Μόρια : Ξέχασαν τους πρόσφυγες και το κέντρο υγείας, αλλά θυμήθηκαν τις κλειστές δομές
Ένα κρούσμα στη Μόρια ήταν αρκετό ώστε να γίνει η αφορμή και να ξεκινήσουν τα σχέδια μετατροπής των ΚΥΤ σε κλειστά κέντρα.
- Συλλαλητήριο των συνταξιούχων στην Αθήνα - Ζητούν «επαρκείς συντάξεις και αξιοπρεπή διαβίωση»
- ΠΑΣΟΚ: Οι άξονες και η τακτική στη μάχη με τη ΝΔ – Τα ονόματα για τον επιπλέον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο
- Κόντρες και ειρωνίες στη Βουλή: «Αραιώσατε εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ…»
- Δεκάδες νεκρά ποντίκια γέμισε το λιμάνι στο Ηράκλειο - Μεγάλη επιχείρηση για την απομάκρυνσή τους
Ένα κρούσμα στη Μόρια ήταν αρκετό ώστε να γίνει η αφορμή και να ξεκινήσουν τα σχέδια μετατροπής των ΚΥΤ σε κλειστά κέντρα.
Ήδη κιόλας από την χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου όπου έδινε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το κρούσμα στη δομή προσφύγων έγινε αντιληπτό πως βρέθηκε αμέσως ευκαιρία ώστε να επανέρθει η πρόταση περί «κλειστών δομών» με 24ωρη παρακολούθηση, διπλή περίφραξη και έλεγχο αποσκευών στα πρότυπα των αεροδρομίων.
Τα ΚΥΤ, σύμφωνα με όσα παρουσίασε ο υπουργός σε σύσκεψη με τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων στη Χίο με θέμα το μέλλον της ΒΙΑΛ, αποκτούν διπλή περίφραξη με νεκρή ζώνη πλάτους έξι μέτρων, ελεγχόμενη είσοδο-έξοδο με κάρτα και δακτυλικά αποτυπώματα, πανοπτικό σύστημα παρακολούθησης με κάμερες όλο το 24ωρο, σύστημα ελέγχου αποσκευών όπως στα αεροδρόμια και φυσικά ένα κέντρο κράτησης για όσους θεωρούνται ύποπτοι τέλεσης σοβαρών αδικημάτων.
Μάλιστα το πλάνο αυτό ΔΕΝ έμεινε στα λόγια, καθώς σήμερα δημοσιεύθηκαν στη Διαύγεια από το υπουργείο η πρόσκληση ενδιαφέροντος για την εκμίσθωση της απαραίτητης έκτασης σε Λέσβο και Χίο, καθώς και οι συμβάσεις για την εκτέλεση των περιφράξεων και των πρώτων χωματουργικών έργων.
Φυσικά από την πλευρά της κυβέρνησης όλα παρουσιάστηκαν ιδανικά.
Αναφερόμενος στη δημιουργία των κλειστών δομών σε Λέσβο και Χίο, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, είπε σε συνέντευξη του στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ 100,3 FM», ότι
«Οι πρόσφυγες θα έχουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και ειδικές περιοχές για ασυνόδευτα ανήλικα και μονογονεϊκές οικογένειες», ενώ έχει προβλεφθεί κλειστός χώρος για τους ανθρώπους που πρέπει να επιστραφούν», ανέφερε ο Νότης Μηταράκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 fm.
Ωστόσο όπως φαίνεται στα λόγια έχει μείνει το κέντρο υγείας του ΚΥΤ, το οποίο δεν λειτουργεί ακόμη.
Όπως ανέδειξε χτες το in.gr, το πολυδιαφημισμένο κρατικό κέντρο υγείας έξω από τη δομή φιλοξενίας – το οποίο θα ήταν εξοπλισμένο και για την αντιμετώπιση περιστατικών Covid-19 – δεν λειτουργεί ακόμα.
Μάλιστα παρά τα λαμπερά εγκαίνια, το κέντρο υγείας της Μόριας είναι προγραμματισμένο να ανοίξει περί τα μέσα Σεπτεμβρίου, ενώ μέχρι σήμερα έχει ελλείψεις καθώς χρειάζεται και εξοπλισμό και προσωπικό.
Έως τότε, οι αιτούντες άσυλο που διαμένουν στη Μόρια έχουν αφεθεί εγκαταλελειμμένοι στο έλεος της πανδημίας, καθώς δεν έχουν άμεση πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας κοντά στο ΚΥΤ. Ο λόγος είναι ότι όλες οι άλλες υγειονομικές υποδομές έξω από το ΚΥΤ έχουν κλείσει από τα τέλη Ιουλίου λόγω υπέρογκων προστίμων από τον Δήμο Μυτιλήνης. Λειτουργεί μόνο η παιδιατρική κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, η οποία απευθύνεται μόνο σε συγκεκριμένα περιστατικά και ασθενείς.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις