Κοροναϊός : Συναγερμός για τα κρούσματα στις κλειστές δομές – Πολιορκεί ο ιός την Αττική
Στο «κόκκινο» έχει φτάσει η ανησυχία για την εξάπλωση του κοροναϊού στην χώρα μας, μετά το συνεχή εντοπισμό κρουσμάτων σε κλειστές δομές.
- Στον πάτο της ΕΕ οι μισθοί στην Ελλάδα
- Νέα Ιωνία: Ξεσπά ο πατέρας του 12χρονου που τον έκλεισαν σε φρεάτιο – «Αν δεν είχε σκύψει θα είχε θρυμματιστεί»
- Απίστευτο: Μαθητής πήγε στο σχολείο με 15.000 ευρώ και τα μοίραζε σε συμμαθητές του
- Καυστικό sms της Μελόνι: «Είμαι άρρωστη αλλά δουλεύω γιατί δεν έχω συνδικαλιστικά δικαιώματα»
Στο «κόκκινο» έχει φτάσει η ανησυχία για την εξάπλωση του κοροναϊού στην χώρα μας, μετά το συνεχή εντοπισμό κρουσμάτων σε κλειστές δομές.
Καθημερινά εξάλλου, μετράμε τριψήφιο αριθμό νέων κρουσμάτων, ενώ αυξάνεται ο αριθμός των ατόμων που νοσηλεύονται σε κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
Ο φονικός ιός βρίσκεται πλέον παντού, στη χώρα με την Αττική να εξακολουθεί να αποτελεί την μεγαλύτερη εστία μόλυνσης.
Οι ασυμπτωματικοί συνεχίζουν να αποτελούν το μεγάλο πρόβλημα διότι μεταδίδουν τον ιό χωρίς να το ξέρουν και η Ελλάδα βιώνει μια ανοδική τάση από τις αρχές Αυγούστου με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι μας περιμένουν ακόμα πιο δύσκολες ημέρες.
Υπό στενή παρακολούθηση έχουν τεθεί τα κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων που αποτελούν εν δυνάμει υγειονομικές βόμβες και για το λόγο αυτό πραγματοποιούνται χιλιάδες τεστ σε κέντρα φιλοξενίας.
Σε γηροκομείο στο Μαρούσι, όπου φιλοξενούνται 100 ηλικιωμένοι και εργάζονται πενήντα άτομα, ανιχνεύθηκαν χθες 19 κρούσματα, ενώ στον καταυλισμό της Μόριας, όπου εντοπίσθηκε μετανάστης θετικός στον ιό, αναμένεται να πραγματοποιηθούν 2000 τεστ από τον ΕΟΔΥ. Κρούσμα εντοπίσθηκε και σε δομή αστέγων της Αθήνας, η οποία μπήκε σε καραντίνα.
Το βράδυ της Πέμπτης εξάλλου, η δομή φιλοξενίας προσφύγων στα Οινόφυτα τέθηκε σε καραντίνα.
Οι επιστήμονες παρακολουθούν επίσης με μεγάλη προσοχή τον ρυθμό αύξησης των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία αναφοράς, με έμφαση στον αριθμό αυτών που χρήζουν νοσηλείας σε ΜΕΘ. Από τις 203 κλίνες ΜΕΘ που είναι τώρα διαθέσιμες αποκλειστικά για COVID-19 είναι κατειλημμένες οι 47 και βρισκόμαστε μόλις στην πρώτη εβδομάδα του Φθινοπώρου.
Δραματική προειδοποίηση
Σύμφωνα με το Γιάννη Τούντα Καθηγητή Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, «είμαστε στην ανοδική φάση του δεύτερου κύματος που ξεκίνησε στις αρχές Αυγούστου. Δεν υπάρχει σταθεροποίηση. Πρέπει να προσέξουμε γιατί τις επόμενες ημέρες θα συνεχιστεί αυτή η ανοδική φάση άρα μας περιμένουν ακόμα πιο δύσκολες στιγμές και ώρες. Δεν θα έλεγα ότι θα φουντώσει η πανδημία, αλλά ότι είμαστε σε αυξητική τάση. Το αν θα φουντώσει εξαρτάται από το πόσο θα τηρούνται τα μέτρα που έχουν ληφθεί», τόνισε ο κ. Τούντας, μιλώντας στον ΑΝΤ1.
Σχετικά με πόσα μπορεί να είναι τα εν ενεργεία κρούσματα τα οποία μπορούν να μεταδώσουν τον ιό είπε χαρακτηριστικά. «Εκτιμώ ότι τα κρούσματα στην Ελλάδα από την αρχή της πανδημίας είναι περίπου 100.000. Από αυτά τα ενεργά κρούσματα τη συγκεκριμένη περίοδο είναι 10.000 με 15.000. Αυτό σημαίνει ότι ο ιός είναι παντού σε όλη τη χώρα, είναι γύρω μας. Όλοι αυτοί μεταδίδουν τον ιό και επειδή είναι ασυμπτωματικοί, δεν έχουν υπόψιν τους την μόλυνση και συμπεριφέρονται σαν να είναι υγιείς. Άρα μπορούν να μεταδώσουν ευρέως τον κοροναϊό».
Στην ερώτηση αν το γεγονός ότι τελείωσαν τα αντιδραστήρια είναι ανησυχητικό εξήγησε: «Δεν θα πρέπει να μας ανησυχεί. Ηταν φυσιολογικό να εξαντληθεί το στοκ των αντιδραστηρίων που είχαμε διότι το τελευταίο διάστημα και μετά τις 10 με 15 Αυγούστου με την επιστροφή από τις διακοπές έγιναν πολλές εξετάσεις. Στην αρχή της πανδημίας κάναμε 800 τεστ την ημέρα και σήμερα έχουμε φτάσει να κάνουμε πάνω από 15.000 το 24ωρο. Αυτός ο μεγάλος αριθμός οδήγησε σε μια προσωρινή έλλειψη που πιστεύω ότι σύντομα θα αντιμετωπιστεί, άρα δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας».
Συναγερμός στα Οινόφυτα
Σε καραντίνα έπειτα από τον εντοπισμό δύο θετικών κρουσμάτων κοροναϊού τέθηκε η δομή φιλοξενίας προσφύγων – μεταναστών στα Οινόφυτα Αττικής, με τη λίστα των δομών φιλοξενίας όπου εφαρμόζονται αυστηρά περιοριστικά μέτρα να αυξάνεται επικίνδυνα, εντείνοντας τους φόβους για δημιουργία υγειονομικών βομβών.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, τονίζεται πως «θετικός σε COVID-19/κοροαϊό βρέθηκε αιτών ασύλου 45 ετών, ο οποίος διέμενε στη δομή φιλοξενίας Οινοφύτων. Ο 45χρονος με καταγωγή από το Ιράκ είναι πατέρας μονογονεϊκής οικογένειας, η κόρη του οποίου δεν έχει νοσήσει.
Το κρούσμα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με ήπια συμπτώματα, όπου και νοσηλεύεται.
Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε ιχνηλάτηση των επαφών του και ελήφθη δειγματοληπτικό τεστ από 18 άτομα, εκ των οποίων μια γυναίκα 27 ετών από τη Συρία ανιχνεύθηκε θετική στον ιό.»
Η 27χρονη αιτούσα ασύλου θα παραμείνει σε κατ’ οίκον περιορισμό με την οικογένεια της.
Η εκ νέου διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών της βρίσκεται σε εξέλιξη.
Με κοινή απόφαση των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Μετανάστευσης και Ασύλου, τίθεται άμεσα, έως και τις 16/09/2020, σε πλήρη υγειονομικό αποκλεισμό (καραντίνα) η δομή φιλοξενίας στα Οινόφυτα, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ».
Τρομάζουν οι εστίες σε Μαρούσι και Μόρια
Σε γηροκομείο στο Μαρούσι ηλικιωμένος διακομίσθηκε στο Λαϊκό με συμπτώματα εγκεφαλικού. Εκεί του έγινε και τεστ για κοροναϊό και μόλις το αποτέλεσμα βρήκε θετικό σήμανε συναγερμός στον ΕΟΔΥ, καθώς στο γηροκομείο φιλοξενούνται 100 άτομα και εργάζονται άλλα 50.
Όλοι οι ασθενείς είναι ασυμπτωματικοί και προέρχονται από την ίδια πτέρυγα. Οχτώ έχουν μεταφερθεί στην Παμμακάριστο και 9 στον Ευαγγελισμό.
Στον καταυλισμό της Μόριας βρίσκονται κλιμάκια του ΕΟΔΥ που θα πραγματοποιήσουν 2000 τεστ σε μια προσπάθεια να χαρτογραφήσουν το ποια είναι η κατάσταση εκεί, μετά τα το κρούσμα σε μετανάστη. Ο Σομαλός είχε ταξιδέψει και στην Αθήνα.
Στο μεταξύ σε καραντίνα μπήκε και δομή αστέγων στο κέντρο της Αθήνας, καθώς άντρας βρέθηκε θετικός στον ιό. Η ιχνηλάτηση των επαφών βρίσκεται σε εξέλιξη.
Η κατάσταση στην Ελλάδα
Την Πέμπτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 241 νέα κρούσματα. Μάλιστα, σχεδόν τα μισά εξ αυτών εντοπίζονται στην Αττική. Εξ αυτών τα 31 εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας.
Η Αττική συνέχισε να κρατά τα σκήπτρα με 118 νέα κρούσματα και η Θεσσαλονίκη είχε μόλις 12.
Ο αριθμός των θανόντων ανήλθε στους 278. Τη μάχη για τη ζωή συνεχίζουν να δίνουν 47 συνάνθρωποί μας που νοσηλεύονται σε κλίνες ΜΕΘ των νοσοκομείων αναφοράς. Εξ αυτών οι 39 ειναι διασωληνωμένοι. Παράλληλα χθες έγιναν 55 νέες εισαγωγές επιβεβαιωμένων περιστατικών κοροναϊού.
Δείτε αναλυτικά:
- 31 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
- 118 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων 23 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας, ενώ 5 συνδέονται με συρροές
- 12 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 1 συνδέεται με συρροή, ενώ 2 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Άρτας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Βοιωτίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Δωδεκανήσων
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με συρροές
- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καβάλας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρδίτσας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κεφαλλονιάς
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κιλκίς
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 1 συνδέεται με συρροή
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κορινθίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κυκλάδων
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λέσβου
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με συρροή
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σερρών
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου
- 12 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση
Στα 10.998 τα συνολικά κρούσματα
Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 10.998, εκ των οποίων το 55.7% άνδρες, ενώ 2.174 (19.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 4.843 (44.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Επιπλέον, 39 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 10 (25.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 92.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 154 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 5 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 278 θανάτους συνολικά στη χώρα. 102 (36.7%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.0% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ηλικιακή κατανομή
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 78 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις