Ασφάλεια τροφίμων: Τα επικίνδυνα λάθη που κάνουμε όταν μαγειρεύουμε
Πώς θα τα διορθώσουμε
Ενώ η ασφάλεια των τροφίμων δεν είναι το πρώτο πράγμα που έχουμε στο μυαλό μας όταν μπαίνουμε στην κουζίνα, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, ώστε να μη θέσουμε την υγεία μας σε κίνδυνο. Ακολουθούν ορισμένα συνηθισμένα λάθη που κάνουμε στην κουζίνα και ο τρόπος να τα διορθώσουμε.
*Δεν καθαρίζουμε ούτε αλλάζουμε το σφουγγάρι μας αρκετά συχνά
Φροντίστε να καθαρίζετε το σφουγγάρι σας κάθε ημέρα αφήνοντάς το στον φούρνο μικροκυμάτων για ένα λεπτό, πλένοντάς το ή βυθίζοντάς το σε καθαριστικό διάλυμα για ένα λεπτό. Μην ξεχνάτε να το αλλάζετε συχνά, ιδανικά μία φορά την εβδομάδα, καθώς μόλις μετά από 2-3 χρήσεις, τα σφουγγάρια μπορεί να αρχίσουν να φιλοξενούν βακτήρια που μπορούν να οδηγήσουν σε τροφική δηλητηρίαση. Επίσης, εάν μυρίζει το σφουγγάρι σας, πετάξτε το.
*Ξεπλένουμε τα πουλερικά
Πολλοί άνθρωποι ξεπλένουν τα πουλερικά, αλλά έχει αποδειχθεί ότι αυτή η πρακτική δεν απομακρύνει κανένα από τα επιβλαβή βακτήρια που μπορεί να μας κάνουν να αρρωστήσουμε, ενώ το νερό που εκτοξεύεται μπορεί να διαδώσει αυτά τα βακτήρια στην κουζίνα μας. Ο μόνος τρόπος για να εξαλειφθούν τα βακτήρια είναι με το μαγείρεμα των πουλερικών στη σωστή θερμοκρασία.
*Επιλέγουμε λάθος ξύλο κοπής τροφίμων
Φροντίστε να επιλέξετε τη σωστή επιφάνεια κοπής για τα τρόφιμα που ετοιμάζετε. Οι ξύλινες σανίδες κοπής είναι ιδανικές για τα περισσότερα προϊόντα, ενώ οι πλαστικές σανίδες είναι καλύτερες για κρέας, πουλερικά και ψάρια, καθώς τα βακτήρια μπορούν πιο εύκολα να μείνουν στις ρωγμές ενός ξύλου.
*Δεν πλένουμε συχνά τις πετσέτες της κουζίνας
Οι πετσέτες μπορούν εύκολα να διαδώσουν τα βακτήρια στην κουζίνα μας, γι’ αυτό είναι σημαντικό να τις πλένουμε συχνά και στη συνέχεια να τις σιδερώνουμε.
*Κρατάμε τα περισσεύματα φαγητού πολύ καιρό
Ενώ το φαγητό που περίσσεψε μπορεί να είναι η ιδανική λύση για τις ημέρες που βαριόμαστε να μαγειρέψουμε, όταν διατηρείται για πολύ καιρό στο ψυγείο μπορεί να μετατραπεί σε εστία μικροβίων. Γι΄ αυτό ποτέ δεν το κρατάμε για περισσότερες από 3-4 ημέρες.
*Ξεπαγώνουμε τις τροφές σε θερμοκρασία δωματίου
Αν αφήνετε το κατεψυγμένο κοτόπουλο να ξεπαγώσει σε θερμοκρασία δωματίου, υπάρχει κίνδυνος να αναπτυχθούν βακτήρια. Προτιμήστε να αφήνετε τις τροφές να ξεπαγώνουν στο ψυγείο, σε κρύο νερό που ανανεώνεται κάθε μισή ώρα ή στον φούρνο μικροκυμάτων.
*Ξεχνάμε τροφές στην κατάψυξη
Πολλά τρόφιμα δεν προορίζονται να μείνουν στην κατάψυξη επ’ αόριστον. Μερικά θα είναι μια χαρά εκεί για έως και έναν χρόνο, αλλά μερικά για μόνο ένα μήνα. Τα καπνιστά κρέατα, για παράδειγμα, θα πρέπει να βρίσκονται στην κατάψυξη για δύο μήνες το μέγιστο, ενώ το αλεσμένο κρέας και οι σούπες είναι καλύτερο να χρησιμοποιούνται μετά από τρεις μήνες. Κομμάτια κρέατος, πουλερικών και ψαριών μπορούν να μείνουν στην κατάψυξη έως ένα έτος, ενώ τα περισσεύματα φαγητού θα πρέπει να χρησιμοποιούνται εντός έξι μηνών.
- Ποδοσφαιριστές της Super League έδωσαν χαρά στα παιδιά της «Φλόγας» (pic+vid)
- Μητσοτάκης: Η Ιόνια Οδός «γέφυρα φιλίας» μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας – Τα μηνύματα στον Ράμα
- Νικ Τζόνας: Κάνει like στον Έλον Μασκ, εξοργίζει τους φαν
- Πέθανε ο ποιητής και ομότιμος καθήγητης του Πανεπιστημίου Πατρών Σωκράτης Σκαρτσής
- ΗΠΑ: Το παράδοξο με την επικήρυξή του αλ Γκολάνι από τους Αμερικανούς – Οι σφαγές αμάχων του τρομοκράτη
- ΠΑΣΟΚ: Γιατί πανηγυρίζει η κυβέρνηση για τα πρόστιμα στις πολυεθνικές;