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 4 συνδέονται με συρροή
  • 6 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με συρροή
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
  • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
  • 5 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
  • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
  • 3 κρούσματα στην  Π.Ε. Χίου
  • 3 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

38 στις ΜΕΘ – Δύο θάνατοι

Επιπλέον, 38 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 10 (26.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 94.7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 154 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 273 θανάτους συνολικά στη χώρα. 99 (36.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.0% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ηλικιακή κατανομή

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 78 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη: 

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.