Πώς θα κοιμηθούν μαζί τα παιδιά χωρίς εντάσεις;
Tι να κάνετε προτού μεταφέρετε το μωρό στο δωμάτιο του μεγαλύτερου παιδιού
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Όταν όλοι κοιμούνται καλά, ξεχωριστά, το τελευταίο πράγμα που θέλουμε να κάνουμε είναι να διαταράξουμε τις ισορροπίες μεταφέροντας το μωρό στο ίδιο δωμάτιο με το μεγαλύτερο παιδί.
Κι ενώ δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε μια κατάσταση με περισσότερες νυχτερινές αφυπνίσεις ή εντάσεις, πολλοί δεν έχουμε την πολυτέλεια να ζούμε σε ένα σπίτι όπου το κάθε παιδί μπορεί να έχει το δικό του υπνοδωμάτιο.
Άλλωστε, αυτό δεν αποτελεί απαραίτητα πρόβλημα, αφού μερικά παιδιά κοιμούνται καλύτερα όταν έχουν παρέα.
Σε κάθε περίπτωση, προτού μεταφέρουμε το μωρό στο δωμάτιο του μεγαλύτερου παιδιού, πρέπει να προσέξουμε ορισμένα πράγματα.
Δεν βιαζόμαστε
Κρατάμε το μωρό στο δωμάτιό μας (ή σε ξεχωριστό δωμάτιο) έως ότου να κοιμάται πλήρως όλη τη νύχτα ή τουλάχιστον έως ότου οι νυχτερινές αφυπνίσεις να είναι προβλέψιμες. Έτσι, αφενός θα αισθανόμαστε λιγότερο ανήσυχοι στη συνέχεια, αφετέρου η κατάσταση θα είναι λιγότερο ενοχλητική για το μεγαλύτερο παιδί, το οποίο θα έχει και περισσότερο χρόνο να προσαρμοστεί.
Προετοιμάζουμε το μεγαλύτερο παιδί
Ακριβώς όπως μιλήσαμε στο μεγαλύτερο παιδί μας για τον ερχομό του νέου μέλους της οικογένειας, έτσι θα μπορούσαμε να αρχίσουμε να περιγράφουμε στο παιδί πόσο υπέροχο θα είναι που τελικά θα έχει έναν συγκάτοικο στο δωμάτιό του. Αν μοιραζόμασταν κι εμείς το δωμάτιό μας με τα αδέρφια μας όταν ήμαστε παιδιά, μπορούμε να τους πούμε μερικές διασκεδαστικές ιστορίες από την προσωπική μας εμπειρία.
Θα μπορούσαμε επίσης να του παρουσιάσουμε μερικά ακόμη πλεονεκτήματα, όπως την ευκαιρία να αποκτήσει ένα νέο κρεβάτι για «μεγάλα παιδιά». Γενικά, καλό θα ήταν να παρουσιάσουμε αυτήν την αλλαγή ως θετική για το παιδί, ώστε να το γεμίσουμε ενθουσιασμό. Φυσικά, θα πρέπει επίσης να εκπαιδεύσουμε το μεγαλύτερο παιδί σχετικά με τους κανόνες ασφαλείας, όπως να μην αγγίζει το μωρό ενώ κοιμάται, να μη βάζει τίποτα στο κρεβατάκι του και το ακουμπάει με απαλές, προσεκτικές κινήσεις.
Αποφεύγουμε τις εντάσεις
Εάν πρέπει να ρυθμίσουμε το πρόγραμμα ύπνου του μωρού μας, δεν είναι μια καλή ιδέα να το βάλουμε να κοιμηθεί στο ίδιο δωμάτιο με το αδερφάκι του. Το να ακούμε ένα μωρό να κλαίει είναι ήδη αρκετά δύσκολο, ακόμη και χωρίς να ανησυχούμε μήπως ξυπνήσουμε το άλλο παιδί μας. Αντίστοιχα, αν το μεγαλύτερο παιδί συνηθίζει να μας επισκέπτεται κατά τη διάρκεια της νύχτας, μπορούμε να του ζητήσουμε να το κάνει όσο πιο αθόρυβα γίνεται ώστε να μην ξυπνήσει το μωρό.
Επιβραβεύουμε το παιδί
Είναι σημαντικό το μεγαλύτερο παιδί να έχει ένα κίνητρο ώστε να προσπαθήσει να προσαρμοστεί σε αυτή τη νέα κατάσταση. Μια μικρή επιβράβευση όταν το παιδί καταφέρνει να ακολουθήσει τους νέους κανόνες που έχουμε θέσει, μπορεί να κάνει πραγματικά τη διαφορά. Για παράδειγμα, μπορούμε να φτιάξουμε έναν πίνακα με αυτοκόλλητα και να υποσχεθούμε στο παιδί ότι όταν τον συμπληρώσει, θα του αγοράσουμε το παιχνίδι που ζητάει εδώ και καιρό.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις