Νέα μέτρα : Ποιοι φόροι θα μειωθούν το 2021 – Τι προβλέπει το πακέτο των φοροελαφρύνσεων
Όλα εξαρτώνται και συνδέονται με την ένταση και την έκταση της υγειονομικής κρίσης
Σε έναν αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης καθώς στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να κλειδώσει το πακέτο των φοροελαφρύσεων που θα ανοίξει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη.
Εν μέσω της πανδημίας κοροναϊού η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα πακέτο μέτρων προκειμένου να συνεχίζει η ελληνική οικονομία να κινείται και να μπορούν οι φορολογούμενοι να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Την ίδια στιγμή, σαφές ήταν το μήνυμα του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα ότι δεν αλλάζει ο σχεδιασμός των κυβέρνησης για τη μείωση φόρων και εισφορών παρά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ύφεση στο δεύτερο τρίμηνο του 2020.
Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Πέτσας τόνισε ότι τα στοιχεία για την ύφεση κινούνται ακριβώς στο εύρος των προβλέψεων που διατύπωσε η κυβέρνηση. Συνεπώς, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, το οικονομικό επιτελείο έχει προχωρήσει σε σχεδιασμό που καλύπτει αυτό το σενάριο.
Το πακέτο μέτρων
Έτσι, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, ο χρόνος και η έκταση των μέτρων στήριξης θα εξαρτηθεί από την πορεία της οικονομίας με κλειδί τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
Σε κάθε περίπτωση τα μέτρα που φαίνεται πως έχουν κλειδώσει για το 2021 είναι τα εξής:
-Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σωρευτικά έως κατά 2,9 ποσοστιαίες μονάδες για εργαζομένους και εργοδότες το 2021. Το ψαλίδισμα των εισφορών θα οδηγήσει σε αυξήσεις στο καθαρό ποσό του μηνιαίου μισθού που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι που θα κυμαίνεται από 8 έως 81 ευρώ ανάλογα με το ύψος των αποδοχών.
-Μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης που επιβαρύνει πάνω από 2,3 εκατομμύρια φορολογούμενους με ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ Το ένα σενάριο προβλέπει οριζόντια μείωση κατά 30% για τα εισοδήματα από την 1η Ιανουαρίου 2021, νέα μείωση το 2022, ενώ το 2023 η εισφορά αλληλεγγύης θα έχει καταργηθεί. Το δεύτερο σενάριο προβλέπει την κατάργηση της εισφοράς για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ με παράλληλη μείωση κατά 10%-20% για τα υψηλότερα. Με βάση το σενάριο αυτό για εισόδημα 20.000 ευρώ το όφελος θα είναι 176 ευρώ.
-Μείωση κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος που καταβάλλουν περίπου 611.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Αυτό σημαίνει πως το τέλος θα μειωθεί από 650 ευρώ σε 325 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και σε 500 ευρώ για τις επιχειρήσεις.
-Ψαλίδι στον ΕΝΦΙΑ 8%-10% με ταυτόχρονη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών έτσι ώστε να μην εξανεμισθεί η μείωση του 2019.
Πού θα κριθούν οι αποφάσεις
Στο Eurogroup του Σεπτεμβρίου θα κριθεί πιθανότατα το αίτημα της Ελλάδος να μην ισχύσει το 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα για το 2021 και να περιοριστεί πολύ χαμηλότερα με επιθυμητό στόχο το 1%.
Η έξαρση των κρουσμάτων κοροναιού, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, φαίνεται να αλλάζουν τα δεδομένα.
- Πρώτη αντίδραση Νετανιάχου στο ένταλμα σύλληψής του
- Το «ευχαριστώ» του Τσιτσιπά στον Ναδάλ (vid)
- Η στιγμή της σύγκρουσης του ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ με τον άτυχο μοτοσικλετιστή – Σοκαριστικό βίντεο
- «Το ουκρανικό μέτωπο μπορεί να καταρρεύσει κάτω από την επίθεση των ρωσικών δυνάμεων» λέει το BBC
- Ο Ρίτσαρντ Γκιρ θυμάται την πρώτη του συνάντηση με την Τζούλια Ρόμπερτς με αφορμή το «Pretty Woman»
- Λάος: Πέντε τουρίστες έχασαν την ζωή τους από νοθευμένα ποτά με μεθανόλη