Πως η Τουρκία τορπιλίζει το διάλογο – Μπρα ντε φερ Αθήνας και Άγκυρας με το βλέμμα στη Σύνοδο Κορυφής
Με φόντο το ευρωπαϊκό τελεσίγραφο προς την Τουρκία στην οποία τίθεται το δίλημμα «αποκλιμάκωση ή κυρώσεις» διεξάγεται ένα ιδιότυπο μπραντ-ε-φερ, μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας για τους όρους του διαλόγου. Γιατί ξαφνικά ο Ερντογάν "θυμήθηκε" την πολιτική λύση win-win.
- Νέα σελίδα στις σχέσεις Τραμπ και Πούτιν – Θέλουν να χωρίσουν τον κόσμο σε σφαίρες επιρροής;
- Είχε μεταφερθεί στην Ψυχιατρική του ΠΑΓΝΗ ο δολοφόνος της 36χρονης στο Ηράκλειο αλλά δεν τον κράτησαν
- «Mr Everyman»: Οι 51 άνδρες που καταδικάστηκαν για τους βιασμούς της Ζιζέλ - Γιατί τους ονόμασαν έτσι;
- Νέα επιδείνωση του καιρού με καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και χιόνια
Με φόντο το ευρωπαϊκό τελεσίγραφο προς την Τουρκία στην οποία τίθεται το δίλημμα «αποκλιμάκωση ή κυρώσεις» διεξάγεται ένα ιδιότυπο μπραντ-ε-φερ, μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας για τους όρους του διαλόγου.
«Πολιτική λύση» …win-win
Η Ταγίπ Ερντογάν και η διπλωματική και στρατιωτική ηγεσία της Άγκυρας χωρίς να υπαναχωρεί από την κλιμάκωση των προκλήσεων και την επιθετική της συμπεριφορά, επιχειρεί να κάνει το μαύρο άσπρο και να εμφανίσει την Ελλάδα ως αρνούμενη το διάλογο.
Είναι ενδεικτικά τα όσα εμφανίζεται να είπε ο Τούρκος πρόεδρος σε πρόσφατη κομματική σύσκεψη.
Σύμφωνα με πληροφορίες της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ», ο Ερντογάν την περασμένη Τρίτη, είπε στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του ότι «στην Ανατολική Μεσόγειο έχουμε 100% δίκιο και δεν θα παραιτηθούμε από τη διεκδίκησή του».
Μπορούμε, φέρεται να είπε ο Ερντογάν, «να καθίσουμε με όλους στο ίδιο τραπέζι. Δεν υποχωρούμε από τα δικαιώματά μας. Μπορούμε να βρούμε ένα κοινό έδαφος όπου όλοι να κερδίσουν. Μπορούμε να εφαρμόσουμε μια πολιτική win-win. Αλλά η Ελλάδα δεν το αποδέχεται».
Εμείς όμως, πρόσθεσε, συνεχίζουμε τα πάντα στο τραπέζι.
«Υποστηρίζουμε την πολιτική λύση. Η Γερμανία θέλει να μεσολαβήσει, αλλά πρέπει να υποστηρίξει με κάποιο τρόπο και τον στρατηγικό της εταίρο τη Γαλλία».
Είναι εμφανές ότι η Τουρκία παίζει όλα τα «χαρτιά» της ενόψει της Συνόδου Κορυφής ώστε να αποφύγει τις κυρώσεις ενώ ταυτόχρονα επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα και να σύρει την Ελλάδα σε διάλογο με τους δικούς της όρους.
Μάλιστα αυτή η τοποθέτηση γίνεται τη στιγμή που η Τουρκία με καθυστέρηση διέψευσε κατηγορηματικά το δημοσίευμα της γερμανικής Die Welt ότι ο Ταγίπ Ερντογάν είχε δώσει εντολή στον τουρκικό στρατό για βύθιση ελληνικού πλοίου ή κατάρριψη ελληνικού μαχητικού αεροσκάφους.
Είναι στο χέρι της Τουρκίας να επιλέξει τι θέλει, διαμηνύει η Αθήνα την ίδια στιγμή με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να καλεί την Τουρκία να εγκαταλείψει την ως τώρα προκλητική και επιθετική τακτική της και να προσέλθει στη συζήτηση με ειλικρίνεια.
Στο χέρι της Τουρκίας να διαλέξει
Μάλιστα ο Στέλιος Πέτσας έκανε εκτενείς αναφορές και ουσιαστικά ανακοινώσεις πριν από λίγη ώρα κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών θέτοντας το πλαίσιο και τους όρους της Ελλάδας για να αποκλιμακωθεί η κατάσταση και να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές.
«Η Ελλάδα, με μεθοδικότητα και συνέπεια, εμπεδώνει την πεποίθηση, σε όλο τον κόσμο, ότι αποτελεί παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας σε όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο.
Πέρα από την παραδοσιακή συμμετοχή της σε όλα τα διεθνή fora που προωθούν την ειρηνική συνύπαρξη των λαών, τους τελευταίους μήνες, οριοθέτησε με την Ιταλία και την Αίγυπτο θαλάσσιες ζώνες με απόλυτο σεβασμό στις σχέσεις καλής γειτονίας και στο Δίκαιο της Θάλασσας.
Αντίθετα, η Τουρκία, πότε με το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο, πότε με παράνομες δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο, πότε με διαδοχικές παράνομες NAVTEX και πότε με την προκλητική ρητορική της ηγεσίας της, λειτουργεί ως ταραξίας και παράγοντας αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή μας.
Στη διαπίστωση αυτή καταλήγουν και όλοι οι σημαντικοί διεθνείς παράγοντες, στην Ευρώπη και στην Αμερική.
Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας έχουν ήδη καταρτίσει έναν κατάλογο κυρώσεων και καλούν την Άγκυρα να προχωρήσει σε έμπρακτη αποκλιμάκωση, διαφορετικά θα τον ενεργοποιήσουν.
Οι ΗΠΑ, με αλλεπάλληλες τοποθετήσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αποδοκιμάζουν τη συμπεριφορά της Τουρκίας.
Είναι, λοιπόν, στο χέρι της Άγκυρας να επιλέξει είτε έμπρακτη αποκλιμάκωση, είτε κυρώσεις.
Η Ελλάδα δεν σύρεται, δεν τρομοκρατείται και δεν εκβιάζεται
Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα απαντά με πολιτική, διπλωματική και επιχειρησιακή επαγρύπνηση, ψυχραιμία και εθνική αυτοπεποίθηση» ανέφερε ο Στέλιος Πέτσας και υπογράμμισε:
«Η θέση μας ήταν και είναι ξεκάθαρη: Βασισμένοι αποκλειστικά και μόνο στο Διεθνές Δίκαιο, στο Δίκαιο της Θάλασσας και τις αρχές καλής γειτονίας, επιδιώκουμε συμφωνίες για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών της χώρας μας με όλες τις γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας.
Διάλογος, όμως, κάτω από απειλές, απόπειρες εκβιασμού και προκλήσεις, δεν γίνεται.
Η Ελλάδα δεν σύρεται, δεν τρομοκρατείται και δεν εκβιάζεται.
Περιμένουμε, λοιπόν, από τη γειτονική χώρα να εγκαταλείψει την αδιέξοδη προκλητικότητα και να προσέλθει στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών.
Με ειλικρινή διπλωματία, όχι τυχοδιωκτική προπαγάνδα.
Με ρεαλιστικό πλαίσιο, όχι αυθαίρετες και παράνομες κατά το Διεθνές Δίκαιο διεκδικήσεις.
Και τελικά με ένα και μόνο χαρτί: Τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Έτσι ώστε να επιδιώξουμε κοινά αποδεκτή συμφωνία για τη μόνη διμερή εκκρεμότητα που αφορά στην οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μας.
Και, αν δεν συμφωνήσουμε, να προχωρήσουμε στη σύνταξη συνυποσχετικού για την από κοινού παραπομπή του θέματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».
Προς το συμφέρον της Τουρκίας η ειρηνική διευθέτηση
Σχετικά με το τουρκικό δημοσίευμα που εμφανίζει πιο διαλλακτικό τον Τ. Ερντογάν, ο κ. Πέτσας είπε ότι είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας και όλων των λαών της περιοχής να έχουμε ειρηνική διευθέτηση των εκκρεμοτήτων.
«Ελπίζουμε ότι το πλέγμα που έχει τεθεί στο τραπέζι και είναι πλέγμα κυρώσεων, να οδηγήσει την τουρκική ηγεσία να ξανασκεφτεί προκλητικές ενέργειες που έχει κάνει στο παρελθόν, να καταλάβει ποιο είναι το συμφέρον της και το συμφέρον για σταθερότητα στην περιοχή. Να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου που είναι πολύ συγκεκριμένο και αφορά τις διερευνητικές επαφές που σταμάτησαν το Μάρτιο του 2016. Οτιδήποτε είναι στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης είναι θετικό», συμπλήρωσε.
Απαντώντας σε παρεμφερή ερώτηση είπε ότι «υπάρχει τεράστιο περιθώριο προκειμένου να είναι αμοιβαία επωφελείς οι λύσεις όταν υπάρχει ειλικρινής διάλογος χωρίς σημαδεμένη τράπουλα».
Και σε άλλο σημείο της ενημέρωσης ανέφερε: «Θα θέλαμε να δούμε την Τουρκία να κινείται στην κατεύθυνση της έμπρακτης αποκλιμάκωσης. Από την άλλη πλευρά είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο. Ελπίζουμε να πρυτανεύσει η λογική».
Επίσης είπε ότι προκειμένου να ερμηνεύσει κανείς σωστά αν οδηγούμαστε σε αποκλιμάκωση θα πρέπει να υπάρχει συνέχεια και συνέπεια.
«Είμαστε ακόμα σε φάση έξαρσης προκλητικών ενεργειών και ρητορείας. Περιμένουμε να αποκλιμακωθεί», σημείωσε .
Σε ερώτηση σχετικά με προειδοποίηση της τουρκικής προεδρίας να μη διανοηθεί κανείς να πειράξει Τούρκους δημοσιογράφους στο Καστελόριζο, ο κ. Πέτσας απάντησε πως όλοι οι άνθρωποι που βρίσκονται εντός της ελληνικής επικράτειας νοιώθουν ασφάλεια και πως η ελευθερία του Τύπου προστατεύεται απόλυτα στην Ελλάδα.
«Η Ελλάδα πρωτοστατεί στα διεθνή φόρα για την προστασία των δικαιωμάτων των δημοσιογράφων και την ελευθερία του Τύπου. Δεν μπορούν να γίνουν υποδείξεις τέτοιας μορφής στην Ελλάδα. Για τους δημοσιογράφους στο Καστελόριζο, δεν γνωρίζουμε κανένα ζήτημα που να έχει τεθεί σχετικά με την ασφάλειά τους ή την παρεμπόδισή τους», πρόσθεσε.
Δεν έχει οριστικοποιηθεί συνάντηση με τον Μακρόν
Παράλληλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας απαντώντας σε σχετική ερώτηση στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ανέφερε ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις με τη Γαλλία για τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας.
«Η Ελλάδα δεν συζητά όμως με μια χώρα αλλά με περισσότερες για την ενίσχυση της αποτρεπτικής δυνατότητας της χώρας. Όταν είμαστε έτοιμοι για ανακοινώσεις θα τις γνωρίσετε», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς αν θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμμανουέλ Μακρόν στις 10 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο της Ευρωμεσογειακής συνόδου, είπε πως δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί κάποιο πλαίσιο συναντήσεων.
Παράθυρο ευκαιρίας
Για «παράθυρο ευκαιρίας», προκειμένου να ανοίξει διαδικασία διαλόγου με την Τουρκία ως τις 25 Σεπτεμβρίου που θα συγκληθεί η σύνοδος κορυφής των 27, το οποίο πρέπει να εκμεταλλευτούμε, μίλησε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.
Ειδικότερα, ο κ. Σχοινάς, μιλώντας σε εκπομπή της ΕΡΤ, σημείωσε σχετικά με τα ελληνοτουρκικά ότι στο διάστημα που μένει ως τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 25 Σεπτεμβρίου υπάρχει ελπίδα ότι η διαδικασία του διαλόγου με την Τουρκία θα μπορέσει να προχωρήσει, εφόσον σταματήσουν οι επιθετικές τακτικές και κραυγές από την τουρκική πλευρά.
Τόνισε ότι «υπάρχει μια δομημένη διαδικασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο με το σύνολο της ευρωπαϊκής οικογένειας στο πλευρό της Ελλάδας» και επανέλαβε την προσδοκία ότι «μέσα απ αυτή τη διαδικασία θα βρεθεί η διέξοδος της αποκλιμάκωσης με επιστροφή στην κανονικότητα στην Αν. Μεσόγειο».
«Έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας που πρέπει να το εκμεταλλευτούμε», υπογράμμισε.
Για τις ευρωτουρκικές σχέσεις δήλωσε, ότι η συμβίωση δεν είναι απλή. Ή θα το κάνεις μέσα από συνεννόηση ή μέσα από μια χρόνια ένταση.
«Η τουρκική στάση θίγει την Ευρώπη»
Η Ευρώπη προσπαθεί να βρει ένα ευρωτουρκικό πλαίσιο αναφοράς στο οποίο θα χωρέσουν και οι εθνικές επιδιώξεις της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά δεν είμαστε ακόμη εκεί κι αυτό είπε δεν συμβαίνει με ευθύνη της Ευρώπης και αναφέρθηκε στις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας από τη Συρία ως τη Λιβύη στην Αν. Μεσόγειο.
«Πρέπει να κατακαθίσει αυτή η σκόνη για να βρούμε που θα βρεθεί το σημείο ισορροπίας στις ευρωτουρκικές σχέσεις» σημείωσε, όπως αναφέρει το ΑΠΕ.
Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής υπογράμμισε ότι η τουρκική στάση θίγει την Ευρώπη συνολικά και υπενθύμισε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, κατά την οικονομική κρίση, την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, με το Ταμείο Ανάκαμψης. Και τώρα με τα ελληνοτουρκικά είναι η τέταρτη φορά που η Ευρώπη στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας.
Πρόκειται είπε «για μια ελληνική κατάκτηση όλου του πολιτικού κόσμου, όλων των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα γιατί αγκίστρωσαν τη χώρα στην Ευρώπη που είναι και οι ισχυρές της συμμαχίες».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις