Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
ps. post
scriptum

Οι γνωστοί «γνωστοί» έσπασαν πάλι την απεργία της ΕΣΗΕΑ

Γαϊτάνης: «Χρήματα θα έρθουν, αλλά δεν θέλουμε να τα ξοδέψουμε ως νεόπλουτοι»

Γαϊτάνης: «Χρήματα θα έρθουν, αλλά δεν θέλουμε να τα ξοδέψουμε ως νεόπλουτοι»

Ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, Τάσος Γαϊτάνης μίλησε στο in.gr

Ο Τάσος Γαϊτάνης είναι πολλά πράγματα μαζί. Διδάκτορας Ιατρικής Φυσικής, Ερευνητής, Ειδικός Λειτουργικός επιστήμονας, κριτής της ευρωπαϊκής Ένωσης για το πρόγραμμα Horizon 2020, καθηγητής σε 3 μεταπτυχιακά προγράμματα, οικογενειάρχης και φυσικά εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ. Έχει διατελέσει και γραμματέας τοπικής αυτοδιοίκησης της ΝΔ για 3 χρόνια μεταξύ άλλων.

Ο κ. Γαϊτάνης μιλώντας στο in.gr απέκλεισε την πιθανότητα ενός νέου lockdown

Eίπε πως τους πρώτους 5 μήνες της πανδημίας οι απώλειες εσόδων άγγιξαν παγκοσμίως τα 320 δισ. δολάρια, πως η πατρίδα μας προσδοκά τελικά να κατακτήσει στον τουρισμό ένα μεγαλύτερο κομμάτι από μια μικρότερη πίτα και πως το φετινό καλοκαίρι επισκέφτηκαν έως σήμερα την Ελλάδα περίπου 3 εκατομμύρια τουρίστες.

«Χρήματα θα έρθουν, αλλά δεν θέλουμε να τα ξοδέψουμε ως νεόπλουτοι, αλλά να τα επενδύσουμε παραγωγικά. Θέλουμε να δούμε τη χώρα υπό ένα νέο πρίσμα, να βοηθήσουμε την οικονομία μας ώστε να αναπτύξει τα πλεονεκτήματά της. Ενδεικτικά θα σας αναφέρω ότι πολλές περιοχές παράγουν τοπικά προϊόντα, τα οποία χωρίς κατάλληλη προετοιμασία δεν μπορούν να προωθηθούν ούτε στο εσωτερικό, ούτε στο εξωτερικό. Επίσης θα πρέπει να δούμε τον τρόπο σύνδεσης του πρωτογενή με τον τριτογενή τομέα, καθώς και το κομμάτι της πράσινης ανάπτυξης» δηλώνει και εμείς περιμένουμε από τον νέο αυτό άνθρωπο και επιστήμονα εκτός από εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ να γίνει και εκπρόσωπος των ονείρων της κοινωνίας εκπληρώνοντας τα στο μέτρο του δυνατού.

Θεωρείτε πως η αύξηση των κρουσμάτων της πανδημίας οφείλεται στο γεγονός της χαλαρότητας των μέτρων ή της άφιξης τουριστών από το εξωτερικό; Διότι ειπώθηκε πως το τουριστικό άνοιγμα των συνόρων ήταν ένα μεγάλο ρίσκο.

Πράγματι γίνεται πολύ συζήτηση το τελευταίο διάστημα, για το εάν η έξαρση των κρουσμάτων της νόσου οφείλεται στο άνοιγμα του τουρισμού. Από τα επίσημα στοιχεία δεν προκύπτει όμως κάτι τέτοιο. Το άνοιγμα των συνόρων έγινε με πολύ μεγάλη προσοχή και σε περιπτώσεις που διαπιστώθηκε αύξηση των κρουσμάτων, έγιναν βήματα πίσω προκειμένου να προλάβουμε δυσάρεστες καταστάσεις. Από την 1η Ιουλίου μέχρι τις 30 Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν στα σημεία εισόδου της χώρας περίπου 400 χιλιάδες έλεγχοι και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι μόλις 853. Θα πρέπει εδώ να σημειώσω ότι οι έλεγχοι που γίνονται δεν ήταν τυχαίοι. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εφαρμόζει αλγόριθμο ο οποίος με χρήση τεχνητής νοημοσύνης, επιλέγει να εξεταστούν τουρίστες που έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να είναι θετικοί. Συνεπώς η αύξηση των κρουσμάτων κατά κύριο λόγο, θεωρώ ότι οφείλεται στην χαλαρότητα που επιδεικνύουμε στο εσωτερικό. Μόνο η πιστή τήρηση των μέτρων και πιο συγκεκριμένα των κανόνων υγιεινής και η τήρηση των αποστάσεων, η αποφυγή συνωστισμού σε κάθε είδους κοινωνική εκδήλωση καθώς και η χρήση της μάσκας είναι η ασπίδα μας απέναντι στη διάδοση του κορονοϊου. Όλοι θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, καθώς δίπλα μας είτε στον οικογενειακό μας περίγυρο, είτε στην γειτονία μας βρίσκεται και ένας συμπολίτης μας που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες. Οφείλουμε εκτός από τον εαυτό μας να σκεφτόμαστε και τον υγειονομικά ευάλωτο συνάνθρωπό μας.

Από τα στοιχεία που έχετε στη διάθεση σας, πιστεύετε πως ο τουριστικός κλάδος τελικά υπέστη αναστρέψιμες πληγές επειδή επιτράπηκαν οι αλλοδαποί τουρίστες;

Όλοι φέτος εξ αρχής γνωρίζαμε ότι θα ήταν ένα δύσκολο καλοκαίρι για τον Τουρισμό. Άλλωστε και τα στοιχεία που παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα ο ΟΗΕ, δείχνουν χαρακτηριστικά ότι τους πρώτους 5 μήνες της πανδημίας οι απώλειες εσόδων άγγιξαν παγκοσμίως τα 320 δισ. δολάρια ενώ για το σύνολο του 2020 το κόστος ενδέχεται να φτάσει από 910 δισ. έως 1,2 τρισ. δολάρια. Οι απώλειες αυτές, υποστηρίζουν οι ειδικοί, ενδεχομένως να οδηγήσουν σε συρρίκνωση του παγκόσμιου ΑΕΠ για φέτος κατά 1,5% με 2,8%.  Μπροστά σ’ αυτό το αρνητικά διαμορφωμένο περιβάλλον, αλλά με παρακαταθήκη την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη που κερδίσαμε από τη διεθνή κοινότητα για τη σωστή διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, η πατρίδα μας προσδοκά τελικά να κατακτήσει στον τουρισμό ένα μεγαλύτερο κομμάτι από μια μικρότερη πίτα. Η τουριστική σεζόν βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ περίπου 3 εκατ. είναι οι πολίτες που εισήλθαν στη χώρα από την 1 Ιουλίου έως και σήμερα. Δεν προκύπτει από πουθενά το συμπέρασμα ότι ο τουρισμός μας υπέστη πλήγμα από τους εισερχόμενους τουρίστες. Απλώς φέτος είναι ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι για τον παγκόσμιο και όχι μόνο τον ελληνικό τουρισμό.

Υπάρχει στον ορίζοντα η πιθανότητα νέου lockdown;

Δεν προβλέπεται στο σχεδιασμό της Κυβέρνησης νέο γενικό lock-down. Όπου απαιτηθεί, όπως ήδη έχει συμβεί μέχρι σήμερα, σε περιπτώσεις αυξημένων κρουσμάτων σε κάποια δομή ή γεωγραφική περιοχή εφαρμόζονται μέτρα τοπικού χαρακτήρα προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού.

Ως πρώην γραμματέας τοπικής αυτοδιοίκησης της Νέας Δημοκρατίας ταξιδέψατε σε όλη την Ελλάδα. Ποια θεωρείτε πως είναι τα βασικά προβλήματα της περιφέρειας; Σας ανησυχεί η ερημοποίηση πληθυσμιακά πολλών περιοχών μεταξύ άλλων; Για εμάς είναι μείζων θέμα να βρεθούν τρόποι ώστε οι νέοι άνθρωποι να έχουν το κίνητρο να παραμείνουν στο τόπο τους.

Πράγματι όλοι γνωρίζουμε ότι τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας και της οικονομικής κρίσης που πέρασε η χώρα μας, όλο και περισσότεροι πολίτες εγκατέλειψαν την ύπαιθρο και τα χωριά και μετακινήθηκαν προς τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, προκειμένου να βρουν εργασία. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το μεγάλο πρόβλημα της υπογεννητικότητας οδήγησαν σε πληθυσμιακή συρρίκνωση σε αρκετές κυρίως περιοχές της πατρίδας μας.

Παρόλα αυτά η χώρα μας σήμερα έχει την μεγάλη ευκαιρία να ξεπεράσει τις δυσκολίες και τα προβλήματα του παρελθόντος και να κοιτάξει μπροστά με ελπίδα για το αύριο. Τα επόμενα χρόνια θα εισρεύσουν στα ταμεία του κράτους περισσότερα από 72 δισ. ευρώ από χρηματοδοτήσεις της ΕΕ. Ήδη ο Πρωθυπουργός έχει ζητήσει από την επιτροπή «Πισσαρίδη» να καταθέσει τις προτάσεις της για το νέο Σχέδιο Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία. Ήδη υπάρχει ένα πρώτο προσχέδιο και μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θα υπάρχει η τελική πρόταση.

Το βασικό συμπέρασμα που πρόεκυψε από την πανδημία του κορονοϊου, σε οικονομικό επίπεδο, είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει ουσιαστική αλλαγή του παραγωγικού της μοντέλου της χώρας και τώρα είναι η μεγάλη ευκαιρία. Δεν πρέπει να στηριζόμαστε μονό στον τουρισμό καθώς υπάρχουν και άλλοι κλάδοι της οικονομίας που μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο. Χρήματα θα έρθουν, αλλά δεν θέλουμε να τα ξοδέψουμε ως νεόπλουτοι, αλλά να τα επενδύσουμε παραγωγικά. Θέλουμε να δούμε τη χώρα υπό ένα νέο πρίσμα, να βοηθήσουμε την οικονομία μας ώστε να αναπτύξει τα πλεονεκτήματά της.

Ενδεικτικά θα σας αναφέρω ότι πολλές περιοχές παράγουν τοπικά προϊόντα, τα οποία χωρίς κατάλληλη προετοιμασία δεν μπορούν να προωθηθούν ούτε στο εσωτερικό, ούτε στο εξωτερικό. Επίσης θα πρέπει να δούμε τον τρόπο σύνδεσης του πρωτογενή με τον τριτογενή τομέα, καθώς και το κομμάτι της πράσινης ανάπτυξης. Τις προηγούμενες μέρες έγινε με επιτυχία η εξαγορά μιας ελληνικής νεοφυούς επιχείρησης και αυτό αποτελεί ένα δείκτης για το μέλλον.  Όλα αυτά τα ενδεικτικά παραδείγματα δείχνουν τους τομείς που πρέπει να κινηθεί η χώρα προκειμένου να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και οικονομική ανάπτυξη. Άρα τα επόμενα χρόνια θα έχουμε τα οικονομικά εργαλεία να δημιουργήσουμε πόλους ανάπτυξης στην περιφέρεια. Είναι βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση θα εργαστούν σκληρά και βάση προγράμματος ώστε να τα καταφέρουν.

«Αν θέλουμε να αλλάξουμε την πορεία της χώρας μας και να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον θα πρέπει να μειώσουμε τη γραφειοκρατία, να απλουστεύσουμε τους νόμους, να μειώσουμε τους φόρους και να αποκεντρώσουμε το κράτος» Αυτό γράφετε στην προσωπική σας ιστοσελίδα. Γίνεται ή απλά είναι ευχολόγιο που λέγεται κατά κόρον όμως δεν είναι εφαρμοστέο;

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας από την αρχή έδειξε τις προθέσεις της να εφαρμόσει απόλυτα τις προεκλογικές τις εξαγγελίες. Ήδη στον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης ψηφίστηκαν οι μειώσεις φόρων (ΕΝΦΙΑ, μείωση φορολογικού συντελεστή επιχειρήσεων), έγινε η ρύθμιση των 120 δόσεων για όσους είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές, απλουστεύθηκαν οι διαδικασίες αδειοδότησης επιχειρήσεων, ενώ η κυβέρνηση ξεμπλόκαρε εμβληματικές επενδύσεις όπως οι Σκουριές και το Ελληνικό. Παράλληλα νομοθετήθηκαν κίνητρα για την προσέλκυση νέων επενδύσεων και υιοθετήθηκαν πολιτικές που διευκολύνουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Στον τομέα της Δημόσιας Διοίκησης και του Κράτους, τα αρμόδια υπουργεία, με αφορμή και τον κορονοϊό και τις απαγορεύσεις που επιβλήθηκαν, κατάφεραν να λειτουργήσουν μαζικά και σε σύντομο χρονικό διάστημα νέες ψηφιακές υπηρεσίες για τους πολίτες. Έτσι τέθηκαν άμεσα σε λειτουργία εφαρμογές που αφορούν την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, την τηλεργασία, τα ψηφιακά Κ.Ε.Π. καθώς και οι υπηρεσίες που παρέχει το gov.gr, όπως το e-ΕΦΚΑ, η άυλη συνταγογράφηση και η υπεύθυνη δήλωση. Συμπληρωματικά ξεκίνησε και η πιλοτική λειτουργία της πλατφόρμας ψηφιακής απονομής σύνταξης «ΑΤΛΑΣ», η οποία θα ενοποιήσει τις διαδικασίες για την έκδοση της σύνταξης μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Όλα τα παραπάνω, αποτελούν τον πρώτο πυρήνα των παρεμβάσεων, οι οποίες δεν σταματούν εδώ, αλλά συνεχίζονται με έμφαση την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.

Επιπροσθέτως, στο υπουργείο εσωτερικών, έχει οριστεί επιτροπή με αντικείμενο την προετοιμασία του νόμου για τη «Μεταρρύθμιση και Ανασυγκρότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Κράτους» με σκοπό την μεταφορά αρμοδιοτήτων από το Κράτος προς την αυτοδιοίκηση, ενώ ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που ψηφίστηκαν από την Κυβέρνηση σας θυμίζω ήταν αυτό του «Επιτελικού Κράτους». Συνεπώς οι μειώσεις φόρων, η απλούστευση διαδικασιών και ο περιορισμός της γραφειοκρατίας ήταν και είναι βασικοί στόχοι αυτής της κυβέρνησης.

 Έχετε ανησυχία για την εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων; Φοβάστε ένα θερμό επεισόδιο;

Η στάση της χώρας απέναντι στην προκλητικότητα της Τουρκίας, κινείται πάνω σε τρεις βασικούς άξονες. Πρώτον έχει το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος της, δεύτερον ενημερώνει συνεχώς τη Διεθνή Κοινότητα για τις Ελληνικές θέσεις και όπως δείχνουν οι συνεχείς δηλώσεις ξένων αξιωματούχων αυτές έχουν γίνει κατανοητές, ενδεικτικά σας αναφέρω τις δηλώσεις του State Department και αξιωματούχων της ΕΕ και τρίτον δείχνει αποφασιστικότητα στην προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της. Αυτό το μήνυμα το στέλνουμε παντού, φυσικά και στην Τουρκία.

Η Ελλάδα έχει καταστήσει σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι υπό καθεστώς εκβιασμού, προκλητικών κινήσεων και εντάσεων στην περιοχή, δεν πρόκειται να κάνει κανένα διάλογο. Είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε διάλογο με την Τουρκία στο πνεύμα του διεθνούς δικαίου για το ζήτημα που έχουμε στο τραπέζι και είναι η οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών. Ταυτόχρονα όμως είμαστε αποφασισμένοι να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, όπως έγινε τον Μάρτιο και τον Απρίλιο στον Έβρο, αλλά και όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Όσο όμως η Τουρκία δείχνει αυτή τη συμπεριφορά θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς το ενδεχόμενο ενός ατυχήματος, όπως τόνισε και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο τελευταίο διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό, είναι ορατό.

Ως υποψήφιος βουλευτής στο Νότιο Τομέα Αθηνών, είχατε μιλήσει για τις τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης της περιοχής. Σε ποιους τομείς αναφερόσασταν ακριβώς και γιατί έως σήμερα δεν έχει αναπτυχθεί όσο πιστεύατε;

Θεωρώ ότι το παραθαλάσσιο μέτωπο κατά μήκος της «Αθηναϊκής Ριβιέρας», αναμένεται να αποτελέσει την επόμενη δεκαετία έναν από τους μεγαλύτερους τουριστικούς και επενδυτικούς πόλους έλξης στη χώρα μας. Ήδη ξεκίνησαν, οι πρόδρομες εργασίες στο Ελληνικό, ενώ πρόσφατα υπογράφηκε η σύμβαση παραχώρησης χρήσης και εκμετάλλευσης της μαρίνας Αλίμου, μιας από τις μεγαλύτερες μαρίνες στην Ανατολική Μεσόγειο. Προχωρά η αναβάθμιση του οδικού δικτύου της περιοχής, με τα έργα ανάπλασης της Α’ φάσης να βρίσκονται σε εξέλιξη από το Φαληρικό Δέλτα, μέχρι την περιοχή του Παλαιού Φαλήρου, ενώ αναμένεται και η Β΄ φάση του έργου, όπου προβλέπεται η δημιουργία ενός μεγάλου οικολογικού πάρκου κατά μήκος του παραλιακού μετώπου. Σημαντικά πολιτιστικά κέντρα που βρίσκονται στο Νότιο τομέα, δημιουργούν ένα σπουδαίο πολιτιστικό πόλο έλξης και αναδεικνύουν τη δεσπόζουσα θέση της περιοχής μας. Η κυβέρνηση δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στην αειφόρο περιβαλλοντική διαχείριση της περιοχής έχει θέσει σε διαβούλευση τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την προστασία του Υμηττού. Η αρχή έχει γίνει. Προβλήματα και αγκυλώσεις του παρελθόντος ξεπερνιούνται, νοοτροπίες δεκαετιών αλλάζουν σταδιακά. Οι ευκαιρίες που μας δίνονται είναι εδώ και πρέπει να τις εκμεταλλευτούμε. Άρα ο Νότιος Τομέας αναπτύσσεται σταθερά και έχει όλες τις προϋποθέσεις να αποτελέσει το βραχίονα ανάπτυξης όλης της χώρας.

Must in

Λάκης Λαζόπουλος: Τι σχέση έχουν οι Δέκα Μικροί Μήτσοι με την υπέρταση;

«Τα πάντα» είναι η αυθόρμητη συγκινητική απάντηση που δίνει ο Λάκης Λαζόπουλος όταν ακούει το όνομα Τασούλα. Τα συναισθήματα από την χαρά στη συγκίνηση στο γέλιο και στην χαρμολύπη εναλλάσσονται με ταχύτητα φωτός στο παιχνίδι των γρήγορων ερωτήσεων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024