Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός: Τον Δεκέμβριο οι πρώτες δόσεις του εμβολίου - Ελπίδες για το Sputnik V

Κοροναϊός: Τον Δεκέμβριο οι πρώτες δόσεις του εμβολίου – Ελπίδες για το Sputnik V

Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα συμμετέχει στην κοινή ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την προμήθεια εμβολίων και ήδη έχει υπογραφεί η πρώτη συμφωνία με την ΑstraZeneca.

H Ελλάδα θα είναι ανάμεσα στις πρώτες χώρες που θα πάρουν τον Δεκέμβριο τις πολυπόθητες δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca για τον κοροναϊό, σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη.

Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα συμμετέχει στην κοινή ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την προμήθεια εμβολίων και ήδη έχει υπογραφεί η πρώτη συμφωνία με την ΑstraZeneca και συμμετέχουμε σε αυτή. Όπως είπε ο υφυπουργός, η Ελλάδα συμμετέχει στην πρώτη συμφωνία που έχει υπογραφεί με την AstraZeneca.

Η πρώτη σύμβαση της ΕΕ για το εμβόλιο του κοροναϊού

Η πρώτη σύμβαση που διαπραγματεύθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξ ονόματος των κρατών-μελών της ΕΕ με φαρμακευτική εταιρεία τέθηκε σε ισχύ στις 27 Αυγούστου με την επίσημη υπογραφή μεταξύ της AstraZeneca και της Επιτροπής, όπως ανακοίνωσε η Κομισιόν.

Η σύμβαση θα επιτρέψει την αγορά εμβολίου κατά της Covid-19 για όλα τα κράτη- μέλη της ΕΕ, καθώς και τη δωρεά σε χώρες με χαμηλότερο και μεσαίο εισόδημα ή την αποστολή προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Μέσω της σύμβασης, θα αγοραστούν συνολικά για όλα τα κράτη-μέλη 300.000.000 δόσεις του εμβολίου AstraZeneca, με δυνατότητα για επιπλέον 100.000.000 δόσεις, που θα διανεμηθούν αναλογικά με βάση τον πληθυσμό.

Η Επιτροπή συνεχίζει να συζητά παρόμοιες συμφωνίες με άλλους παρασκευαστές εμβολίων και έχει ολοκληρώσει επιτυχημένες διερευνητικές συνομιλίες με τη Sanofi-GSK στις 31 Ιουλίου, την Johnson & Johnson στις 13 Αυγούστου, την CureVac στις 18 Αυγούστου και τη Moderna στις 24 Αυγούστου.

To εμβόλιο της AstraZeneca

To εμβόλιο της AstraZeneca – γνωστό και ως εμβόλιο της Οξφόρδης – ξεκίνησε τη Δευτέρα το τελευταίο στάδιο κλινικών δοκιμών στις ΗΠΑ.

Μέσα στον Νοέμβριο, αναμένεται να ολοκληρωθεί και η φάση 4 και να πάρει αδειοδότηση.

Μετά το ρωσικό Sputnik V, είναι το εμβόλιο που βρίσκεται πιο μπροστά στην κούρσα της ολοκλήρωσης ενός επιτυχούς εμβολίου κατά του κοροναϊού και θεωρείται πολλά υποσχόμενο από την επιστημονική κοινότητα.

Αισιοδοξία Γώγου και για το ρωσικό εμβόλιο

Όσον αφορά στα αποτελέσματα για το ρωσικό εμβόλιο, τα οποία δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Lancet, o Χαράλαμπος Γώγος σχολίασε πως «έχουμε πολύ καλή ανοσιακή ανταπόκριση, σχεδόν 100% μάλιστα, επόμενως το ρωσικό είναι ένα πολύ καλό εμβόλιο και περιμένουμε και την φάση 3.

«Τώρα πλέον έχουμε δεδομένα για το ρωσικό εμβόλιο. Το Lancet είναι ένα εξαιρετικό περιοδικό από τα πρώτα στον κόσμο, επομένως έχουμε πολύ ανοσιακή ανταπόκριση, σχεδόν 100% μάλιστα, επόμενως είναι ένα πολύ καλό εμβόλιο και περιμένουμε και την φάση 3 όπου εκεί εγκρίνεται.Η πλατφόρμα που χρησιμοποιεί είναι παρόμοια με αυτή που χρησιμοποίησαν οι άλλες εταιρίες», ανέφερε.

Προειδοποίηση ΠΟΥ: Ο εθνικισμός στο θέμα των εμβολίων θα παρατείνει την πανδημία

Σαφές μήνυμα εναντίον του «εθνικισμού των εμβολίων» έστειλε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, την ώρα που η επιστημονική κοινότητα και όχι μόνο κοινότητα κάνει αγώνα δρόμου για την παραγωγή του εμβολίου.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ άσκησε κριτική στις χώρες, οι οποίες προσπαθούν να διασφαλίσουν τα δικά τους αποθέματα, μέσω διμερών συμφωνιών. «Ο εθνικισμός των εμβολίων θα παρατείνει την πανδημία» δήλωσε, χαρακτηριστικά, αποφεύγοντας πάντως να αναφερθεί σε συγκεκριμένα κράτη.

Κάλεσε, δε, τις χώρες να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Την ίδια ώρα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία των ερευνών, παρατηρώντας ότι υπάρχει «καλός αριθμός υποσχόμενων εμβολίων». Ξεκαθάρισε, δε, ότι αυτά θα χρησιμοποιηθούν, μόνο εφόσον αποδειχθούν ασφαλή και αποτελεσματικά. «Δεν θα δεχθούμε ένα εμβόλιο που είναι μη αποτελεσματικό και μη ασφαλές».

Sports in

Ερυθρόλευκη «τρέλα»: Η φοβερή διαδρομή του ανοιχτού πούλμαν και η παράνοια του κόσμου του Ολυμπιακού! (vids)

Το επικό part 2 της ΠΑΕ Ολυμπιακός με τους πανηγυρισμούς στον Πειραιά μετά την κατάκτηση του Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024