Πέθανε ο ανθρωπολόγος και ακτιβιστής Ντέιβιντ Γκρέμπερ
Ο Ντέβιντ Γκρέμπερ (1961-2020) συνδύασε την ανθρωπολογική έρευνα με τον κοινωνικό ακτιβισμό και έγραψε σημαντικά βιβλία για το χρέος αλλά και τις άχρηστες δουλειές
Σε μια εποχή που οι πετυχημένοι πανεπιστημιακοί συχνά δεν έχουν μεγάλη δημόσια παρουσία, ο Ντέιβιντ Γκρέμπερ κατόρθωνε να συνδυάζει το να είναι ένας από τους σημαντικότερους ανθρωπολόγους της γενιάς του με τη ενεργό δράση σε κινήματα και τη συστηματική δημόσια παρουσία.
Καθηγητής στο London School of Economics, με μια εντυπωσιακή ακαδημαϊκή διαδρομή που ξεκίνησε με μια διδακτορική διατριβή υπό την επίβλεψη του μεγάλου Μάρσαλ Σαλινς ο νεοϋορκέζος Γκρέμπερ, που πολιτικά δήλωνε αναρχικός, δεν σταμάτησε να έχει ενεργό δράση σε κινήματα.
Μάλιστα, τα αμερικανικά ΜΜΕ συχνά τον αναφέρουν ως τον εμπνευστή του συνθήματος «Είμαστε το 99%», καθώς είχε παίξει ενεργό ρόλο στο κίνημα Occupy! αν και ο ίδιος επέμεινε ότι το σύνθημα ήταν αποτέλεσμα συλλογικής συζήτησης.
«Χρέος. Τα πρώτα 5000 χρόνια»
Το βιβλίο του «Χρέος. Τα πρώτα 5000 χρόνια», του 2011, που στα ελληνικά κυκλοφόρησε το 2013 (εκδ. Στάσει Εκπίπτοντες), αποτύπωσε το πώς η έννοια του χρέους από το χώρο της ηθικής μετασχηματίστηκε σε ένα μηχανισμό οικονομικής και πολιτικής βίας, σε ένα βιβλίο που γνώρισε μεγάλη απήχηση καθώς κυκλοφόρησε την επαύριον της μεγάλης οικονομικής κρίσης του 2008.
Πιο πρόσφατα στο βιβλίο του Bullshit Jobs. A Theory, που κυκλοφόρησε το 2018, ο Γκρέμπερ μελετά το φαινόμενο του πολλαπλασιασμού των μορφών εργασίας που στην πραγματικότητα δεν έχουν καμία κοινωνική χρησιμότητα, αποδίδοντας το στα χαρακτηριστικά που παίρνει η σύγχρονη οικονομία και τον κατά τη γνώμη του φεουδαρχικό τρόπο που λειτουργεί το σύγχρονο μάνατζμεντ.
Με μια ιδιαίτερα ευρεία παιδεία, την χαρακτηριστική έμφαση στην τεκμηρίωση και τα παραδείγματα που χαρακτηρίζει τους ανθρωπολόγους αλλά και την αγάπη για τους προκλητικούς τίτλους που τραβούν την προσοχή ο Γκρέμπερ είχε κατορθώσει να έχει μια ευρύτερη απήχηση, ιδίως σε νεώτερες γενιές ακτιβιστών.
Καθόλου τυχαίες επομένως και οι εκτεταμένες εκφράσεις θλίψης για το θάνατο του, σε ηλικία 59 ετών.
Βιβλία του
Στα ελληνικά κυκλοφορούν τα εξής βιβλία του:
Απόσπασμα μιας αναρχικής ανθρωπολογίας, εκδ. Στάσει Εκπίπτοντες, 2007.
Κίνημα, βία, τέχνη και επανάσταση, εκδ. Στάσει Εκπίπτοντες 2009.
Στο λυκόφως των πρωτοποριών: η ανάδυση των σύγχρονων κοινωνικών κινημάτων, εκδ. Στάσει εκπίπτοντες 2012.
Χρέος: τα πρώτα 5.000 χρόνια, εκδ. Στάσει Εκπίπτοντες 2013.
Το δημοκρατικό σχέδιο: η ιστορία, η κρίση, το κίνημα, εκδ. Α.Α. Λιβάνη 2014.
Στις απαρχές του σύγχρονου αδιεξόδου: σκέψεις για την ιεραρχία, την κατανάλωση, τον φετιχισμό, την αξία, τους τρόπους παραγωγής, εκδ. Στάσει Εκπίπτοντες 2019.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις