Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Συνεχίζει το παιχνίδι των προκλήσεων η Τουρκία - Τι λένε Γ. Φίλης και Ι. Μπαλτζώης στο MEGA

Συνεχίζει το παιχνίδι των προκλήσεων η Τουρκία – Τι λένε Γ. Φίλης και Ι. Μπαλτζώης στο MEGA

O Ερντογάν τραβάει επικίνδυνα το σχοινί, καθώς δημοσίευμα της Welt τον εμφανίζει να διέταξε να βουλιάξουν ελληνικό πολεμικό πλοίο ή να καταρρίψουν μαχητικό. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας, ο τούρκος Πρόεδρος ζήτησε από τους στρατηγούς του να προκαλέσουν ένα θερμό επεισόδιο, βυθίζοντας ελληνικό πλοίο ή καταρρίπτοντας ελληνικό μαχητικό αεροσκάφος και μάλιστα με τις… λιγότερες ανθρώπινες απώλειες. […]

O Ερντογάν τραβάει επικίνδυνα το σχοινί, καθώς δημοσίευμα της Welt τον εμφανίζει να διέταξε να βουλιάξουν ελληνικό πολεμικό πλοίο ή να καταρρίψουν μαχητικό.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας, ο τούρκος Πρόεδρος ζήτησε από τους στρατηγούς του να προκαλέσουν ένα θερμό επεισόδιο, βυθίζοντας ελληνικό πλοίο ή καταρρίπτοντας ελληνικό μαχητικό αεροσκάφος και μάλιστα με τις… λιγότερες ανθρώπινες απώλειες.

Σύμφωνα με τον Μαρίνο Γκασιάμη στο MEGA, στο βαθμό που το δημοσίευμα ευσταθεί, φραγμό στα σχέδια του Ερντογάν κατά πάσα πιθανότητα δεν έβαλαν οι στρατιωτικοί αλλά κάποιοι άλλοι παράγοντες – εξωτερική δύναμη ή και κάποιος σύμβουλος του, όπως ο Καλίν.

Στο μεταξύ η Τουρκία είναι ενοχλημένη από την μερική άρση εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ στην Κύπρο.

Χθες ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας είχε επικοινωνία με τον ομόλογό του των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ενώ σήμερα αναμένονται δύο σημαντικά τηλεφωνήματα του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλου με τη γαλλίδα ομόλογό του.

«Το αν θα πάμε σε πόλεμο δεν επαφίεται στην Ελλάδα αλλά στην αντίθετη πλευρά» είπε σχολιάζοντας τις εξελίξεις  στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο διδάκτωρ Γεωπολιτικής, καθηγητής Γεωστρατηγικής Γιώργος Φίλης. «Είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε αφήσει την επιλογή στην άλλη πλευρά» είπε.

Επισήμανε ότι η γερμανική «Die Welt» είναι εφημερίδα που στέκεται απέναντι «στο καθεστώς Ερντογάν και θέλει να ασκήσει κριτική με βάση τις πληροφορίες της». Εάν αληθεύει το δημοσίευμα, οι στρατηγοί ενδεχομένως να είπαν «όχι» στην πρόταση Ερντογάν για θερμό επεισόδιο, γνωρίζοντας ότι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε πολεμική αντιπαράθεση με την Ελλάδα.

Ενώ ανέφερε και άλλους ενδεχόμενους λόγους για το συγκεκριμένο δημοσίευμα: προειδοποίηση της Ελλάδας για επερχόμενο επεισόδιο ή και μήνυμα  προς τον Ερντογάν ως προς τις αντιστάσεις που θα βρει στα σχέδια του.  Σε όλες τις περιπτώσεις, σημείωσε, το συγκεκριμένο άρθρο πρέπει να αξιολογηθεί σοβαρά από τις αρμόδιες αρχές.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος ΕΛΙΣΜΕ, αντιστράτηγος ε.α. Ιωάννης Μπαλτζώης, εκτίμησε πως «δεν ήταν οι στρατηγοί του Ερντογάν που αρνήθηκαν τα σχέδια του». Κάποιοι άλλοι τον συμβούλευσαν να μην προχωρήσει στα πλάνα του.

Έκανε μάλιστα αντιπαραβολή της ρητορικής του Ερντογάν με τη ρητορική του Χίτλερ πριν την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου πολέμου.

Σύμφωνα εξάλλου με τον κ. Μπαλτζώη, πριν το επεισόδιο του Κεμάλ Ρέις με τη φρεγάτα Λήμνος,  η Τουρκία προσπάθησε να βυθίσει το ελληνικό πλοίο «Βότσης», το οποίο έκανε ελιγμούς και ξέφυγε.

Όσο για το περιστατικό με τη φρεγάτα Λήμνος, εκτίμησε, ότι οι Τούρκοι προσπάθησαν να το βυθίσουν αλλά δεν τα κατάφεραν λόγω της ναυτοσύνης του έλληνα κυβερνήτη και του πληρώματος.

«Το περιστατικό με τη φρεγάτα Λήμνος άλλαξε τα σχέδια των Τούρκων» είπε ο κ. Μπαλτζώης.

Ο κ. Φίλης τέλος αναφέρθηκε στην προβοκάτσια με την οποία ξεκίνησε ο Β΄Παγκόσμιος Πολεμος και σημείωσε ότι υπάρχει κίνδυνος για προβοκάτσια από τον Ερντογάν.

Sports in

BIG 3: Το 48ωρο και η ιδέα που… τρελαίνει τον Ολυμπιακό (pics)

Η δυνητική τριάδα που έχει κάνει τους φίλους του Ολυμπιακού να χάσουν τον… ύπνο τους. Τι γίνεται με τους Εβάν Φουρνιέ, Σάσα Βεζένκοφ και Τάιλερ Ντόρσεϊ…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024