Ο κοροναϊός «χτύπησε» τη Μόρια αλλά το κέντρο υγείας του ΚΥΤ δεν λειτουργεί
Στο έλεος του κοροναϊού βρίσκονται οι πρόσφυγες στη Μόρια, καθώς το κέντρο υγείας έξω από το ΚΥΤ δεν λειτουργεί ακόμα και το νοσοκομείο Μυτιλήνης είναι ήδη «πνιγμένο» από περιστατικά Covid-19.
Την ώρα που ο κοροναϊός «χτύπησε την πόρτα» του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, με την ανακοίνωση του πρώτου κρούσματος, το πολυδιαφημισμένο κρατικό κέντρο υγείας έξω από τη δομή φιλοξενίας – το οποίο θα ήταν εξοπλισμένο και για την αντιμετώπιση περιστατικών Covid-19 – δεν λειτουργεί ακόμα.
Όπως επιβεβαιώθηκε στο in.gr από πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, το κέντρο υγείας της Μόριας είναι προγραμματισμένο να ανοίξει περί τα μέσα Σεπτεμβρίου, ενώ μέχρι σήμερα έχει ελλείψεις καθώς χρειάζεται και εξοπλισμό και προσωπικό.
Έως τότε, οι αιτούντες άσυλο που διαμένουν στη Μόρια έχουν αφεθεί εγκατελελειμμένοι στο έλεος της πανδημίας, καθώς δεν έχουν άμεση πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας κοντά στο ΚΥΤ. Ο λόγος είναι ότι όλες οι άλλες υγειονομικές υποδομές έξω από το ΚΥΤ έχουν κλείσει από τα τέλη Ιουλίου λόγω υπέρογκων προστίμων από τον Δήμο Μυτιλήνης. Λειτουργεί μόνο η παιδιατρική κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, η οποία απευθύνεται μόνο σε συγκεκριμένα περιστατικά και ασθενείς.
Όσοι πρόσφυγες αρρωστήσουν με κοροναϊό – ή οποιοδήποτε άλλο νόσημα – θα πρέπει να απευθυνθούν στο νοσοκομείο Μυτιλήνης, το οποίο ούτως ή άλλως είναι περιορισμένης δυναμικότητας. Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Ιουλίου πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου έλεγαν ότι το νέο κέντρο υγείας «θα βοηθήσει σημαντικά στην κατεύθυνση της αποσυμφόρησης του νοσοκομείου Μυτιλήνης αλλά και του Κέντρο Υγείας της πόλης».
Εφόσον βέβαια το κέντρο υγείας Μόριας δεν λειτουργεί, η ευκταία αποσυμφόρηση του νοσοκομείου Μυτιλήνης δεν μπορεί να επιτευχθεί σε μία περίοδο που στο νησί ήδη ισχύουν ειδικά περιοριστικά μέτρα λόγω των αυξημένων περιστατικών κοροναϊού.
Γιατί έκλεισαν τα άλλα ιατρεία έξω από τη Μόρια
Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο ο Δήμος Μυτιλήνης επέβαλε πρόστιμα ύψους 60.000 ευρώ για αυθαίρετες κατασκευές έξω από τον καταυλισμό της Μόριας.
Λόγω των υπέρογκων αυτών προστίμων, στα τέλη Ιουλίου οδηγήθηκαν σε κλείσιμο οι ιατρικές υποδομές της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Μάλιστα, στα εγκαίνια των δομών αυτών στις αρχές Μαΐου είχε παρευρεθεί και ο Νότης Μηταράκης.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είχαν καταδικάσει έντονα «την αποτυχία των αρχών να βρουν μια λύση ώστε να διατηρηθεί η δομή ανοικτή, την ώρα που εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης της COVID-19 στο κέντρο υποδοχής της Μόριας».
Είχαν προειδοποιήσει, επίσης, πως «το κλείσιμο του κέντρου απομόνωσης και περίθαλψης – το οποίο θα μειώσει σημαντικά την ικανότητα ανταπόκρισης στην COVID-19 στο νησί – θα μπορούσε να έχει τρομερές επιπτώσεις σε περίπτωση εκδήλωσης επιδημίας στη Μόρια».
Τα «λαμπερά» εγκαίνια του κέντρου υγείας που δεν λειτουργεί ακόμα
Την ίδια μέρα (31 Ιουλίου) που οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αναγκάστηκαν να κλείσουν τη δομή Covid-19, ανακοινώθηκε η δημιουργία του κέντρου υγείας στη Μόρια σε έκταση 25 στρεμμάτων δίπλα από τον καταυλισμό
Η χρηματοδότηση της ανέγερσης του κέντρου έγινε εξ ολοκλήρου από την Ολλανδία. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις πράγματι χτίστηκαν με γοργούς ρυθμούς μέσα στον Αύγουστο.
Το κέντρο υγείας εγκαινιάστηκε στις 20 Αυγούστου από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, παρουσία του υπουργού Μετανάστευσης.
Λίγο πριν τα εγκαίνια, είχαν προηγηθεί επεισόδια κατοίκων με τα ΜΑΤ έξω από τη νέα κυβερνητική δομή και την παιδιατρική κλινική των ΓΧΣ.
Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που είχε κυκλοφορήσει την ημέρα των εγκαινίων: «Η νέα υγειονομική μονάδα του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας θα είναι 24ωρης λειτουργίας. Η μονάδα είναι συνολικής επιφάνειας 450 τετραγωνικών μέτρων και συνολικής χωρητικότητας 62 κλινών. Ειδικότερα, αποτελείται από δύο χώρους με 26 κρεβάτια ο καθένας, μια Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας με έξι κρεβάτια και μια Μονάδα Εντατικής Θεραπείας τεσσάρων κλινών».
Ο κ. Μηταράκης είχε τότε δηλώσει πως: «Η νέα υγειονομική μονάδα που ξεκινά να λειτουργεί στο ΚΥΤ της Μόριας, δωρεά της κυβέρνησης της Ολλανδίας, αφενός έρχεται να απαντήσει σε μια απαίτηση της τοπικής κοινωνίας για να αποσυμφορηθεί το τοπικό νοσοκομείο από τους διαμένοντες στην δομή της Μόριας και αφετέρου να αντιμετωπίσει με έναν αποτελεσματικό τρόπο την πανδημία και τις ανάγκες της πρωτοβάθμιας υγείας που δημιουργούνται».
Μέτρα ζητούν Oxfam και Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες
Τη λήψη μέτρων «ώστε να αποφευχθεί μια υγειονομική τραγωδία στον καταυλισμό» ζητούν οι οργανώσεις Oxfam και Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, σε κοινή τους ανακοίνωση, μετά το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID 19 στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας, στη Λέσβο.
«Η άφιξη του κοροναϊού στο ευρωπαϊκό χότσποτ της Μόριας, αποτελεί μια καταστροφή για τους ανθρώπους που παραμένουν εγκλωβισμένοι εκεί. Η ‘κοινωνική αποστασιοποίηση’ και τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα είναι αδύνατον να τηρηθούν – υπάρχουν σχεδόν 12.000 άνθρωποι εγκλωβισμένοι σε έναν καταυλισμό που σχεδιάστηκε για να φιλοξενεί λιγότερους από 3.000 ανθρώπους. Δεν υπάρχουν αρκετές τουαλέτες, ντουζιέρες ή επαρκής πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό», επισημαίνει η Εβελίν βαν Ρούμπουργκ, διευθύντρια της εκστρατείας της Oxfam για τη μετανάστευση στην Ευρώπη.
Πλήρως ανεπαρκής η προστασία
«Σχεδόν έξι μήνες από την αρχή της πανδημίας, το έκτακτο σχέδιο που κατάρτισε η ελληνική Πολιτεία παραμένει πλήρως ανεπαρκές για να προστατεύσει τους αιτούντες άσυλο, το προσωπικό που εργάζεται στους προσφυγικούς καταυλισμούς και τον ευρύτερο πληθυσμό των ελληνικών νησιών. Επικεντρώνεται σχεδόν αποκλειστικά στον περιορισμό της κυκλοφορίας των διαμενόντων στους καταυλισμούς», αναφέρει η Ναταλία-Ραφαέλλα Καφκούτσου, ειδικός επί του προσφυγικού δικαίου στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ).
Προσθέτει, ότι «αντί να στοχεύει στην πρόληψη και την αποτελεσματική προστασία της υγείας των ανθρώπων, η ελληνική Πολιτεία επιβάλλει πρόστιμα στις ιατρικές κλινικές του ‘hotspot’ της Μόριας, ενώ παράλληλα προβαίνει στον περιορισμό των θέσεων φιλοξενίας στην ενδοχώρα».
Οι αρμόδιες αρχές, δεν πρέπει να περιμένουν για μια μαζική έξαρση του κοροναϊού ώστε να σώσουν τους ανθρώπους που παραμένουν υπό συνθήκες υπερσυνωστισμού στους προσφυγικούς καταυλισμούς των νησιών, προσθέτουν οι οργανώσεις.
Αντίθετα, όλοι οι διαμένοντες του καταυλισμού της Μόριας θα πρέπει να εξετασθούν για τον ιό του COVID, και όσοι διαπιστωθούν πως είναι θετικοί στον ιό, θα πρέπει άμεσα να απομονωθούν σε κατάλληλες εγκαταστάσεις, καταλήγουν.
- Σε εξέλιξη τα έργα στο Μπράλος – Άμφισσα: Πώς προχωρούν και πότε προβλέπεται να ολοκληρωθούν
- Sex education: Τρεις τρόποι για καλύτερη ερωτική ζωή
- Καιρός: Με χιόνια, βροχές και πτώση της θερμοκρασίας η βαρυχειμωνιά-εξπρές του Σαββατοκύριακου
- Mpox: Πρώτο κρούσμα του παραλλαγμένου στελέχους της εντοπίστηκε στον Καναδά
- «Διαστημικός» Γιάννης πέτυχε το 50ο triple double και τρίτη σερί νίκη για τους Μπακς (129-117, vid)
- Michelle Gurevich: H Chinawoman προσγειώνεται στο Fuzz για μια μοναδική συναυλία