Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Η πανδημία «ψαλιδίζει» τις οικονομικές εξαγγελίες του Μητσοτάκη στην ΔΕΘ

Η πανδημία «ψαλιδίζει» τις οικονομικές εξαγγελίες του Μητσοτάκη στην ΔΕΘ

Η εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος της κυβέρνησης στηρίζεται στο δυσμενές σενάριο που προβλέπει μια ύφεση στα επίπεδα του 8% για το 2020. Ορίζοντας των εξαγγελιών για τα οικονομικά μέτρα το 2021. Οι μόνιμες μειώσεις φόρων μετατίθεται για την μετά τον κοροναϊό εποχή

Η εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος της κυβέρνησης στηρίζεται στο δυσμενές σενάριο που προβλέπει μια ύφεση στα επίπεδα του 8% για το 2020 και σε αυτό το πλαίσιο, τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη προϊδεάζουν για τον στενό ορίζοντα που θα έχουν οι εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη στη φετινή ΔΕΘ και θα αφορούν αποκλειστικά το 2021.

Μόνιμες μειώσεις φόρων μετά τον κοροναϊό

Μια βασική προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης για μόνιμες μειώσεις φόρων μετατίθεται για την μετά τον κοροναϊό εποχή. Η πανδημία ουσιαστικά έχει δημιουργήσει μια οικονομική κατάσταση την οποία ο υπουργός Οικονομικών έχει χαρακτηρίσει ως «παρένθεση» μεταθέτοντας τα όποια μέτρα για μόνιμες μειώσεις φόρων και εισφορών μετά από αυτή την «παρένθεση».

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ο κ. Σταϊκούρας μιλώντας σήμερα είπε ότι «ίσως είναι η πιο δύσκολη κατάρτιση προϋπολογισμού (σ.σ. του 2021) την τελευταία 10ετία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η φετινή ΔΕΘ –που και αυτή καθ’ αυτή ως διοργάνωση έχει ψαλιδιστεί λόγω κοροναϊού- θα πραγματοποιηθεί τη στιγμή που η ελληνική οικονομία καταγράφει στο β’ τρίμηνο ύφεση 15,2%, ενώ το τρίτο τρίμηνο προβλέπεται επίσης δύσκολο οικονομικά καθώς εκεί θα φανούν οι επιπτώσεις από τις απώλειες στον τουρισμό και την εστίαση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Εκτίμηση για 8% ύφεση

Με αυτά ως δεδομένα η οικονομική κρίση είναι μπροστά μας και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για ένα δύσκολο φθινόπωρο και έναν δύσκολο χειμώνα, και εκτίμησε πως το 2020 «θα κλείσουμε με μια ύφεση της τάξης του 7,9%».

Στο πλαίσιο της αβεβαιότητας που προκαλεί το υγειονομικό σκέλος της πανδημίας η οικονομική δραστηριότητα είναι δεδομένο ότι θα συνεχίζει να συμπιέζεται.

Έτσι τα όποια αμιγώς οικονομικά μέτρα εξαγγελθούν θα αφορούν το 2021 για το ο οποίο ο κ. Μητσοτάκης έχει εκφράσει την ελπίδα να είναι η χρονιά κατά την οποία θα αφήσουμε πίσω την κρίση.

Πάντως πολύ πιο χαρακτηριστική είναι η αναφορά του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη ο οποίος τόνισε πως «οι όποιες εξαγγελίες θα αφορούν μόνο το 2021 και όχι μετά» καθώς όπως διευκρίνισε ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει μακροοικονομικό σενάριο για μετά το 2021 διότι δεν γνωρίζουμε πότε και πώς θα τελειώσει η πανδημία και μάλιστα σε σχέση με το μέγεθος της ύφεσης πρόσθεσε πως «αν δεν ξέρεις τη βάση, πώς θα προχωρήσεις;».

Ζητούμενο οι δημοσιονομικοί κανόνες για το 2021

Επισημαίνεται δε ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι και οι κανόνες για το 2021 θα συζητηθούν στο Eurogroup της 11ης Σεπτεμβρίου. Η εκτίμηση του Οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι πως υπάρχει μια τάση χαλάρωσης, λόγω της ύφεσης συνολικά στην ευρωζώνη και για την επόμενη χρονιά ωστόσο την ίδια ώρα υπάρχουν φωνές που θέλουν επάνοδο σε αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία, χωρίς αυτό να σημαίνει επιστροφή στους δημοσιονομικούς κανόνες της προ κοροναϊού εποχής.

Μικρό και διαφορετικό το καλάθι

Σε κάθε περίπτωση πάντως το κυβερνητικό καλάθι της φετινής ΔΕΘ θα ήταν μικρό και διαφορετικό από κάθε άλλη προηγούμενη χρονιά και, άλλωστε γι’ αυτό είχαν προϊδεάσει τα κυβερνητικά στελέχη ήδη από τα τέλη Απριλίου και μάλιστα ο κ. Πέτσας ερωτηθείς σχετικά τόνισε «δεδομένου ότι η ύφεση είναι μέσα στο εύρος των δικών μας προβλέψεων, δεν αλλάζει τις προβλέψεις που έχει ο κρατικός προϋπολογισμός για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας, ούτε τις εξαγγελίες που θα κάνει ο πρωθυπουργός στη φετινή διαφορετική ΔΕΘ».

Σχετικά με τα όσα πρόκειται να πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη το επόμενο Σαββατοκύριακο, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «θα υπάρξουν προβλέψεις για μειώσεις φόρων αλλά όχι με την έννοια των εξαγγελιών, αλλά με την έννοια των υλοποιήσεων», τονίζοντας ότι οι φοροελαφρύνσεις θα εξαρτηθούν από την πορεία της πανδημίας.

Τρεις άξονες

Τρεις θα είναι οι άξονες στους οποίους θα κινηθεί το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης και η εφαρμογή του με βάση τα όσα δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο πρώτος άξονας είναι οι μειώσεις φόρων με μόνιμο και παροδικό χαρακτήρα.

«Μέχρι την αρχή της κρίσης υλοποιήσαμε ότι είχαμε υποσχεθεί σε μόνιμες μειώσεις φόρων. Μέσα στην υγειονομική κρίση κάναμε μια σειρά παροδικών μειώσεων φορέων σε καφέ, μεταφορές, προκαταβολή φόρου. Στη Θεσσαλονίκη αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι η χώρα να προχωρήσει σε μόνιμες και παροδικές μειώσεις ανάλογα με την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο δεύτερος άξονας είναι να εξευρεθούν πόροι για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων καθώς αναμένεται λόγω της ύφεσης να προκύψει η ανάγκη αύξησης των δαπανών.

Ένας τρίτος άξονας είναι εξεύρεση πόρων για την αύξηση ουσιαστικά των αμυντικών στρατιωτικών δαπανών λόγω της συγκυρίας. Μάλιστα ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών έχει πει ότι «χρειαζόμαστε πόρους για να ενισχύσουμε την αποτρεπτική ισχύ των ΕΔ» από τα αναγκαία ταμειακά διαθέσιμα.

Ενώ σαφείς ανακοινώσεις για τα εξοπλιστικά από την πλευρά του πρωθυπουργού κατά την παρουσία του στη ΔΕΘ έχει προαναγγείλει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Σίγουρο πρέπει να θεωρείται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εστιάσει στο διαρθρωτικό μέρος των μεταρρυθμίσεων που θέλει να εφαρμόσει και αναμένεται όπως είναι φυσικό και αυτονόητο να συνδυάσει αυτές τις εξαγγελίες με τους πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης.

Άλλωστε η ΔΕΘ συμπίπτει χρονικά με την ολοκλήρωση των εργασιών για τη διαμόρφωση του προγράμματος που θα πρέπει να υποβάλλει η Ελλάδα προς την ΕΕ τον Οκτώβριο προκειμένου αυτό να εγκριθεί τον Ιανουάριο και να ξεκινήσει η εκταμίευση πόρων μέσα στο α΄ εξάμηνο του 2021.

Must in

Τι σημαίνουν τα εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ

Ανεξαρτήτως πρακτικής εφαρμογής, τα εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ ενισχύουν την πίεση προς τις δυτικές κυβερνήσεις να μετατοπιστούν από την υποστήριξη των ισραηλινών πολεμικών επιχειρήσεων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024