Κοροναϊός: Κρας τεστ το φθινόπωρο για την πορεία του ιού – Ο αλγόριθμος – κλειδί μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο
Ο καθηγητής τόνισε πως δεν πρέπει να εφησυχάζουμε και πως πρέπει να βάλουμε τώρα όλα τα μέσα που έχουμε προκειμένου να επιβραδύνουμε την εξάπλωση του κοροναϊού, καθώς έρχεται η φθινοπωρινή-χειμερινή περίοδος που μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα.
Κρίσιμη χαρακτήρισε ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος, αυτή την περίοδο που διανύουμε σχετικά με την πορεία του κοροναϊού στη χώρα μας.
Ο καθηγητής τόνισε πως δεν πρέπει να εφησυχάζουμε και πως πρέπει να βάλουμε όλα τα μέσα που έχουμε προκειμένου να επιβραδύνουμε την εξάπλωση του κοροναϊού, καθώς έρχεται η φθινοπωρινή-χειμερινή περίοδος που μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα.
Πώς θα γίνει αυτό;
Με τεστ, έγκαιρη αντιμετώπιση κρούσματος και σωστή νοσηλεία στα νοσοκομεία, πράγμα το οποίο γίνεται πλέον οργανωμένα με τους κατάλληλους αλγόριθμους και θεραπευτικά μέτρα, και βέβαια με την καλή ιχνηλάτηση των επαφών.
Ο καθηγητής μάλιστα εξήγησε στην έκτακτη ενημέρωση το κομμάτι της θεραπείας της νόσου, τονίζοντας πως μέχρι τουλάχιστον να βρεθεί το εμβόλιο εφαρμόζεται ένας θεραπευτικός αλγόριθμος ο οποίος δείχνει να μειώνει μέχρι και σε ποσοστό 30% την πορεία της νόσου στους ασθενείς.
Πρόκειται για ένα τριπλό σχήμα από χλωροκίνη, κορτιζόνη και αντιικό.
Μάλιστα ο αλγόριθμος έχει δύο σκέλη.
Το ένα σκέλος είναι η αντιμετώπιση των ασθενών εξωνοσοκομειακά, ώστε να αποφορτίζονται τα νοσοκομεία. Και το δεύτερο αφορά ασθενείς με σοβαρότερα περιστατικά που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο.
Και ο κ. Γώγος δήλωσε αισιόδοξος γιατί, «έχουμε καλύτερες θεραπευτικές δυνατότητες, περιμένουμε καλύτερα φάρμακα, έχουμε καλύτερα φάρμακα. Έχουμε φτιάξει τον αλγόριθμο για την αντιμετώπιση της νόσου και βέβαια, έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά για την εμφάνιση των εμβολίων. Θέλει υπομονή, θέλει παρατήρηση, θέλει προσοχή» τόνισε.
Να κλείσουμε τα αυτιά μας στην παραπληροφόρηση
Ο κ. Γώγος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ενημέρωση, ενώ απηύθυνε και έκκληση να κλείσουμε τ’ αυτιά στην παραπληροφόρηση και να ακούμε τα επιστημονικά δεδομένα.
Χρειάζεται, είπε, μια σαφής και στοχευμένη ενημέρωση για τα μέτρα προστασίας, εντατικοί έλεγχοι, εμβολιασμοί για το χειμώνα, καθώς η περίοδος είναι δύσκολη. Εξέφρασε όμως την αισιοδοξία, ότι τα μέτρα για τον κοροναϊό θα εμποδίσουν παράλληλα και την διασπορά των υπολοίπων ιογενών λοιμώξεων, μεταξύ των οποίων και την γρίπη.
Ανησυχία για την μετατόπιση της καμπύλης νόσησης στις ηλικίες 50-60
Ωστόσο αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα τους επιστήμονες είναι το γεγονός της μετατόπισης της καμπύλης νόσησης προς τις ηλικίες των 50 και 60 ετών.
Όπως ανέφερε χτες σε σχετική ερώτηση για την διασπορά του ιού στη χώρα μας, ο καθηγητής είπε με απλά λόγια πως η διασπορά ξεκινά πια περισσότερο από τους νέους, ωστόσο τον τελευταίο καιρό παρατηρείται πως ο ιός μεταφέρεται σε μεσήλικες. Ο ίδιος μάλιστα τόνισε πως οι 50αρηδες και οι 60ρηδες δεν είναι μακριά από την βαριά νόσηση.
«Η καμπύλη ηλικιών του Αυγούστου δείχνει ότι τα κρούσματα ήταν στην ηλικία των 20 με 29, και σιγά-σιγά η καμπύλη μετατίθεται προς μεγαλύτερες ηλικίες και πάει προς την ηλικία των 39 κατά μέσον όρο και μπορεί να πάει και παραπάνω. Αυτό είναι προβλεπόμενο πως θα συμβεί, γιατί η διασπορά ξεκινάει από τους νέους, και αυτό που φοβόμαστε είναι η μεταφορά σε πενηντάρηδες και εξηντάρηδες, οι οποίοι είναι πιο κοντά στις ηλικίες των ασυμπτωματικών. Αυτές οι ηλικίες δεν είναι μακριά από την βαριά νόσηση και αυτό το θέμα μας απασχολεί και θα πρέπει να το προσέξουμε» είπε.
Mέτρα και έλεγχοι στα γηροκομεία και στους στρατεύσιμους
Την ίδια ώρα στον αγώνα του περιορισμού της διασποράς του ιού μπαίνουν και οι αυστηροί έλεγχοι και τα μέτρα σε γηροκομεία.
Όπως ανέφερε ο Χαρδαλιάς το επόμενο δεκαήμερο θα έχουν ελεγχθεί προληπτικά οι Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων σε όλη τη χώρα/
Τα νέα μέτρα που εξήγγειλε σχετικά με τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία είναι τα εξής:
– Αναβολή μη αναγκαίων αδειών
– Υποχρεωτικό το τεστ 48 ώρες πριν την επάνοδο τους στην εργασία
– Αποφυγή ταξιδιών στο εξωτερικό
– Περιορισμός πρόσβασης σε κοινόχρηστους χώρους
– Αποφυγή επαφών που παρουσιάζουν συμπτώματα
– Αν κάποιος εργαζόμενος έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα συνιστάται η θερμομέτρηση 2 φορές τη μέρα, η διαμονή σε διαφορετικό χώρο από το κρούσμα και αν είναι δυνατόν η μετακίνηση του σε άλλο σπίτι.
Όσον αφορά το θέμα των ελέγχων σε στρατεύσιμους, ο υφυπουργός επισήμανε: «Τις επόμενες ημέρες παρουσιάζονται περίπου 8.450 στρατεύσιμοι
. Με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, πάντα σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, θα γίνει σε όλους τεστ για κοροναϊό στα σημεία κατάταξης, από τις 7 έως τις 23 Σεπτεμβρίου.
Συγκεκριμένα, από τις 7 έως τις 10 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθούν οι δειγματοληψίες στο Στρατό Ξηράς, από τις 8 έως τις 14/9 στην Πολεμική Αεροπορία και από τις 15 έως τις 23/9 στο Πολεμικό Ναυτικό».
- Santo Wines: Το success story των ηφαιστειακών κρασιών της Σαντορίνης
- ΑΑΔΕ: Υπάλληλος της υπηρεσίας σε κύκλωμα λαθρεμπορίας ποτών – Διετάχθη εσωτερική έρευνα
- Η Μπαρτσελόνα που έπαθε… Σίτι και η ζωή χωρίς τον Γιαμάλ
- Νέα σελίδα στις σχέσεις Τραμπ και Πούτιν – Θέλουν να χωρίσουν τον κόσμο σε σφαίρες επιρροής;
- Ντορέττα Παπαδημητρίου: Τελικά είναι ζευγάρι με τον Γιώργο Γεροντιδάκη; Τι απαντά
- Famagusta: Οι μαρτυρίες που συγκλόνισαν τη μικρή οθόνη